Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νέα μέτρα απαιτεί η τρόικα



Προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8,1 δις, η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, έτσι ώστε να κλείσουν όλες οι τρύπες του ελληνικού προγράμματος που παραμένουν ανοιχτές.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως για να μην υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα τα θέματα να κλείσουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελεγκτές κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, έτσι ώστε να μην χαθεί η προθεσμία της 8ης Ιουλίου για την έγκριση από το Eurogroup της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ (σ.σ.: τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο), καθώς κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Πέντε δόσεις στο χαράτσι

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των ελεγκτών συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα όμως δεν έκλεισε κανένα. Ωστόσο, η θετική στάση της τρόικας για την πληρωμή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 σε πέντε δόσεις ήταν εμφανής.

Ανοιχτά θέματα

Από τις 08.00 το πρωί είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους δανειστές και οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε όλα τα επίπεδα.

Η τρόικα βάζει στο τραπέζι νέο μοντέλο εργασίας, που προβλέπει αμοιβή στα 350 ευρώ, σύμφωνα με διαρροές, ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική».

Οι προτάσεις που κατεβάζει η τρόικα είναι:

- Διπλασιασμός στο όριο των απολύσεων, κατάργηση στο όριο των 30 απολύσεων το μήνα και μείωση στις αποζημιώσεις απολύσεων

- Άμεση επιβολή εισφοράς δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ

- Επανακαθορισμό, προς τα κάτω βέβαια, των συντάξεων και μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ

- Αναθεώρηση των κατώτατων αμοιβών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμη και απλή υπουργική απόφαση.

Ανοιχτό παραμένουν επίσης τα θέμα που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για το 2014, και -όπως αναφέρει η «Καθημερινή»- παρόλο που το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το τελικό σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την εξειδίκευση του μέτρου κατά τη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος (προβλέπει 33 συντελεστές και διάφορα κριτήρια), αλλά και στον τρόπο είσπραξής του. Όχι τόσο εάν θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. Αμφισβητείται, όμως, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για βεβαίωση εσόδων ύψους 3,17 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,76 δισ. ευρώ.

Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδ. Γεωργιάδη. Μετά την ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών (claw back). Τα φορολογικά θέματα και ο ΕΟΠΥΥ είναι τα προβλήματα που δημιουργούν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δις για φέτος και 1 δις για το 2014.


http://www.zougla.gr/money/article/nea-metra-apeti-i-troika
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου