Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

(Παραδόξως... ανυπέρβλητο)! Γαιτί καθυστερεί η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση


του Κώστα Μπετινάκη

Οι Αμερικανοί και οι παπαγάλοι τους, θέλουν να μας πείσουν ότι το καθεστώς Άσαντ έχει όντως χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον αμάχων, για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση με άγνωστα επακόλουθα.



Γι΄αυτό «επιβεβαιώνει» ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζος Έρνεστ: «Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον αμάχων. Γνωρίζουμε ότι διαθέτει αποθέματα χημικών όπλων» λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ. Κι όλα αυτά πριν δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που θα είναι υπαγορευμένα περιορισμένο στο «αν χρησιμοποιήθηκαν» χημικά και όχι «από ποιους».

Ανάλογα επιχειρήματα με το ψεύτικο πρόσχημα που είχαν επικαλεστεί, με τα ανύπρακτα όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν, «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν» οι Τζόρτζ W. Μπους και Τόνι Μπλερ για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Μόνο που τώρα με δεδομένη την αρνητική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα της Συρίας.

Η αμερικανική δυνατότητα χαλιναγώγησης των διεθνών Μέσων, έτσι ώστε να ξεπερνιούνται τα επακόλουθα από τις ψεύτικες προφάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για διεθνείς επεμβάσεις όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, «δικαιώνει» το δόγμα του περιορισμένου στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία –ακόμη και δίχως την κάλυψη του ΟΗΕ.

Συνεργάτες της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν στα ΜΜΕ ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προσανατολίζεται σε μία επίθεση «περιορισμένης διάρκειας εναντίον αμιγώς στρατιωτικών στόχων στη Συρία» στηριζόμενοι στην «κουφή» επιχειρηματολογία: 

1. η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει έχοντας παραβιάσει κατάφωρα τις «διεθνείς νόρμες» (κι όχι το διεθνές δίκαιο, επειδή η Συρία δεν έχει προσυπογράψει την απαγόρευση χρήσης χημικών).
2. σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ και η Τουρκία -αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί- θα αντιμετώπιζαν σοβαρή απειλή, εφόσον τα χημικά όπλα της Συρίας έπεφταν «σε λάθος χέρια».

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνει ότι «η όποια απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα θα εξαρτηθεί από το τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ», ενώ αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων συμμάχων, υψηλόβαθμος συνεργάτης της κυβέρνησης Ομπάμα φέρεται να έχει δηλώσει στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση ότι «δεν χρειάζεται να τους περιμένουμε, μπορούμε να λάβουμε και τις δικές μας αποφάσεις».

Για να την πληρώσουμε όλοι εμείς, με την αναταραχή που έχει δημιουργήσει η «προσμονή της επίθεσης» και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στις διεθνείς χρηματαγορές με κερδισμένους τους σπεκουλαδόρους του Χρυσού και του Πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία, έχουν δείξει πως ο πόλεμος στο Ιράκ και το Aφγανιστάν, έχουν στοιχίσει στους Aμερικανούς φορολογούμενους, $1.468.413.014.127. Κάτι που ωστόσο δεν δημοσιεύουν τα Διεθνή Μέσα του συρμού που παπαγαλίζουν τα αμερικανικά «επιχειρήματα».

Πάντως το Κογκρέσο απαιτεί να συμμετάσχει στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή-έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, την οποία συνυπογράφουν 200 βουλευτές. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υποχρεούται να ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση για μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Όπως αναμένεται την αμερικανική επίθεση θα ενισχύσει τελικά και η Γαλλία, (πρώην αποικιοκρατικός αφέντης της Συρίας), καθώς ο πρόθυμος «σοσιαλιστής» πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ (με Λουδοβίκο σύμπλεγμα) έχει ταχθεί υπέρ μία στρατιωτικής «απάντησης» στο καθεστώς Μπασάρ Άσαντ. Και γι’ αυτό δεν απαιτείται η συναίνεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αλλά ακόμα και η καναδική κυβέρνηση, που πρόθυμα είχε ακολουθήσει σε τόσες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει δηλώσει πως τώρα, δεν θα συμμετάσχει. Εκκωφαντική είναι η αποσιώπηση οποιασδήποτε συμμετοχής του Ισραήλ.
Την προθυμία της για συμμετοχή σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, έχει εκφράσει η Τουρκία, ενώ σίγουρη θεωρείται η οικονομική συνδρομή από τη Σαουδική Αραβία, που επιδιώκει τη δημιουργία σουνιτικού συριακού κράτους.

Τι ακριβώς, όμως σημαίνει «περιορισμένη στρατιωτική δράση;»

«Χειρουργικοί βομβαρδισμοί» και στρατιωτικά μέτρα όπως εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη φάση, επί προεδρίας πατρός Μπους, εναντίον του Ιράκ. Μερικά χρόνια πριν την εισβολή, επί υιού Μπους.

Δηλαδή, στρατιωτικά μέτρα για τη βελτίωση της δεινής θέσης των ανταρτών, που ύστερα από δυόμιση χρόνων αγώνα, αναγκάζονται να καταφύγουν σε προβοκατόρικα μέσα προκειμένου να εξαναγκάσουν στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Άσαντ.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι «δεν επιδιώκουμε την ανατροπή του Άσαντ, αλλά την τιμωρία του». Επειδή δεν υπάρχει ακόμη έτοιμη διάδοχος κατάσταση και η αυριανή ημέρα στην Συρία, μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη που έχει διαμορφωθεί μετά από δεκάχρονη αμερικανική κατοχή στο Αφγανιστάν.

Η παράταση της αναταραχής στη Συρία, αναμφισβήτητα ευνοεί το Ισραήλ μια και ποιος ασχολείται σήμερα με το Παλαιστινιακό. Όπως και απομακρύνει το φακό της επικαιρότητας από την αιγυπτιακή κρίση. 


http://www.zougla.gr/kosmos/article/geti-ka8isteri-i-amerikaniki-stratiotiki-epixirisi


1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΑΣΑΝΤ ΝΑ
    ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ
    ΕΧΗ ΣΦΑΓΕΙΑΣΗ ΜΙΣΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ
    ΥΠΟΣΤΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή