Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Για τη συγκρότηση ή την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ συμμετείχε με αντιπροσωπεία του που την αποτελούσαν η Μαρία Σουάνη και ο Βαγγέλης Βρουλιδάκης στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σχεδίου Β.

Στη σύσκεψη ο Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ, υπογραμμίζοντας ότι από τη φύση του δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολιτικές διεργασίες αλλά μόνο να συμβάλλει στους σχετικούς προβληματισμούς, ανέπτυξε τις θέσεις του:
  1. για την επείγουσα αναγκαιότητα δημιουργίας ενός λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου
  2. για την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος που αποτελεί προϋπόθεση σταθερότητας και προοπτικής του όποιου μετωπικού εγχειρήματος.
Η τοποθέτηση του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ στη σύσκεψη,που έγινε από τη Μ. Σουάνη, έχει ως εξής:
«Αγαπητοί φίλοι  και  συναγωνιστές,
Η λιτότητα συντρίβει την οικονομία της  χώρας , και η κατάσταση του λαού είναι οριακή. Αυτή η κατάσταση  είναι από μόνη της αρκετή για να αποδείξει την ανάγκη συγκρότησης ΜΕΤΩΠΟΥ.
Το λαϊκό κίνημα είναι γονατισμένο και οι αγώνες έντονοι αλλά αποσπασματικοί, με μεγάλες ευθύνες γι’ αυτό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ. Σήμερα δεν δείχνει ακόμη ότι ο λαός έχει αποφασίσει δρόμο αντεπίθεσης και πάλης, και σε αυτό οφείλεται ίσως η δυσκολία της σημερινής συζήτησης. Γιατί διαφορετικά θα σκεφτόμασταν  εάν μας πίεζαν μυριάδες άνθρωποι και αποφασισμένοι στους δρόμους.
Ο Σύλλογος Διάδοσης της Μαρξιστικής Σκέψης  «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ» έχει καταθέσει την άποψή του για το ΜΕΤΩΠΟ εγγράφως, καθώς και την παρουσίασε σε εκδήλωση- συζήτηση. Για την οικονομία της συζήτησης δεν θα την αναπτύξω σήμερα, θα αναφερθώ μόνο στα σημεία διαφωνίας μας με το σχέδιο συζήτησης που προτάθηκε από το PLAN B’.
  • Είμαστε υπέρ της άρνησης πληρωμής του χρέους και της μονομερούς διαγραφής του και θεωρούμε αναποτελεσματική και αδιέξοδη τη θέση της  στάσης  πληρωμών.
  • Είμαστε με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και όλων των δανειακών συμβάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που προκύπτουν απ’ αυτά.
  • Είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. Άλλωστε καμία πολιτική βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης της χώρας ή υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τις συνθήκες της Λισσαβόνας, του Άμστερνταμ, ή την  ΚΑΠ.
  • Εκτιμάμε επίσης ότι ο προσδιορισμός «αντικαπιταλιστικό», που θέτουν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  στενεύει πολύ τα όρια του μετώπου.
Η δική μας θέση  για το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο αφορά σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας με επίκεντρο τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που προσδένουν τη χώρα στο άρμα της εξάρτησης.
Από τη δική μας πλευρά ακριβώς επειδή δεν είμαστε πολιτικό κόμμα, αλλά σύλλογος –μαρξιστικός όμιλος- και διαθέτουμε μια ιστοσελίδα αλλά όχι διάρθρωση βάσης, έχουμε αποφασίσει στο Δ.Σ. ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν τη φάση σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό συνεργασίας. Παρακολουθούμε και θα συμβάλουμε με την άποψή μας στις συζητήσεις, όμως δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε οργανικά σε σχήματα.
Θα είναι όμως σημαντικό βήμα η κοινή δράση πάνω στα καυτά προβλήματα του λαού στις γειτονιές, στα σχολειά, στους χώρους δουλειάς. Με συσπειρώσεις για την ανεργία, για να μην περάσει καμία κατάσχεση σπιτιού, για να μην πεινάσει ο λαός.
Θεωρούμε επίσης ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μετώπου που θα είχε τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα του ΕΑΜ, τη συμμετοχή του ΚΚΕ. Κι αυτή η έλλειψη που την αισθανόμαστε όλοι μας, θέτει το στόχο δημιουργίας προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ή  την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος».

το Δ.Σ. του Συλλόγου διάδοσης
της μαρξιστικής σκέψης Γ. ΚΟΡΔΑΤΟΣ
Αθήνα, Δεκέμβρης 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου