Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

(Βαρουφάκη σκιτζή, διάβασε πραγματικούς οικονομολόγους)! Κρούγκμαν: Η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ χρησιμοποιείται ως αποπροσανατολισμός

Χωρίς σχόλιο. Εδώ η συν-ραφή του μεγίστου Βαρουφάκη για το Ντιτρόιτ. 
Τα συμπεράσματα δικά σου!

Με άρθρο του στην εφημερίδα International Herald Tribune ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σημειώνει ότι οι οπαδοί της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάνουν με την περίπτωση του Ντιτρόιτ αυτό ακριβώς που έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Δηλαδή, αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση όπως είχε συμβεί με το ελληνικό δημοσιονομικό αδιέξοδο.
Ο γνωστός οικονομολόγος τονίζει πως για μεγάλο διάστημα, σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η πολιτική συζήτηση είχε "ελληνοποιηθεί" πλήρως, ενώ υπενθύμισε τις εκτιμήσεις για χώρες και οικονομίες οι οποίες "θα μετατρέπονταν σε μια δεύτερη Ελλάδα".
Αυτό ζημίωσε ιδιαίτερα τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζει.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι ακόμη και το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν μόνον κατά ένα μέρος πρόβλημα υψηλών ελλειμμάτων, όπως μονομερώς αντιμετωπίστηκε, ενώ αντίστοιχη τύχη επιφυλάσσεται και στην αμερικανική πόλη Ντιτρόιτ.
"Προφανώς το Ντιτρόιτ είχε μια εξαιρετικά κακή και ανεύθυνη διακυβέρνηση, ωστόσο σε γενικές γραμμές η πόλη έπεσε θύμα των δυνάμεων της αγοράς, χωρίς μάλιστα να φέρει ευθύνη".
και καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν πως το βασικό "είναι η συζήτηση να μην αποπροσανατολιστεί, όπως με την περίπτωση της Ελλάδας. Πολλοί εκεί έξω θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι η ιστορία του Ντιτρόιτ είναι μια περίπτωση δημοσιονομικής ανευθυνότητας και αδηφάγων δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τυπική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν όταν έχουμε να κάνουμε με μια οικονομία η οποία αλλάζει αέναα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου