Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο Σακκάς στην Σπιναλόγκα μας…

Πειρατές

…ενώ άγριοι πειρατές λυμαίνονται το νησί των λεπρών.

Ζητείται επειγόντως τρίτο Συμβούλιο Εφετών. Το δεύτερο είναι εκείνο που έκανε τελικά δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά. Το πρώτο είναι εκείνο που μόλις πριν από λίγες ημέρες την είχε παρατείνει. Το τρίτο χρειάζεται για να διερευνήσει κατ’ αντιπαράσταση τι μεσολάβησε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο. Και να αξιώσει μια νομική απάντηση· δεδομένου ότι τίποτε δεν άλλαξε στο μεσοδιάστημα, ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης.
Μπορεί, βέβαια, να μην άλλαξαν τα νομικά στοιχεία, αλλά άλλαξαν τα ιατρικά στοιχεία. Η κατάσταση της υγείας του δεσμώτη απεργού πείνας είχε, βλέπετε, αρχίσει να εμπνέει μεγάλη ανησυχία· και το τελευταίο που ήθελαν τέτοιες ημέρες οι δεσμοφύλακες ήταν ένας μάρτυρας. Έτσι, ήρθε να δικαιωθεί περίτρανα η παλαιά ρήση του Ηλία Πετρόπουλου ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη είναι τόσο ανεξάρτητη, που κουνιέται με το ελαφρύτερο φύσημα του ανέμου». Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα τρίτο Συμβούλιο, για να στείλουμε αυτήν την βαρειά κατηγορία κατά της Δικαιοσύνης στο παρελθόν, και να γιατρέψουμε έτσι τη δημοκρατία· που είναι προφυλακισμένη αυτή επ’ αόριστον, και σε διαρκή απεργία πείνας· αναγκαστική.
Στο μεταξύ, το κεφάλι μου πάει να σπάσει, καθώς δεν λέει να κωπάσει μες τ’ αυτιά μου ένα αδιάκοπο «πακιακιά, πακιακιά» από τη στριγκή φωνή μιας υστερικιάς κότας, που εμφανίζεται εσχάτως στα κανάλια ως εκπροσωπος Τύπου της Ν.Δ. Και, αναμασώντας μια κατάπτυστη ανακοίνωση που είχε προηγηθεί, κατηγορεί τον Σύριζα ότι συμμαχεί με τους τρομοκράτες (!!!), εννοώντας στο άδειο κρανίο της τη διαμαρτυρία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το νομικό και δημοκρατικό αίσχος της υπόθεσης Σακκά –τσιμουδιά, φυσικά, η κότα για τα άλλα κόμματα που, ε, τέλος πάντων κάτι είχαν ψελίσει κι αυτά για το θέμα· τσιμουδιά για τους Συνταγματολόγους, που εξανέστησαν ομοίως· τσιμουδιά για όλους τους υπόλοιπους νομομαθείς (πλην του Συμβουλίου Εφετών), που βρήκαν πάντως κάποιο σθένος και άρθρωσαν κάποια φωνή κατά του αίσχους… Τσιμουδιά ακόμα και για αυτό το δεύτερο Συμβούλιο, που έστω προσχημάτισε τη νομιμότητα! Τσιμουδιά.
Τσιμουδιά· διότι και τι να πει κανείς, όταν δεν θέλει…
Να όμως γιατί σπάει το κεφάλι μου! Επειδή, πίσω από αυτό το «πακιακιά, πακιακιά», ακούω ένα πολύ τσαντισμένο «Θα μας αναγκάσετε να βγάλουμε έξω το Σακκά, ε; Τώρα θα δείτε! Πού ’σαι… Ρίξ’ του εκεί, να ’ούμε, καμιά τριανταριά χιλιάρικα εγγύηση, να σου πω εγώ…»
Αλήθεια, πώς υπολογίζεται αυτή η ρημάδα η εγγύηση; Με τα έσοδα που θα μπορούσε να αποκομίσει όσο καιρό ήταν προφυλακισμένος ο Σακκάς, αν, λ.χ., εργαζόταν για το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας; Οπότε, ε, ένα 5% θα το είχε αποταμιεύσει όλο αυτό το διάστημα, όσο νάναι…  Ή λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα, αν το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν στέλεχος του Ο.Π.Α.Π.; Οπότε, απολυόμενος με μια παχυλότατη αποζημίωση ώστε να μετεξελιχθεί από στέλεχος σε εργολήπτης του, τι ψυχή θα είχε πια ένα τέτοιο ευκαταφρόνητο ποσό… Ή μήπως υπολογίζεται με βάση την υποσχετική που δόθηκε στους, άκουσον-άκουσον, «δύο-τρεις εθελοντές» που, κατά τον Παντελή Καψή, βοηθούν στο να εκπέμψει η πειρατική κρατική τηλεόραση;;;
Καλά που φτάσαμε και σε αυτό το θέμα της ΕΡΤ –ένα «πακιακιά» κι αυτό, και τίποτε περισσότερο. Καλά που φτάσαμε σε αυτό, λέω, διότι το τρίτο Συμβούλιο Εφετών, εκείνο που θα διερευνούσε τα καμώματα των δύο άλλων Συμβουλίων στην υπόθεση Σακκά, αν υπήρχε, θα είχε στείλει ήδη στο στούντιο απ’ όπου μεταδίδεται το κρατικό πειρατικό πρόγραμμα τρεις εισαγγελείς, για να διεμβολίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που το φρουρούν, και να ασκήσουν εκεί ποινικές διώξεις για τουλάχιστον είκοσι σοβαρά αδικήματα που μου ‘ρχονται πρόχειρα-πρόχειρα στο νου. Από πίσω από τους Εισαγγελείς ακολουθούν η Επιθεώρηση Εργασίας για τους «εθελοντές», το Σ.Δ.Ο.Ε. για τα τιμολόγια, το Ε.Σ.Ρ. για το πρόγραμμα και την πανελλήνια εμβέλεια, ίσως οι σεκιουριτάδες του Ιδρύματος Κωφαλάλων, ακόμα και το Λιμενικό, δεδομένου ότι πρόκειται για… νησί –αν θυμάστε την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που πιστώνεται αυτό το στούντιο στο ενεργητικό του και οι συντελεστές στο παθητικό τους… Μήπως μάλιστα θα έπρεπε να πάει και το Υγειονομικό για τη λέπρα…
Και θα είχε κάνει αυτό το Συμβούλιο, το τρίτο, και πολλά-πολλά, πολλά-πολλά-πολλά ακόμα… Αλλά αυτό το Συμβούλιο δεν υπάρχει.
Κι έτσι, ο Σακκάς έγινε τελικά μάρτυρας· αλλά τώρα πια, λίγο-πολύ, ένας μάρτυρας όπως όλοι μας, ένας μάρτυρας που τώρα, απλώς χρωστάει τριάντα χιλιάρικα. Στους πειρατές. Το ίδιο άλφα μας συνδέει. Το άλφα του «Αμ, δε…», το άλφα του «Αμ, πού θα πάει…», το άλφα του «Άμετε στον αγύριστο!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου