Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

(Εξαιρετικό)! ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

(Παρ. 28/2/14 - 10:18)
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΑΛΛΑ
Σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη 27/2) το πρωί κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από την Ουκρανική πόλη Λβοφ. Σε αυτήν, απεικονίζεται ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Λβοφ του Κ.Κ.Ο να λιντσάρεταιδεμένος από μια ομάδα "θριαμβευτών ναζί" όπως σημειώνεται από αυτόν που ανάρτησε την φωτογραφία στο ίντερνετ. Άνθρωποι με αυτοσχέδια προστατευτικά, κράνη και σταυρούς στο χέρι τον σέρνουν από τα μαλλιά, εξαναγκάζοντάς τον μάλλιστα σε μια άλλη φωτογραφία, να φιλήσει έναν ξύλινο σταυρό. Στο βάθος διακρίνονται φωτογραφικές μηχανές που απαθανατίζουν τη στιγμή και Ουκρανικές σημαίες.

Λίγο πριν:
Από όταν η Ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε την υπογραφή του πρωτοκόλλου σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ, η "δημοκρατική Ευρώπη" είχε σκληρύνει τη στάση της και πίσω της ολόκληρη η Δύση. Για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους θα έπρεπε να δημιουργηθεί ισχυρό ρήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας. Πολλές δυνάμεις κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση άλλες φανερά κι άλλες κρυφά. Δημιουργήθηκε έντονο διεθνές κλίμα, τα ΜΜΕ έπαιξαν τον ρόλο τους και η από πολλούς σχεδιασμένη Ουκρανική εξέγερση ξέσπασε.
Λίγο μετά:
Από την μεριά της ΕΕ έγινε λόγος για μια αυθόρμητη εξέγερση του Ουκρανικού λαού. Χαιρετίστηκε η αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο από τη Γερμανία και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου κάλεσε την Ουκρανία να αρχίσει συνομιλίες με το ΔΝΤ και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν, δήλωνε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, είναι απαραίτητο το ΔΝΤ να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία.
Οι Ισπανοί ακροδεξιοί μαζί με ναζιστικές ομάδες χαιρέτισαν την Ουκρανική εξέγερση την ώρα που έκαναν το γύρο του κόσμου εικόνες οργανωμένων δυνάμεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης μπροστά σε πίνακες του Αδόλφου Χίτλερ.Η μεταβατική κυβέρνηση θέτει το ΚΚ Ουκρανίας εκτός νόμου, ενώ περιορίζει (σωστότερο: "καταργεί") τα δικαιώματα των μειονοτήτων μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ακόμα και σε γλωσσικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή προωθούνται σε κυβερνητικές θέσεις καθώς και σε θέσεις "κλειδιά" σε υπουργεία, στελέχη των ακροδεξιών ομάδων "Δεξιός Τομέας" και "Svoboda".


Στην Ελλάδα:
Ο Σαμαράς μετά από συνάντησή του με τον Α.Φ.Ρασμούνσεν, γ.γ. του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως "οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει ένας Οργανισμός που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια όπως το ΝΑΤΟ". Και ο Α.Φ.Ρασμούνσεν συμπλήρωσε πως "θέλουμε μια ΕΕ ισχυρή, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας" υπογραμίζοντας τη σημασία της ελληνικής προεδρίας. (Δείτε εδώ).
Ο δεύτερος λίγες μέρες μετά δήλωνε, "χτυπώντας καμπανάκι", πως η οικονομική ανάπτυξη είναι "εξαρτημένη" από την παγκόσμια ασφάλεια και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπ' όψιν πριν να προχωρούν σε περικοπές των αμυντικών τους προϋπολογισμών. (Δείτε εδώ).
Ο Ε.Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών επί ελληνικής προεδρείας της ΕΕ δήλωσε ότι πρέπει να διοργανωθεί μια "διεθνής διάσκεψη" για το Ουκρανικό ζήτημα όπου θα λάβουν μέρος ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΔΝΤ κι άλλοι "φορείς" για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας. (Δείτε εδώ). Ξέροντας βέβαια πολύ καλά πως η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μια τέτοιου τύπου συνδιάσκεψη, εκτός αν το θέμα της είναι η διχοτόμηση της Ουκρανίας.
Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "θετικό βήμα" τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή της ΕΕ. (Δείτε εδώ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλέι ΗΠΑ και ΕΕ να πάψουν να παίζουν γεωστρατηγικά παιχνίδια στην πλάτη του Ουκρανικού λαού και το ΚΚΕ κάνει λόγο για αιματηρό παιχνίδι ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ στην Ουκρανία.
4 παραμύθια που τελειώσανε. Κύπρος και Ουκρανία
1ο. Με την Κύπρο τελείωσε το παραμύθι της διαπραγμάτευσης
2ο. Με την Ουκρανία τελειώνει το παραμύθι της δημοκρατικής ΕΕ που ενώνει τους λαούς
3ο. Τελειώνει κι άλλο ένα παραμύθι: Ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει η Χρυσή Αυγή.
4ο. Κι άλλο ένα: Οι δημοκρατικές ευαισθησίες της φιλο-ΕΕ αριστεράς έχουν ως όριό τους τα συμφέροντα της Γερμανικής ΕΕ. Αν αυτά θίγονται, τότε οι δημοκρατικές ευαισθησίες του Κουβέλη, του ΚΕΑ και πολλών άλλων, πάνε περίπατο. Και φτάνουν μέχρι την αναγνώριση νεοναζιστικών κυβερνήσεων.
Τις παραπάνω παρατηρήσεις έκανε χθες σε ανάρτησή του στο FB ο Στάθης Κατσούλας, κι έτσι μέσα σε 4 προτάσεις συνδέθηκαν όλα τα παραπάνω, το ειδικό με το γενικό. Δεν ξέρουμε ακόμα τη θέση του ΚΕΑ. Το γεγονός ότι αργεί να πάρει θέση, σίγουρα δείχνει ότι στο εσωτερικό του διαμορφώνονται διάφορες "διανυσματικές δυνάμεις".
Αυτό που πλέον όμως είναι "ηλίου φαεινότερον" είναι το ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει κανέναν απολύτως προοδευτικό ρόλο. Όσο "επιβλητικά" κι αν ακούγονται τα περί "δημοκρατίας και δικαιωμάτων" η πραγματικότητα τα διαψεύδει. Όσο "μεγάλα" κι αν ακούγονται τα περί της "μακράς κληρονομιάς στις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά" η ΕΕ κινείται εναντίον τους. Όσο "εκπληκτικά" κι αν ακούγοντα τα περί της "ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών", η καπιταλιστική ΕΕ τα καταργεί στην πράξη.
Για μένα το λοιπόν το πιο εκλπληκτικό, πιο επιβλητικό πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είν' ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε...
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15465:aformh-fwtografia-tziallas&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου