Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Με τις ευρωεκλογές σβήνουν τα φώτα για Σαμαρά - Βενιζέλο


Τη βεβαιότητα ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου θα αποτελέσουν ορόσημο και θα σηματοδοτήσουν μια ελπιδοφόρα αλλαγή και στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την κ. Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την τοποθέτηση αυτή, αλλά και με τις γενικότερες τοποθετήσεις του για την ελληνική προεδρία και τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε την άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι λίγο πριν η χώρα μας αναλάβει αυτή την αποστολή δεν έχει δώσει ακόμη το πολιτικό της στίγμα, ούτε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για μείζονα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως η κρίση, ειδικότερα η ανεργία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έρχονται οι ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών και υπογράμμισε ότι θα καταγράψουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στον λαό. Αυτός, πρόσθεσε είναι ο λόγος που επικρατεί νευρικότητα και αμηχανία στην κυβέρνηση «γιατί τον Μάη τα φώτα σβήνουν για τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου».
Το θέμα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά πως θα φύγει, δηλαδή, ποιά θα είναι η έκταση της ήττας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την στήριξη του λαού για μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Για την ελληνική προεδρία της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εκτελέσει τις εντολές του διευθυντηρίου και της κ. Μέρκελ, και επισήμανε ότι τα προβλήματα όπως η ανεργία των νέων δεν μπορούν να επιλυθούν με τον εμπαιγμό των 6 δισεκ. που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ, ενώ σημείωσε, σχολιάζοντας και σχετικές αναφορές του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ότι αν η σοσιαλδημοκρατία συνεχίσει να είναι εταίρος της κ. Μέρκελ θα πάθει ότι έπαθε και η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Ενόψει των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το δίλημμα είναι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα ή μια άλλη πολιτική που θα επηρεάσει προς διαφορετική κατεύθυνση, την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να ηττηθεί η στρατηγική λιτότητας.
Η κ. Τσίμερ στην τοποθέτησή της εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα μέσω των Μνημονίων τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αριστερά συνολικά δίνει μάχη εναντίον αυτής της πολιτικής και διεκδικεί μια άλλη προοπτική, ενώ τάχθηκε υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Επίσης δήλωσε ότι την κρίση στην Ελλάδα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν και όχι οι πολίτες.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, που συμπίπτει με την εκστρατεία των ευρωεκλογών, θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις για το μέλλον της ΕΕ. Η κ. Τσίμερ είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά αριστερά κόμματα στην Ευρώπη για την κοινωνική κατάσταση και τη δημοκρατία στην Ελλάδα, και υπέρ των ανθρώπων που παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η υποστήριξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην ΕΕ και η αλληλεγγύη για να υπάρξουν αλλαγές εντός της ΕΕ και αυτό θα είναι θέμα του εκλογικού αγώνα και εξέφρασε την πλήρη υποστηρίξή της στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Τσίμερ εξέφρασε την ανησυχία της για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας και οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Ακόμη, η κ. Τσίμερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για το μεταναστευτικό τονίζοντας την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης. Τέλος, δήλωσε ότι η τρόικα δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και υποστήριξε ότι πρέπει να αξιολογηθεί και από την κυβέρνηση και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η έκθεση του οποίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη.
Τσίμερ: Διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου
Η κ. Τσίμερ διέψευσε κατηγορηματικά, τόσο με γραπτή δήλωσή της, όσο και με την παρέμβασή της δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι κατά την διάσκεψη των προέδρων της ευρωβουλής με την κυβέρνηση στην Αθήνα, δήλωσε ότι πρέπει η Ελλάδα «να κάνει το μάθημά της» και ότι πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνια.
Η κ. Τσίμερ εξέφρασε την κατάπληξή της για τη διαστρέβλωση όπως είπε των θέσεων και σημείωσε ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ειπώθηκαν ποτέ και ότι η θέση της παραμένει σταθερή. Στην παρέμβασή της εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Την υποστήριξή του προς τη Γερμανίδα πολιτικό εξέφρασε και ο κ. Τσίπρας ο οποίος μάλιστα σημείωσε προς την κ. Τσίμερ ότι ο ίδιος δεν εξεπλάγη, αλλά η κ. Τσίμερ, έμαθε με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, πως γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου