Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το ΙΓΜΕ


Βίντεο από το ιστολόγιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ:syndikatoigme.blogspot.gr
To IΓΜΕ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, δεν είναι μόνον ο αρμόδιος κρατικός φορέας για τον εντοπισμό και αξιολόγηση ορυκτών πόρων, αλλά είναι ο επίσημος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, διαχείρισης υδατικών πόρων, αντιμετώπισης γεωτεχνικών ζητημάτων κλπ. Το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ σε όλους τους ανωτέρω τομείς είναι αδιαμφισβήτητο, παρά την όχι πάντα σωστή του χρήση. Το ΙΓΜΕ εκτελεί επίσης χρέη Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, σκοπός της οποίας είναι η αποτύπωση – καταγραφή της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας με χαρτογραφήσεις, γεωχημεία, γεωφυσική, τηλεπισκόπηση, βάσεις γεωεπιστημονικών δεδομένων κ.α.

 Η Πολιτεία μας δείχνει να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται έναν τέτοιο φορέα. Το ΙΓΜΕ μετά τη συγχώνευση του με το Ε.Κ.Β.Α.Α. αποδυναμώνεται διαρκώς, ενδεχομένως με τελικό στόχο την οριστική του διάλυση. Τις σκοπιμότητες πίσω από αυτή τη μεθόδευση εξηγούν στο βίντεο οι δυο εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, κύριοι  Σμυρνιώτης και Βουγιουκαλάκης. Αν και διακόπτονται διαρκώς με ερωτήσεις του τύπου “τελικά πόσο ορυκτό πλούτο έχει αυτή η χώρα;”, το νόημα βγαίνει ολοκάθαρα: Το ΙΓΜΕ δέχεται επίθεση επειδή είναι ένα από τα τελευταία εμπόδια στο ξεπούλημα του δημόσιου φυσικού πλούτου σε ιδιώτες. Δεν το λένε μόνο οι εργαζόμενοι. Το δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ως Υπουργός ΠΕΚΑ το 2011 έδωσε το πρώτο πλήγμα στο ΙΓΜΕ υπογράφοντας την υπαγωγή του στο ΕΚΒΑΑ: “Δεν ευνοούνται οι επενδύσεις”!
Σήμερα φαίνεται ότι ως εργαλείο για τη δυσφήμηση του ΙΓΜΕ χρησιμοποιούνται οι καταγγελίες του προέδρου του ΕΚΒΑΑ για οικονομικές ατασθαλίες στο Ινστιτούτο. Επειδή την καταγγελία αυτή αναδημοσιεύσαμε κακώς κι εμείς, παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν τη σχετική απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/6/2013.
Τη δική μας σαφή θέση κατά της κατάργησης του ΙΓΜΕ, παρά τις διαφωνίες μας με την εμμονή υψηλόβαθμων στελεχών του με τα μεταλλεία χρυσού, την έχουμε εκφράσει από το 2011,  εδώ και σε άλλα κείμενα. Θεωρούμε αδιανόητο ένας τέτοιος κρίσιμος τομέας όπως η γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα, αλλά και οι υδατικοί πόροι και όλα αυτά που αναφέραμε στην αρχή, να περάσουν στα χέρια ιδιωτών, που θα τα αναλάβουν μετά χαράς προς ίδιον κέρδος. Έτσι “θα ωφεληθούν οι επενδύσεις” όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά θα χάσει ο τόπος και θα χάσουμε όλοι εμείς.
Παρόμοιες σκέψεις είχαμε διατυπώσει και εδώ, σχετικά με την ανάγκη να παραμείνουν δημόσιες και ισχυρές οι υπηρεσίες του ορυκτού πλούτου του ΥΠΕΚΑ. Διατηρούμε τις έντονες αντιρρήσεις μας για το αν συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα σχέδια είναι πράγματι προς το συμφέρον του τόπου, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει μόνο με έναν δημόσιο φορέακαι όχι με οποιονδήποτε κερδοσκόπο ιδιώτη. Το συμφέρον της χώρας είναι να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση, όχι να γίνει κομματάκια και να δοθεί πεσκέσι στους ιδιώτες. Αυτό που έχουν ονομάσει “διοικητική μεταρρύθμιση” δεν είναι παρά ένα σφαγείο, από το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επιβιώσει αλώβητος ο πυρήνας του διεφθαρμένου συστήματος για να αναλάβει ξανά τη διακυβερνηση της χώρας, αυτή τη φορά μαζί με τους ιδιώτες που θα μπουν στο παιχνίδι. Εν τω μεταξύ θα έχουν φύγει από τη μέση άνθρωποι και υπηρεσίες που σήμερα παράγουν έργο υπηρετώντας μόνο το δημόσιο συμφέρον και στέκονται εμπόδιο στο ξεπούλημα. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι! Και μπορούν να μας θεωρούν συμμάχους τους εφ’οσον μοιραζόμαστε τις βασικές αρχές κι ας συνεχίσουμε να διαφωνούμε στα υπόλοιπα.
Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του ΙΓΜΕ και είμαστε στη διάθεσή τους για την ανάρτηση ανακοινώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου