Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Θερίζει η ανεργία


Ο εφιάλτης της ανεργίας των νέων καταγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε έρευνα του εργατικού δυναμικού της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων.

Το γενικό ποσοστό αγγίζει το 27%, αλλά στους νέους αυτό υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας στο 57,2%, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει τα 1,3 εκατομμύρια.


Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 27,0%, αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (24,8%).

Στην ίδια έρευνα οριακά βελτιωμένη είναι η εικόνα της ανεργίας σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με ποσοστό 27,1%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά έχει αυξηθεί κατά 9,3% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2012.

Η καταγεγραμμένη συνολική απασχόληση σημειώνει μικρή άνοδο (0,1%) σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που οφείλεται στην ανοδική τάση του αριθμού τόσο των εργοδοτών (0,6%) όσο και των αυτοαπασχολουμένων (0,3%).

Αντίθετα, μπορεί η μισθωτή απασχόληση να μη συρρικνώθηκε και να παρέμεινε στάσιμη (αμελητέα υποχώρηση), η επικρατούσα όμως τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προηγούμενου τριμήνου (+1,8%). Δεν πρέπει ωστόσο να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για το γ΄ τρίμηνο, στο οποίο αναμέναμε καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.

Παρά το γεγονός ότι η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου εμφάνισε για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικό πρόσημο (-2,1%), θα πρέπει να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη πτώση είναι μικρότερης έντασης από την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-2,8%), ενώ η σύγκριση μεταξύ των γ΄ τριμήνων του 2012 και του 2011 (-10,8%) επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης στον κλάδο.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο, ο οποίος το γ΄ τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό (-6,6%) σε σχέση με το σύνολο της χώρας (-0,3%). 
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της μικρής υποχώρησης των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο (-0,7%) την περίοδο γ΄ τρίμηνο-β΄ τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με την οριακή αύξηση στο σύνολο της οικονομίας (0,3%).

Παράλληλα, ο ρυθμός συρρίκνωσης της μισθωτής απασχόλησης του κλάδου κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μικρότερος (-2,6%) έναντι εκείνου στο σύνολο της οικονομίας (-3,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έναν χρόνο πριν η μισθωτή απασχόληση στο εμπόριο σημείωνε μεγαλύτερη αναλογικά πτώση (-10,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-9,6%).

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την απαρχή βασικών διαρθρωτικών μεταβολών στο ελληνικό εμπόριο, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να ευνοούν τις τάσεις συγκέντρωσης στο ελληνικό εμπόριο και την περιθωριοποίηση / απαξίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στην ουσία προωθείται ένα μοντέλο επικράτησης και λειτουργίας των μεγαλύτερων, από άποψη μεγέθους, εμπορικών επιχειρήσεων -με αύξηση εργοδοτών και συγκράτηση της πτώσης της μισθωτής απασχόλησης-, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων, του πυρήνα δηλαδή του ελληνικού εμπορίου, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την έντονα πτωτική του πορεία.


http://www.zougla.gr/greece/article/8erizi-i-anergia-953128



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου