Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Έργα και ημέρες της αγνής -και οικονομικής- νέας κρατικής τηλεόρασης…

kapsis-neritΔεν καταλαβαίνω προς τι οι αντιδράσεις. Όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι καταργείται το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, δεν εννοούσε ότι δεν θα πληρώνουμε και τίποτα! Δεν μας είπε ποτέ ότι δεν θα πληρώνουμε τον επόμενο φορέα που θα προέκυπτε από την πλέον συμβολική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά. Διότι, όπως και να…το δει κανείς, το μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες μοιραία είχε έναν ατόφιο συμβολικό χαρακτήρα: συμβόλιζε τον απολογισμό της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος χωρίς πολλές διατυπώσεις απλώς έκλεισε το διακόπτη στην κρατική τηλεόραση – όπως κλείνει νοσοκομεία, σχολεία, τον ΕΟΠΥΥ, όπως κατεβάζει τους διακόπτες σε όλη τη χώρα…

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, δεν θα ξαναπληρώσουμε ποτέ για την ΕΡΤ. Θα πληρώνουμε 3 ευρώ το μήνα για τη ΝΕΡΙΤ. Όπως ακριβώς δεν πληρώνουμε πια το «χαράτσι» για τα σπίτια, αλλά πληρώνουμε το «χαράτσι νο 2», το οποίο απλώς ξαναβαφτίστηκε και επεκτάθηκε. Όπως και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι «δεν θα έρθουν άλλα μέτρα» ή ότι «έρχεται η ανάπτυξη», με την απλή επικοινωνιακή λογική «και όποιοι το φάνε, το φάγανε»… Και πολλοί όντως το φάγανε.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι η βασική ρητορική για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν το όργιο σπατάλης που «ανακάλυψαν» εκεί τα λαγωνικά της κυβέρνησης, και –υποτίθεται ότι– ο νέος φορέας που θα έφτιαχνε η κυβέρνηση, απαλλαγμένος από το αμαρτωλό παρελθόν, θα ξεκινούσε μια νέα ζωή, άσπιλη κι αμόλυντη, με εξοικονόμηση. Ας αφήσουμε προς στιγμήν το τηλεοπτικό προϊόν που παράγει αυτή η «νέα» τηλεόραση, ας αφήσουμε τους απολυμένους, ας αφήσουμε όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση ΝΕΡΙΤ, κι ας μείνουμε μόνο εδώ: στο οικονομικό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ερώτηση για τη ΝΕΡΙΤ, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις δαπάνες που εγκρίθηκαν από τον Γκίκα Μάναλη στο διάστημα της θητείας του ως ειδικού εκκαθαριστή του λουκέτου της ΕΡΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ολόκληρο κατεβατό από περιπτώσεις αναθέσεων, για τις οποίες ζητά να προσκομιστούν όλες οι αποφάσεις για την έγκρισή τους από τον Γκίκα Μάναλη, που –εδώ και λίγες ημέρες– είναι πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.

Διαβάζοντας αυτές τις περιπτώσεις, προκύπτουν πολλά συμπεράσματα για το πού πάνε τα χρήματά μας. Αντιγράφουμε από την ερώτηση:

α) Ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης προς το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία «ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 58.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. και φόρων.

β) Ενοικίαση ολοκληρωμένου συστήματος μοντάζ ήχου και εικόνας για την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων από την Εταιρία TelmAco, ύψους 79.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. και φόρων.

γ)  Ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης κτιρίων τέως ΕΡΤ-3 κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο 2013, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2013, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη ύψους 59.464,35€ και φέρεται υπογραφείσα εκ των υστέρων και, επομένως, παρανόμως και παρατύπως.

δ) Ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και παροχής συναφών υπηρεσιών λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, για ενοικίαση τηλεοπτικού εξοπλισμού από την εταιρία ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ με διακριτικό τίτλο «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΕ» για το χρονικό διάστημα από 16/7/2013 έως 15/10/2013, ύψους 468.000,00€ και φέρεται υπογραφείσα επίσης εκ των υστέρων και, επομένως, παρανόμως και παρατύπως, στις 4 Νοεμβρίου 2013 και, μάλιστα, για εξοπλισμό που φέρεται ότι μισθώθηκε σε τιμή πολλαπλάσια της τιμής αγοράς του.

ε) Απόφαση μίσθωσης χώρου studio για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος, για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ημερών, για το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη ύψους 155.000,00€ πλέον ΦΠΑ στην εταιρία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ανώνυμος βιομηχανική και εμπορική εταιρεία (TVE)», η οποία φέρεται τελεσθείσα «κατά τον μήνα Ιούλιο». Η ως άνω απόφαση φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, 4/11/2013, επίσης παρανόμως και παρατύπως.

Έργα και ημέρες της αγνής νέας κρατικής τηλεόρασης…

Επιπλέον, στην ίδια ερώτηση ζητείται το κείμενο της «νομικής γνωμοδότησης των νομικών του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας, κατά τους ισχυρισμούς του κ. Καψή, κρίθηκε ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ στους οποίους εφαρμόσθηκε το Π.Δ. 164/2004 δεν δικαιούνται αποζημίωση».  Το τελευταίο αφορά την τοποθέτηση του ίδιου του υφυπουργού στο Κοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου, όταν δήλωσε: «Υπάρχει ένα ζήτημα με τους εργαζόμενους οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παυλόπουλου. Οι νομικοί του Υπουργείου Οικονομικών, του οποίου είναι ευθύνη, είπαν ότι δεν δικαιούνται αποζημιώσεων». Μόνο απόλυση δικαιούνταν φαίνεται…

Παρόλ’ αυτά, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, το τέλος υπέρ της ΕΡΤ καταργήθηκε. Με εντολή Σαμαρά. Στη θέση του έρχεται ένα νέο, πιο μοντέρνο, τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ. Για να έχουμε κρατική τηλεόραση. Γιατί την προηγούμενη απλώς την έκλεισαν. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει, μόνο και μόνο για να μας τρολάρει, ο Παντελής Καψής, δηλαδή ο υφυπουργός της κυβέρνησης του μαύρου: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από κρατική τηλεόραση».


http://paganeli.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου