Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

(Ακούει το KKE); ΚΚ Τουρκίας: Δεν μπορεί να δώσει ταξικό προσανατολισμό στο κίνημα όποιος αποκόπτεται από αυτό!


(Να, τί να ακούσει):

Αν και το λαϊκό κίνημα στη γειτονική χώρα δεν έχει ακόμα ταξικά χαρακτηριστικά, οι κομμουνιστές οφείλουν όχι μόνο να μην απομονωθούν από αυτό αλλά, αντίθετα, να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του και να το προσανατολίσουν σε κατεύθυνση επαναστατικών αλλαγών, τονίζει η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας σε επιστολή της προς τα αδελφά κόμματα.
Ο Εργατικός Αγώνας παραθέτει αυτή την επιστολή αλλά και ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείωμα του ΚΚ Τουρκίας σε δική του μετάφραση από το αγγλικό κείμενο.

Επιστολή της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας
Αγαπητοί σύντροφοι,
Η αντίσταση, η οποία στρέφεται κυρίως εναντίον του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του κόμματος του, και στην οποία έχουν πάρει μέρος εκατομμύρια ανθρώπων από τις 31 Μαΐου, συνεχίζεται σε διάφορες μορφές, παρά το ζεστό καλοκαίρι.
Αν και αυτή η αυθεντική και ιστορική κίνηση είναι ανοικτή σε αριστερές επιρροές, όπως και εκδηλώσεις σοσιαλισμού, είναι άμορφη και δεν είναι σε θέση να προχωρήσει πέρα από τις εθνικές αξίες και τα σύμβολα ως ενωτικούς παράγοντες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας προσπαθεί να ενδυναμώσει αυτό το τεράστιο κίνημα και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να του δώσει ταξικό χαρακτήρα και να μετατρέψει το σοσιαλισμό σε μια συγκεκριμένη εναλλακτική λύση. Με αυτόν τον τρόπο, το κόμμα προσπαθεί να μην αφήσει το κίνημα να συρρικνωθεί σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μαζών.
Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο έργο. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι επαναστατικές ευκαιρίες είναι πάντα τα αποτελέσματα των πολύπλοκων κοινωνικών συνθηκών.
Το ΚΚ Τουρκίας προσπαθεί να κάνει όλα όσα αυτή η ιστορική στιγμή απαιτεί, για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα και τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού, χωρίς να απομονώνεται από το λαϊκό κίνημα. Αντίθετα, το κόμμα προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει το κίνημα σε επαναστατική πορεία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα αδελφά κόμματα, που έχουν μεταφέρει την αλληλεγγύη τους, όταν, για παράδειγμα, 14 σύντροφοι μας συνελήφθησαν και όταν οι σύντροφοί μας τραυματίστηκαν κατά την επίθεση της κυβέρνησης του ΑΚΡ.
Ξέρουμε ότι είστε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα.
Το κόμμα μας χρησιμοποιεί κάθε μέσο να σας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Σε παρακαλούμε, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.
Ζήτω ο διεθνισμός, ζήτω ο σοσιαλισμός!
Κεντρική Επιτροπή
του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας

Η απάντησή μας στον δικτάτορα
Η βασιλεία του «Τρόμου στο Πάρκο Gezi» τον τελευταίο ενάμιση μήνα από την κυβέρνηση συνεχίστηκε χθες με το κλείσιμο του πάρκου για το κοινό και πάλι με κρατήσεις. Επιπρόσθετα, πολλοί ηγέτες επαγγελματικών ενώσεων και πολιτικών κομμάτων, όπως ο Erkan Baş, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, ο Kamil Tekerek, γραμματέας Κωνσταντινούπολης και μέλος της Κεντρικής Γραμματειακής Επιτροπής του ΚΚ Τουρκίας, ο, Erçin Fırat, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδέα, ο Çaglar Özkan, επικεφαλής της Επιτροπής Πόλης Kocaeli και πολλά μέλη και φίλοι βρίσκονται ανάμεσα στους κρατούμενους.
Το μέλος του ΚΚΤ Alican Sünnetçioğlu και δύο φίλοι του κόμματος, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από το περασμένο Σάββατο μετά την επίθεση της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι ότι φορούσαν κράνη ασφαλείας.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν τη σκληρότητα και την απελπισία των δημοσίων υπαλλήλων που ενεργούν σύμφωνα με τις άνομες εντολές των δικτατόρων. Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι οι άνθρωποι δεν θα υποταχθούν στην τυραννία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας δεν συνηγορεί με τις ανοησίες του δικτάτορα. Η απάντησή μας στο σκάνδαλο των κρατήσεων και των συλλήψεων θα είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι σε ό,τι έχουμε κάνει.
1. Το ΚΚ Τουρκίας δίνει μεγάλη σημασία στο σύνθημα «να παραιτηθεί η  κυβέρνηση!». Σύνθημα που οι άνθρωποι έχουν φωνάζει εδώ και εβδομάδες. Θα οργανώσουμε αυτό το αίτημα των εκατομμύριων- Θα το ανεβάσουμε σε ψηλότερο επίπεδο και θα σταθούμε εναντίον του δικτάτορα με ακόμη περισσότερη δύναμη. Καλούμε το λαό να συμμετάσχει στην απαίτηση «να παραιτηθεί η  κυβέρνηση!»,  να διαδώσει αυτό το αίτημα και να οργανωθεί γύρω από αυτό.
2. Όποιες κι αν είναι οι εντολές από τον δικτάτορα, καλούμε τα μέλη του δικαστικού σώματος για να μην υπογράψουν άνομα διατάγματα. Το ΚΚ Τουρκίας είναι αποφασισμένο να αποκαλύψει και να εξευτελίσει όλους όσους συμμετάσχουν σε αστυνομική και δικαστική τρομοκρατία. Τα μέλη του δικαστικού σώματος δεν θα πρέπει να προβούν σε πράξεις που αργότερα θα αποτελούν ντροπή γι’ αυτούς. Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και όλες οι διαταγές για συλλήψεις θα πρέπει να ανακληθούν.
3. Το ΚΚ Τουρκίας παλεύει να οργανώσει αυτό που ξεκίνησε τον Ιούνιο ώστε να συνεχιστεί με πλήρη ταχύτητα. Σαφώς, η Διεύθυνση Ασφαλείας, ορισμένοι εισαγγελείς και οι δικαστές αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή την πορεία. Έχουμε αποφασίσει ότι για κάθε μέρα που μέλος του ΚΚΤ  θα βρίσκεται υπό κράτηση ή θα συλλαμβάνεται και θα παραβιάζονται τα δικαιώματά και οι ελευθερίες του, η οργάνωση του εν λόγω μέλους, θα έχει καθήκον να εντάξει πέντε νέα μέλη στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι θα υπάρξουν νέοι σύντροφοι με την υποχρέωση να καλύψουν το αγωνιστικό κενό που προσπαθούν να δημιουργήσουν με την κατακράτηση και τη σύλληψη των μελών του ΚΚ Τουρκίας.
4. Το ΚΚ Τουρκίας έχει τονίσει ξανά και ξανά ότι οι άνθρωποι πίσω από το σύνθημα «να παραιτηθεί η  κυβέρνηση!» δεν πρέπει να μείνουν χωρίς επιλογή. Όταν οι άνθρωποι που δεν έχουν υποταχθεί θέσουν σε εφαρμογή τη δική τους εναλλακτική λύση για την εξουσία, το τέλος του δικτάτορα θα έρθει ακόμα πιο γρήγορα. Το ΚΚ Τουρκίας θα εντείνει και θα αυξήσει την πάλη του προς αυτή την κατεύθυνση με την οργάνωση δημόσιων συναντήσεων παντού και θα εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει την εναλλακτική λύση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου