Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

(Απίστευτη αναλγησία! Ψηφίστε τους πάλι)! Δήμος Ζωγράφου: "Χαράτσι" στους παιδικούς σταθμούς και σε άνεργους και απολυμένους


"Χαράτσι" ακόμα και στους απολυμένους γονείς βάζει ο Δήμος Ζωγράφου, καθώς στο ετήσιο εισόδημα των γονέων για τον καθορισμό του ύψους των τροφείων συνυπολογίζονται ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης και τα επιδόματα ανεργίας.
Συγκεκριμένα,  με την υπ' αριθμ. 263/25-7-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο τακτικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων, με σκοπό την αύξηση των τροφείων, αθροίζονται τα ποσά της αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας που έλαβαν απολυμένοι εργαζόμενοι την προηγούμενη οικονομική χρονιά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η αποζημίωση λόγω απόλυσης φορολογείται για ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και δεν προσμετρείται στο συνολικό εισόδημα για τον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Επιπλέον, δεν συνυπολογίζεται στο ετήσιο εισόδημα για τη χορήγηση επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους.  Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας προσμετρείται στο συνολικό εισόδημα για την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά εξαιρείται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους.
Απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις των γονέων
Ήδη έχουν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις, καθώς όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, οι αλλαγές, μέσω της καθιέρωσης 9 κλιμάκων δηλωθέντος εισοδήματος των γονέων, αποφασίστηκαν «με τρόπο όσο πιο δίκαιο γίνεται», αλλά «με τη διασφάλιση ότι οι μειώσεις των τροφείων θα έχουν συνολικά μικρότερο οικονομικό αποτέλεσμα από τις όποιες αυξήσεις».
Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει πολλούς γονείς, οι οποίοι βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται καθώς –όπως απαντά ο δήμος- τα αιτήματα «δεν εμπίπτουν στα κριτήρια απαλλαγής ή μείωσης τροφείων σύμφωνα με την υπ” αριθμ. 263/25-7-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Ο δήμαρχος, Κώστας Καλλίρης, απαντώντας στις διαμαρτυρίες γονέων, παραδέχεται ότι είναι «κοινωνικά άδικο» να βάζει χέρι ο δήμος στα χρήματα από αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας, με τα οποία απολυμένοι εργαζόμενοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Στην πράξη, ωστόσο, επιβεβαιώνει την κατάργηση της δωρεάν δημόσιας προσχολικής αγωγής.
Πάντως, με την ίδια απόφαση προβλέπεται, η απαλλαγή από τα τροφεία για ορισμένες «ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες» (πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές και τρίτεκνες οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, άνεργους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εφόσον το συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ σταθμούς κ.α.).
Πηγή: aftodioikisi
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/dhmos_zwgrafoy_xaratsi_stoys_paidikous_stathmous_kai_se_anergoys_kai_apolymenoys.2618629.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου