Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ (60τ.μ.) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΓΙΑ 2200€

(Πεμ.10/10/13-23:13)
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Μυτιλήνης, σήμερα 10 Οκτώβρη, οιάνεργοι και εργαζόμενοι στη Λέσβοέδωσαν την απάντησή τους στηναπάνθρωπη προσπάθεια κατάσχεσης της πρώτης κατοικίαςσυμβασιούχου υπαλλήλου του ΥΠΠΟΑ.
Μόλις μια μέρα πριν ο υπουργός της συγκυβέρνησης κος Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωνε "ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας". Πρωί της επόμενης μέρας η τοπική κοινωνία αναστατώθηκε αφού έγινε γνωστό ότι η ΔΟΥ Μυτιλήνης προχωρά σε κατάσχεση πρώτης κατοικίας για χρέος 1300 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έφτασε στο ποσό των 2268 ευρώ. Η κατοικία και το χρέος ανήκε σε συμβασιούχο υπάλληλο του ΥΠΠΟΑ (σε έργα του ΕΣΠΑ) με τέσσερα παιδιά.
Από την πρώτη στιγμή τόσο η τοπική κοινωνία όσο και φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και πλήθος πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων αντέδρασαν.
Χθες το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα ενέκρινε την κάλυψη από το Δήμο του ποσού οφειλής προκειμένου να αποτρέψει την κατάσχεση, ενώ παράλληλα υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την πρακτική της κυβέρνησης για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας σε κοινωνικά ευπαθείς και αδύναμες ομάδες πολιτών.
Σήμερα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Μυτιλήνης ανταποκρίθηκαν το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και κυρίως οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που συγκεντρώθηκαν 11:00 στην είσοδο της εφορίας.
Αντιπροσωπία επισκεπτόμενη τον έφορο δήλωσε την αντίθεσή της στην πρακτική αυτή της κυβέρνησης της ΕΕ και της Τρόικα που στόχο έχουν να εξαθλιώσουν παραπέρα το λαό μας. Απ την πλευρά του ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ζήτησε από τον έφορο να ενημερώσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία ότι ως τοπική κοινωνία δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας στον τόπο μας.
Ο πρόεδρος του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους υπαλλήλους των ελεγκτικών υπηρεσιών να εξαντλούν όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να αποφεύγονται τέτοιες εξελίξεις και έμπρακτα να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που είναι θύματα των πολιτικών που απορρέουν από την Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ και την συγκυβέρνηση των κκ Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου.Ακόμη κάλεσε σε επαγρύπνηση τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και κυρίως των ελεγκτικών υπηρεσιών ώστε να αποτρέψουν στο μέλλον παρόμοιες τέτοιες πρακτικές.
Ήταν πρώτη φορά που στη Λέσβο αντιμετωπίσαμε ένα τέτοιο γεγονός και όλοι μαζί καταφέραμε και το αποτρέψαμε έστω και με τον τρόπο αυτό, δηλαδή να αναλάβει το χρέος ο δήμος.
Ωστόσο το σημαντικό ήταν ότι όλοι μαζί και κυρίως οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ ενωμένοι αντέδρασαν και έδωσαν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τέτοιες ενέργειες και πρακτικές.
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ σχετικά με την καταιγίδα πλειστηριασμών και κατασχέσεων από το δημόσιο.
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ-ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΕΝΟΙΚΙΑ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
...ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ.ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 50 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!
Πενήντα σπίτια την ημέρα(!) βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ προς το δημόσιο.
Εκτός από τα σπίτια η εφορία έχει φθάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία.     
Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών που έχουν φθάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτεςσε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.
Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας,  αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».
Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες. Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη,  έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του  ν.1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοιαδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε - φθάνουν τις 11.849.
Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν στην εφορία 2,229 δις. ευρώ ή 1,881 εκατ. ευρώ κατάμέσο όρο ο καθένας.  Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα  2,031 δις. ευρώ δηλαδή  πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.
Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το  1,5 δις. με 1,8 δις. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (100 εκατ. ευρώ ) και το 2014 ίσο με το 1% του ΑΕΠ.        
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 Έφοροι της χώρας έχουν φθάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω... στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ!!!
Με βάση τις  εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχριτου ποσού μόλις των 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.  Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.
Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων».
ΤΟ SUCCESS STORY ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δράμα των "λουκέτων με πρωταγωνιστές δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο τις περισσότερες φορές απλήρωτοι και χωρίς καν τις  νόμιμες αποζημιώσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος από τη μια επιδιώκει να βγάλει τα σπασμένα της κρίσης διεκδικώντας διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ενεργειακού κόστους και περικοπές αποδοχών και συντάξεων, αλλά από την άλλη δεν βάζει το χέρι στην τσέπη όχι για επενδύσεις αλλά ούτε για να χρηματοδοτήσει την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεών του.
Οι παραδοσιακοί βιομήχανοι της Ελλάδας κλείνουν παραγωγικές μονάδες, απολύουν μαζικά εργαζόμενους και μεταφέρουν την φορολογική και χρηματοοικονομική έδρα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό, ενώ το τραπεζικό σύστημα που ανακεφαλοποιήθηκε  τον περασμένο Ιούνιο από ταχρήματα των φορολογούμενων, όχι μόνο εξακολουθεί να κρατά κλειστές τις στρόφιγγες των χορηγήσεων, αλλά αποσύρει συστηματικά ρευστότητα από τη αγορά.
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου