Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των αποζημιώσεων

Το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου.
Τσίπρας: Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των αποζημιώσεων
«Επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας, η χώρα, μέσω της κυβέρνησής της φυσικά, να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα: το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν», προσθέτοντας πως «εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πάνδημο αίτηματου ελληνικού λαού η κυβέρνηση οφείλει να το θέσει στο τραπέζι». Επεσήμανε, ακόμα, πως «αν δεν το θέσει η κυβέρνηση, υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα θα το θέσει ο ελληνικός λαός, δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε -κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους κκ Τσίπρα και Γλέζο- ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που το 1995 έθεσε, με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, το θέμα των οφειλών και του κατοχικού δανείου.
«Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση», τόνισε ο κ. Παπούλιας, σημειώνοντας ότι ο Μ. Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος επεσήμανε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, πως «υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα» και τόνισε ότι «έχει ηθική υποχρέωση, πάνω απ' όλα, η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα».
«Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Γλέζος, καλώντας τα ΜΜΕ να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Μήνυμα ζόφου» τα μέτρα ασφαλείας
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, λέγοντας ότι «η εικόνα αυτή και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό».
«Η εικόνα αυτή δεν τιμά τη χώρα, στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι ειρηνικές διαδηλώσει των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς. Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου