Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ!

kupros-diadilosi
ΡΗΜΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ, Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΠΟ ΕΚΤ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
ΑΘΡΟΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ!
Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι ολοκλήρωσε την ανταλλαγή αξιογράφων αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα με νέα, πιο μακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκαν πέντε τύποι ομολόγων με λήξεις από έξι έως δέκα χρόνια, προσφέροντας τα ίδια κουπόνια με εκείνα που προσέφεραν οι τίτλοι που αντικαταστάθηκαν.
Στο μεταξύ, ως μια νέα αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χαρακτηρίζει η Citigroup την ανταλλαγή των κυπριακών ομολόγων. «Αποτελεί το τρίτο κατά σειρά PSI στην Ευρωζώνη, μετά τα δύο μέχρι στιγμήςPSI που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα», υποστηρίζει ο οίκος για την πράξη της Κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επιβάλλοντας ζημιές στον ιδιωτικό τομέα, τον Μάρτιο του 2012, αλλά και σε επαναγορά των ελληνικών ομολόγων τονΔεκέμβριο του ίδιου έτους.
Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη απόφαση για επιμήκυνση της χρονικής περιόδου αποπληρωμής συγκεκριμένων χρεογράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή τους με άλλαμεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα που υπογράφτηκε), οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά συνέπεια, το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανεξέτασε τη θέση της επί του συγκεκριμένου θέματος και αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της αποδοχής των κυπριακών χρεογράφων για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΛΕΕΙ Η ΜOODYS
Ο oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’ ανακοίνωσε ότι, με βάση τα κριτήρια του, η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει, μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής εγχώριων κρατικών ομολόγων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις Fitch και Standard & Poor’s, που υποβάθμισαν στις 28 Ιουνίου την Κύπρο σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» και «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αντίστοιχα, ο Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση της Κύπρου στο Caa3, με αρνητικές προοπτικές, βαθμίδα στην οποία την είχε υποβαθμίσει στις 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο μέλλον ώστε νααξιολογήσει την επίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τόσο της προβλεπόμενης συμμόρφωσης της Κύπρου με τα μέτρα του μνημονίου που αποτελούν προϋπόθεση για παραχώρηση εξωτερικής οικονομικής στήριξης όσο και των προοπτικών ανάπτυξής.
Αναφέρει ότι η ανταλλαγή του χρέους έγινε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, ενώ σημειώνει ότι δεν χρησιμοποιεί  την αξιολόγηση «χρεοκοπία» ή «επιλεκτική χρεοκοπία», αλλά διατηρεί τις αξιολογήσεις των ομολόγων σε καθεστώς χρεοκοπίας το οποίο καταδεικνύει το μέγεθος των ζημιών για τους επενδυτές.
Ο Moody’s κατανοεί ότι, εκτός από τα επιλεγμένα ομόλογα, 67% του συνόλου των υπολοίπων ομολόγων ήταν αντικείμενο της ανταλλαγής, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή αφορούσε μιαεπιμήκυνση της περιόδου λήξης των υφιστάμενων ομολόγων τα οποία λήγουν μεταξύ των ετών 2013 και 2016 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς καμία αλλαγή στο κουπόνι των ομολόγων.
Αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του, η συγκεκριμένη ανταλλαγή αποτελεί μια προβληματική ανταλλαγή και ως εκ τούτου αποτελεί χρεοκοπία.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον οίκο, στο γεγονός ότι η ανταλλαγή συνεπάγεται περιορισμένη οικονομική υποχρέωση σε σχέση με την αρχική υποχρέωση και ότι η ανταλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στην Κύπρο να αποφύγει μια στάση πληρωμών στο μέλλον.
Ο Moody`s σημειώνει ότι υποβάθμισε την Κύπρο στην βαθμίδα Caa3, από B3, στις 10 Ιανουαρίου του 2013, θεωρώντας τότε ότι ήταν μεγάλος ο κίνδυνος στάσης πληρωμών.
ΟΔΗΓΙΕΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Τα πάνω κάτω φέρνει στα δάνεια οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που τέθηκε από χθες σε ισχύ και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Όλα πλέον τα δάνεια, ανεξαρτήτως εξασφαλίσεων, εάν δεν εξυπηρετούνται θα θεωρούνται επισφαλή.
Η νέα εξέλιξη βάζει πρόσθετες πιέσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και στη χαμηλή ρευστότητα και αυξάνει τον κατάλογο των δανειοληπτών, που εισέρχονται σε επικίνδυνες περιπέτειες με την περιουσία τους. Από την άλλη, όμως, τερματίζει πρακτικές του παρελθόντος που συνέτειναν στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Πλέον για την παραχώρηση δανείου ή τραπεζικών διευκολύνσεων επίκεντρο θα είναι ο πελάτης και η δυνατότητά του να  αποπληρώνει το δάνειο ή άλλες υποχρεώσεις του και όχι το ύψος της υποθήκης ή των εγγυήσεων μόνο.
Θα υπάρχει διαχωρισμός του δανειακού χαρτοφυλακίου βάσει του επιπέδου κινδύνου, δηλαδή σεεξυπηρετούμενες και μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Περαιτέρω οι ανωτέρω δύο κατηγορίες θα αναλύονται σε ρυθμισμένες και μη ρυθμισμένες χορηγήσεις.
Με τη νέα οδηγία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται εντός τακτού χρονικού διαστήματος να ενημερώσουν την Κεντρική Τράπεζα για τους τριάντα μεγαλύτερους πελάτες τους, βάσει χρεωστικών υπολοίπων, είτε αυτοί έχουν εξυπηρετούμενες, είτε μη εξυπηρετούμενες, είτε ρυθμισμένες χορηγήσεις. Στόχος να υπάρχει μεγαλύτερος εποπτικός έλεγχος για πελάτες μεγάλου επιπέδου.
Οι τράπεζες θα παρουσιάζουν και ανανεώνουν πίνακα με το όνομα του πελάτη, την κατηγορία, τις συνολικές του εξασφαλίσεις και τις συνολικές ειδικές προβλέψεις γι’ αυτόν. 
ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Συνέρχεται σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της Τράπεζας. Η συνεδρία πραγματοποιείται ύστερα από τις χθεσινές πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών του ΔΣ και της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων επί των προνοιών του σχεδίου. Μετά το πέρας της συνεδρίας το σχέδιο θα κοινοποιηθεί στο προσωπικό.

Ο αριθμός των μηνιάτικων που θα καταβάλει η Τράπεζα Κύπρου στους υπαλλήλους οι οποίοι θα επιλέξουν την εθελοντική έξοδο ήταν εδώ και ημέρες το μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση της διοίκησης του ιδρύματος με την ηγεσία της ΕΤΥΚ. Το ζήτημα κυριάρχησε και στη χθεσινή, τελευταίαδιαβούλεση των δύο πλευρών, που άρχισε γύρω στις 8:00 μ.μ.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ προσήλθε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου εμμένοντας στο αίτημα για παραχώρηση πέντε τουλάχιστον μηνιαίων μισθών και επιπρόσθετα επανέλαβε τη διεκδίκησήτης για δέσμευση της εργοδοσίας για παραχώρηση ασφαλιστικής κάλυψης και κάλυψης τωνεισφορών της τράπεζας στο ταμείο υγείας μέχρι τις 31/12/2015, κατά το πρότυπο που ακολούθησε ηAlpha Τράπεζα, στο σχέδιο αφυπηρέτησης προσωπικού.
Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστή δήλωνε, χθες, ότι η συντεχνία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα αν η κατάληξη δεν την ικανοποιεί.
Χθες η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, διά του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, υποδείκνυε την αναγκαιότητα όπως το συντομότερο δυνατό ρυθμιστεί το ζήτημα του καταρτισμού του σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης - που θα αποτελέσει ένα βήμα προς την εξυγίανση του ιδρύματος.
Το σχέδιο της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνει ανοικτό για ένα μήνα και, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρός της Σοφοκλής Μιχαηλίδης, οποιοσδήποτε αριθμός πέραν των 1.000 ενδιαφερομένων θα αποτελέσει επιτυχία και θα διευκολύνει σημαντικά το ίδρυμα.
Παρέμβαση στο επίμαχο ζήτημα της κάλυψης των Ταμείων Προνοίας έκανε ο ΔΗΣΥ διά του προέδρού τουΑβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωνε πως «αν το κράτος θέλει να καλύψει κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας, δεν πρέπει να το κάνει με τα χρήματα των καταθετών», σημειώνοντας πως «είναι κοινωνικάάδικο να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου για να εξασφαλιστούν κατά 100% τα Ταμεία Προνοίας στο σύνολό τους».
Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου σχετικά με τη ρύθμιση για τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως «είναι θέμα της Κυβέρνησης και της Βουλής, αν κριθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων ότι πρέπει να διασφαλιστεί μέχρι και το τελευταίο σεντ από όλα τα Ταμεία Προνοίας, τότε πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι θα απαιτηθεί περίπου 12% επιπρόσθετο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου».
Τρίτη 2 Ιουλίου 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου