Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οι νέοι συσχετισμοί και οι τάσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Eνα νέο τοπίο στο κορυφαίο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν οι περίπου 3.500 αντιπρόσωποι του 1ου Συνεδρίου, καθώς στην Κεντρική Επιτροπή καταγράφηκε όχι μόνο η «καθαρή» νίκη των λεγόμενων «προεδρικών» αλλά και η αύξηση των δυνάμεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι νέοι συσχετισμοί και οι τάσεις στην Κεντρική Επιτροπή
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» κινείται κοντά στο 70%, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» όχι μόνο διατηρεί το ποσοστό που είχε στη συνδιάσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου (25%), αλλά αυξάνει τη δύναμή της στο κορυφαίο όργανο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 70%, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» περίπου στο 27%. Το περίπου 2% των αντιπροσώπων φαίνεται πως ψήφισε τα μικρότερα ψηφοδέλτια, όπως τους «Ανένταχτους» του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στην εκλογή για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η «Αριστερή Πλατφόρμα» επέλεξε το «λευκό», το οποίο έφτασε μόλις στο 20,57%.
Το έντονο παρασκήνιο και οι συνεχείς διαβουλεύσεις τάσεων και ρευμάτων κυριάρχησαν στις τρεις τελευταίες μέρες του Συνεδρίου, ενώ σε υψηλούς τόνους διεξήχθη και η συζήτηση για τη διαδικασία εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στη διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν έξι ψηφοδέλτια. Η πλειοψηφία του κόμματος με το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» (342 υποψήφιοι), η Αριστερή Πλατφόρμα (293), οι «Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ» (18), η Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16), η «Παρέμβαση για την Ενότητα» (3) και η «Παρέμβαση των Μελών» (2 υποψήφιοι).
Η θερμοκρασία στην «αρένα» του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, ανέβηκε επικίνδυνα το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Συνεδρίου, πρότεινε ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί ομιλίες στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» -όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη- που εμμέσως προειδοποιούσαν ότι μπορεί να απόσχουν από τις διαδικασίες. «Επιφυλάσσομαι όπως και πολλοί άλλοι που έχουμε τέτοιες σκέψεις, ανάλογες, για τη συμμετοχή μας σε όργανα με τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας».
«Καθαρή λύση»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας «καθαρή λύση». «Οσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της ξεχωριστής λίστας δεν μπορούμε να τους στερήσουμε να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Αυτές είναι οι καθαρές λύσεις», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι μια εικόνα που δεν είναι καλή, διότι στερεί το δικαίωμα από κάποιον που θέλει να ψηφίσει μια λίστα να ψηφίζει και εκπροσώπους υποψήφιους της άλλης λίστας. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας».
Ενδεικτικό του κλίματος και της έντασης που επικράτησε ήταν όταν ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε ότι γίνεται κατευθυνόμενη σταυροδοσία και στις προσυνεδριακές συνελεύσεις, με ένα τμήμα των συνέδρων να αντιδρά έντονα. Η πρόταση του κ. Τσίπρα συγκέντρωσε την ευρεία αποδοχή των συνέδρων, με τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» να ψηφίζουν «λευκό». Τα στελέχη του κ. Λαφαζάνη είχαν προτείνει ως λύση να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο, αλλά με διακριτές λίστες. Στα κλειστά γραφεία του Τάε Κβον Ντο υπήρξαν ουκ ολίγες συσκέψεις αλλά και συνεννοήσεις ώστε να καθαρογραφούν τα ψηφοδέλτια.
Στην πλειοψηφούσα τάση, στο «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο», αναζητήθηκε η «χρυσή τομή», αν και δεν έλειψαν οι διαφωνίες, καθώς δεν ήταν λίγα τα στελέχη που φιλοδοξούσαν να έχουν μία θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένα στελέχη σημείωναν ότι το ποσοστό που πήρε η Σίσσυ Βωβού ως υποψήφια πρόεδρος -είναι υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή με το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο»- προήλθε και από ψήφους της τάσης «Ανάσα», προφανώς για να καταδείξουν και τις εσωτερικές διαφωνίες στην πλειοψηφούσα τάση του κόμματος. Ενστάσεις και διαφωνίες υπήρξαν και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» μεταξύ των «μετριοπαθών» και των «σκληρών», ενώ ορισμένα στελέχη καταλόγισαν λάθος χειρισμούς στον Π. Λαφαζάνη.
Τα ψηφοδέλτια
Τα στελέχη που δεν ήταν υποψήφιοι
Στο «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» συμμετείχαν στελέχη από τάσεις και ρεύματα που εκφράζουν την πλειοψηφία του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλοτε πλειοψηφούσα τάση του ΣΥΝ με την επωνυμία «Αριστερή Ενότητα» αλλά και η «Πλατφόρμα» (συμμετέχουν στελέχη όπως η Ρ. Δούρου, ο Κ. Πουλάκης, ο Γ. Μπαλάφας, ο Χρ. Στάικος κ.ά.) και η «Ανάσα» - τάση στην οποία εκφράζονται στελέχη της πρώην ΑΚΟΑ, της Ρόζας και ανένταχτοι, η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, το ΔΗΚΚΙ, αλλά και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου. Στο δεύτερο ψηφοδέλτιο της «Αριστερής Πλατφόρμας», στο οποίο ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζονται βασικά δύο ρεύματα. Το «Αριστερό Ρεύμα» του πρώην Συνασπισμού και οργανώσεις τροσκιστικής προέλευσης, όπως η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου, η πλειοψηφία του οργάνωσης «Κόκκινο» και η ΑΠΟ του Γ. Σαπουνά.
Πολλά στελέχη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπως η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιώργος Σταθάκης, η Νάντια Βαλαβάνη αλλά και άλλοι βουλευτές. Ταυτόχρονα, ο μικρότερος αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που πλέον αριθμεί 200 μέλη, συνέτεινε ώστε πολλοί βουλευτές να μη θέσουν υποψηφιότητα. Η Σοφία Σακοράφα από το βήμα του Συνεδρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να μη θέσει υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας πως «υπάρχουν μέλη που αξίζει να δοκιμαστούν και να τους εμπιστευτούμε, που αξίζει να εκφράζονται, να εκλέγουν και να εκλέγονται ισότιμα».
Από το βήμα του Συνεδρίου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής -μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ενωτικού Μετώπου- ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Κεντρική Επιτροπή, γιατί, όπως υποστήριξε, «μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Αλλωστε τις νίκες τις κερδίζουν οι στρατιώτες και όχι οι στρατηγοί». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» επέλεξε να μην εκτεθούν όλοι οι βουλευτές στη νέα Κεντρική Επιτροπή, ρίχνοντας το βάρος και στην κοινοβουλευτική δουλειά του κόμματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου