Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΡΤ ΣΕ ΕΑΣ, ΕΛΒΟ & ΛΑΡΚΟ!

altΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Σε τροχιά διάλυσης βάζει η κυβέρνηση τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ,καθώς το βράδυ της Δευτέρας (22/7) ανακοίνωσε τη πρόθεσή της να προχωρήσει στην "αναδιάρθρωση" των εταιρειών , δρομολογώντας τη διάλυσή και τον "ξαφνικό θάνατο" ,τους, προχωρώντας σε χιλιάδες απολύσεις   όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση, αποποιούμενη κάθε ευθύνης για την κατάσταση απαξίας στην οποία έχουν περιέλθει αυτές οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις,  σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "ριζική αναδιάρθρωσητων επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών",και προχωρά σε πρόσληψη "εξειδικευμένων ανεξάρτητων σύμβουλων", προκειμένου να προβεί  στην ιδιωτικοποίησή τους ή ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων, καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση, «θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους».
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΑΣ
Βασικός στόχος της κυβέρνσης είναι ο τεμαχισμός των εταιριών πριν την ιδιωτικοποίησή τους και η πώληση τους τμηματικά, όπως άλλωστε αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει το κλείσιμο της ΕΛΒΟ και την παραμονή ενός συνεργείου μόνο στην εργασία -περίπου 80 άτομα- που θα ενταχθούν στο δυναμικό της ΕΑΣ. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αναλαμβάνουν μόνο εργασίες συντήρισης οχημάτων.
Άλλωστε και παρά το γεγονός ότι η ΕΛΒΟ έχει παραγγελίες να παραδώσει -και να λάβει τοαντίστοιχο αντίτιμο- ο αριθμός των εργαζομένων στην εταιρία έχει μειωθεί σε 350, με αποτέλεσμα να δουλεύουν κυριολεκτικά στα παραγωγικά τους όρια, όπως τονίζουν οι ίδιοι στο alterthess.gr.
Χαρακτηριστικό της απαξίωσης της ΕΛΒΟ αποτελεί η μη πληρωμή μισθών το τελευταίο δίμηνο, ενώ εκρεμμεί η εκταμίευση 7,4 εκ. Ευρώ από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε στις αρχές του χρόνου. Εκταμίευση που δεν υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο ίδιος συναίνεσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα η ΕΑΣ θα διατηρήσει μόνο τη μονάδα του Αιγίου, με εμφανώς μειωμένο προσωπικό. Έτσι θα στηθεί μια ευέλικτη εταιρία, η ιδιωτικοποίηση της οποίας θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου και αφού η ιδιωτική εταιρία συμβούλων που θα αναλάβει την αξιολόγησή της, ολοκληρώσει το έργο της.
Βασικό τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου είναι να μπει λουκέτο στις μονάδες του Υμηττού και της Ελευσίνας που στεγάζονται σε οικόπεδα-φιλέτα και μπορούν να αξιοποιηθούν αυτόνομα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στη μεν πρώτη περίπτωση η έκταση υπολογίζεται σε 700 στρέμματα, ενώ η περίπτωση της Ελευσίναςσυνδέεται άμεσα με την επέκταση του λιμάνιου και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Από το μητρώο της ΕΑΣ προκύπτει ότι  η συνολική αξία των εδαφικών εκτάσεωνσε Υμηττό και Ελευσίνα φτάνει τα 325 εκατ. ευρώ.
Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση, βαζοντας στο στόχαστρο τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Στον άερα μένουν έτσι οι πάνω από 2.200 εργαζόμενοι των τριών μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών, ενώ, προς το παρόν, δεν θα ενταχθεί στο σχέδιο "αναδιάρθρωσης" η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καθώς έχει το κρίσιμο έργο της συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Η "αναδιάρθρωση" για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει δραματικές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα οδηγηθεί στην ανεργία μέσω του προγράμματος "διαθεσιμότητας". Έχει ήδη γίνει γνωστό από τον ημερήσιο τύπο ότι η "αναδιοργάνωση" θα οδηγήσει σε συγχώνευση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων τηςαμυντικής βιομηχανίας, γεγονός το οποίο καθιστά την αμυντική βιομηχανία "δεξαμενή απολύσεων" για την κυβέρνηση.
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου