Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας με το "πρωτογενές πλεόνασμα"


"Παρά την έκρηξη της ανεργίας, και ιδιαίτερα την εφιαλτική της άνοδο ανάμεσα στους νέους, παρά την συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, την υπερχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις απολύσεις που επίκεινται σε κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την απειλή των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιχειρεί για άλλη μια φορά να κερδίσει  χρόνο μέσω του εμπορίου ελπίδας", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
"Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
"Το νέο προϊόν που λανσάρει είναι το λεγόμενο "πρωτογενές πλεόνασμα", που το έχει αναδείξει σε πανάκεια. Πέρα από το γεγονός της μετατροπής του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα, κάτι που αποτελεί, ίσως, και παγκόσμιο ρεκόρ για το Υπουργείο Οικονομικών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι, δείχνοντας ότι κυριαρχεί μια νέου τύπου δημιουργική λογιστική.   
Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που υπήρχε πλεόνασμα, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει στα σοβαρά σε μια ουσιαστική βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, πώς μπορεί να υποσχεθεί την ανάκαμψη στον πολίτη που χάνει τη δουλειά του, που αντιμετωπίζει το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης του κατοικίας, που χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη και δέχεται την ανάλγητη και σκληρή επίθεση της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, η πώληση του ΟΠΑΠ σε ημετέρους και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να χαίρεται και να χαμογελά, ωστόσο μια φιλολαϊκή πολιτική θα αξιοποιούσε τα έσοδα αυτού του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα και μετά το αποτυχημένο PSI. 
Επίσης, το σχέδιο για το νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, επιχειρεί να επαναφέρει τις παλιότερες προσπάθειες για την μετατροπή του Λυκείου σε ένα τεράστιο κέντρο συνεχών εξετάσεων, σε βάρος της ανάδειξής του σε βαθμίδα γενικής γνώσης και ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας των παιδιών μας. Επιδιώκουν ένα σχολείο ταξικό, με μοναδικό άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ.
Η πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά πια τι σημαίνει μνημονιακή πολιτική και τι είναι τα κόμματα που διαχειρίζονται την πορεία του τόπου, η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, μεταξύ άλλων, των μαύρων ταμείων της Siemens.
Ο αδιάκοπος αγώνας του λαού και η συγκρότηση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση της αριστεράς. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό και τη χώρα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου