Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

(Παρ΄ όλα αυτά το αμερικανάκη υπουργός οικονομικών μας δίνει τα φώτα του... για να αλλάξει τα δικά μας)! ΠΤΩΧΕΥΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ!
ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΝΝΕΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ!
Σοκ στη γεννέτηρα του νεοφιλελευθερισμού τις ΗΠΑ προκάκλεσε η είδηση ότι το Ντιτρόιτ, σύμβολο κάποτε της αμερικανικής οικονομικής ισχύος και μητρόπολη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτέλσε τον μεγαλύτερο δήμο στην ιστορία των ΗΠΑ που κηρύσσει πτώχευση υπό το βάρος του τεράστιου χρέους του στα κόκκινα ταμεία του.Είναι φανερό ότι οκαπιταλιστικός γίγαντας έχει πύλινα πόδια!

Το «κανόνι» ήταν η τελευταία λύση μετά την αποτυχία των δημοτικών αρχών να καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές του δήμου για εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους του. Απεδείχθη ότι οι εκπρόσωποι τον πολιτικο-οικονομικών ελιτ δεν διαστάζουν να θυσιάσουν στον βωμό της καπιταλιστικής τους ευμάρειας ακόμα και τα πάλαι ποτέ διαμάντια τους!Αποδεικνύεται επιπλέον ότιδεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για τα λαϊκά συμφέροντα σε καπιταλιστικά πλαίσια!
Η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς η πόλη -που έχει δει τον πληθυσμό της να μειώνεται, τη βιομηχανική δραστηριότητα να πέφτει κατακόρυφα και πλέον να αποτελεί μια πόλη φάντασμα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο- φαινόταν πως δεν είχε πολλές άλλες επιλογές μετά το αναμενόμενο ναυάγιο στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές.
Προς το παρόν, η αίτηση διασφαλίζει ορισμένα κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργεί ο δήμος αλλά είναι ορατός ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος μαζικών απολύσεων υπαλλήλων, πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικά αρπακτικά που θα καλοδεχτούν τα δημόσια φιλέτα, αύξησης των τελών στους δημότες και υποβάθμισης των ήδη προβληματικών δημοτικών υπηρεσιών!
Ο διαχειριστής της κατάστασης οικονομικής έκτακτης ανάγκης, ο Κέβιν Ορρ τον οποίο είχε καλέσει ο δήμος για να γλιτώσει το Ντιτρόιτ από την κατάρρευση, επέλεξε την αίτηση πτώχευσης αντί της αποπληρωμής οφειλών με χρήματα που προορίζονταν για την αστυνόμευση, την πυρόσβεση και άλλες υπηρεσίες.
Δεν συμφωνούν όλες οι εκτιμήσεις για το ύψος του χρέους του Ντιτρόιτ. Ο Κέβιν Ορρ το τοποθετεί γύρω στα 18 δισ. δολάρια, εκτιμώντας πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια.
Η αίτηση υπαγωγής στον άρθρο εννέα του πτωχευτικού κώδικα για δήμους και κομητείες σημαίνει ότι το Ντιτρόιτ θα πρέπει άμεσα να αποδείξει σε δικαστήριο πως τα προβλήματά του έχουν τέτοια έκταση που δικαιολογούν τη χρεοκοπία.
Στην επόμενη φάση, πρέπει να υποστηρίξει ότι οι πιστωτές του δήμου -ανάμεσα στους οποίους λογίζονται και οι δημοτικοί υπάλληλοι (εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθέντες)- δεν μπορούν παρά να δεχθούν μειωμένη αποπληρωμή των απαιτήσεών τους.
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου