Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΤΟΚΙΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: Μείνετε στην Ευρώπη, αλλιώς φεύγουμε και εμείς. (Το διεθνιποιημένο κεφάλαιο αφήνει ελάχιστα περιθώρια εθνικών επιλογών)!

Η Ιαπωνία έκανε μια ασυνήθιστη παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Αγγλίας, καλώντας την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να μην οδηγήσει τη χώρα του έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει η προειδοποίηση του Τόκιο, οι πολλές ιαπωνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την Αγγλία ως «πύλη» για την έξοδό τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα την εγκαταλείψουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τις απόψεις άλλων χωρών για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τις απόψεις άλλων χωρών για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ

Στη σχετική προειδοποίηση της Ιαπωνίας, η οποία δόθηκε σε ένα ολοκληρωμένο κείμενο στο Φόρεϊν Οφις, αναφέρεται ότι οι 1.300 ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Αγγλία, θα αναθεωρήσουν τη θέση τους στην περίπτωση που η Αγγλία σταματήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ιαπωνικές βιομηχανίες αυτοκινήτων Nissan και Toyota έχουν εγκαταστάσεις στην Αγγλία και απασχολούν 9.000 άτομα.
Προειδοποίηση
Η προειδοποίηση αυτή της Ιαπωνίας προς το Λονδίνο προκλήθηκε μετά την πρόσκληση του Ντέιβιντ Κάμερον προς ξένες κυβερνήσεις να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη θέση της Αγγλίας με την ΕΕ. Η παρέμβαση αυτή της Ιαπωνίας ικανοποίησε φυσικά τους φίλους της Ευρώπης, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών.
Ο Συντηρητικός βουλευτής Τζούλιαν Μπρέιζερ δήλωσε στους κυριακάτικους «Τάιμς»: «Είναι ευγενικό από την πλευρά της Ιαπωνίας να μας δίνει οδηγίες για την εθνική μας διαδρομή, αλλά σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη γνωρίζει μεγάλη κρίση δεν είναι η κατάλληλη να μιλήσει για το μέλλον της Αγγλίας». Εκπρόσωπος της ιαπωνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, σχολιάζοντας την παρέμβαση της χώρας του, δήλωσε:
«Γνωρίζω ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να μην καταθέσουν στον Ντέιβιντ Κάμερον τις απόψεις τους για τις σχέσεις της Αγγλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ιαπωνία όμως, ως χώρα εκτός Ευρώπης αλλά μεγάλος επενδυτής στην Αγγλία, θεώρησε ότι έπρεπε να εκθέσει τις απόψεις της. Εάν η Αγγλία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε οι χώρες που επενδύουν στη Βρετανία και εξάγουν στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν ταρίφες και αυτό δεν είναι καλό νέο».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου