Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Αποπομπή - βόμβα στην ΕΥΠ

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει στην υπόθεση διερεύνησης της Χρυσής Αυγής η παραίτηση του άμεσου υπευθύνου της συγκεκριμένης έρευνας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Αποπομπή - βόμβα στην ΕΥΠ
Η παραίτηση του Δήμου Κούζηλου, νούμερο 1 αξιωματικού, από το πιο κρίσιμο και ευαίσθητο πόστο της ΕΥΠ, προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής υπηρεσίας και εγείρει ερωτήματα για τους λόγους που οδηγήθηκε σε απομάκρυνση.
Πολλώ δε μάλλον που το επίθετο του παραιτηθέντος προϊσταμένου είναι ίδιο με εκείνο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει συγγενική σχέση. Μαζί του «καρατομήθηκε» και ένας ακόμη αξιωματικός, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας της ΕΥΠ.
Οι απομακρύνσεις έρχονται την κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Αρειος Πάγος στοιχειοθετεί τη δικογραφία περί εγκληματικής οργάνωσης μελών της Χρυσής Αυγής, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και βουλευτές της.
Ο μέχρι χθες προϊστάμενός της ήταν εκείνος που ενημέρωνε την Εισαγγελία για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να «δεθούν» οι κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.
Στοιχεία από αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις νόμιμα καταγεγραμμένων συνομιλιών είχαν παρασχεθεί στη διάθεση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.
Παραμένει άγνωστο ποιος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα διευθυντή.
Ο Δήμος Κούζηλος προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. και είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, καθώς και στο ανθρωποκτονιών.
Είχε περάσει επίσης από τις υπηρεσίες κατά των οικονομικών εγκλημάτων και της αρχαιοκαπηλίας. Πριν από έναν χρόνο είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη διεύθυνση, ύστερα από σειρά διεργασιών στο εσωτερικό της Υπηρεσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από περίπου επτά χρόνια είχε υπηρετήσει ξανά στην ΕΥΠ, και μάλιστα στο συγκεκριμένο γραφείο, με προϊστάμενο τον Ιωάννη Δικόπουλο, μέχρι πρόσφατα αστυνομικό περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδας, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πάντως ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προοριζόταν για επόμενος αρχηγός, αλλά «θυσιάστηκε» προκειμένου να σταλεί ηχηρό μήνυμα στα μέλη της αστυνομικής οικογένειας...
Ο προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης της ΕΥΠ είχε «χρεωθεί» στο περιβάλλον του Ι. Δικόπουλου και αυτό, σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας, ήταν εκείνο που του «κόστισε» τη θέση του.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα ότι άνθρωποι του «περιβάλλοντος Δικόπουλου» δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτό το νευραλγικό πόστο και να διεξάγουν τις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή. Ομως, η πιθανή συγγένεια του διευθυντή Αντικατασκοπίας με βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κάτι που φαίνεται από το κοινό τους επώνυμο και τη μανιάτικη καταγωγή τους, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση.
Πιθανολογείται ότι εξαιτίας αυτής της συγγένειας οδηγήθηκε σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του για τη Χρυσή Αυγή και, μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνσή του. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...
Χαρακτηριστική πάντως είναι η περιγραφή όσων έζησαν από κοντά τη χθεσινή ημέρα στην ΕΥΠ. Το πρωί ο Δήμος Κούζηλος προΐστατο όπως κάθε μέρα στη σύσκεψη, όπου εμφανίστηκε ήρεμος και καλοδιάθετος.
Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος σταμάτησε να υπογράφει έγγραφα της υπηρεσίας, δίνοντας τα πρώτα «δείγματα» ότι κάτι είχε συμβεί.
Μετά τη 1 το μεσημέρι τελικά ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι αποχωρεί από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας εμβρόντητους όλους τους υφισταμένους του.
  • «ΕΠΙΛΕΚΤΗ» ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    Η Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας χαρακτηρίζεται ως η πιο σπουδαία υπηρεσία της ΕΥΠ. Πρόκειται για την υπηρεσία που χειρίζεται το περιβόητο «βαλιτσάκι», το οποίο επιστρατεύεται για να καταγραφούν συνομιλίες που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και υποκλοπών.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου