Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η ΕΡΤ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (Είμαστε πλέον πολλοί)!

Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ
Διαβάζοντας κανείς την πρόσφατη συνέντευξη του κου Σαμαρά στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, αλλά και την ομιλία του στο συνέδριο της Ν. Δημοκρατίας, εντυπωσιάζεται από τον κυνισμό και την υποκρισία ενός πολιτικού, ο οποίος για να δικαιολογήσει τον κραυγαλέο αυταρχισμό του στην περίπτωση της ΕΡΤ, μας παρουσιάζει την ιδέα ότι αποτελεσματικότητα και δημοκρατία είναι πράγματαασύμβατα και ότι, για να υλοποιήσει την πολιτική του, πρέπει να ακυρώσει τη δημοκρατία και να συγκρουστεί ακόμη και με την σημερινή αστική νομιμότητα.
Με την επίκληση λοιπόν του γεγονότος ότι στο παρελθόν όλες οι προσπάθειες εξυγίανσης της ΕΡΤ απέτυχαν, εκθειάζει την στάση του ισχυριζόμενος ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ο μόνος τρόπος για να πιαστεί ο στόχος των 2.000 απολύσεων μέχρι τον Ιούνιο. Αποδεικνύει έτσι το πόσο πειθήνιος είναι απέναντι στις επιταγές της τρόικας ,απέναντι στους ισχυρούς και τα συμφέροντα τους και πόσο άτεγκτος είναι απέναντι στον κόσμο της εργασίας.
Ο κος Σαμαράς με αυτή του την πράξη, εκτός από το μεγάλο πλήγμα που επέφερε στη δημοκρατίακαι στην ενημέρωση, εκτός από την κραυγαλέα παρέμβασή του υπέρ των ιδιωτικών καναλιών ,απέδειξε επίσης την βαθειά   ταξική του μεροληψία σε βάρος των εργαζομένων. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζομένων μέσα σε μια νύχτα ,παραβίασε την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και μάλιστα επιχαίρει γι αυτό στη συνέντευξή του. Παραβίασε, επίσης, την κοινοτική οδηγία που εδώ και χρόνια έχει περάσει στο εσωτερικό μας δίκαιο, η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση διαδοχής επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι διατηρούν την εργασία και τα δικαιώματά τους. Παραβιάζει, ακόμη, το ίδιο το Σύνταγμα σύμφωνα με τις απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων. Όταν λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και το Σύνταγμα και το διατυμπανίζει μάλιστα με θράσος , τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι η λογική: αποφασίζουμε και διατάσσουμε , θα περάσει σαν εργαλείο των οικονομικά ισχυρών σε όλη την κοινωνία και σαν απολυταρχική πρακτική στον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η περίπτωση της ΑΓΕΤ –ΗΡΑΚΛΗΣείναι χαρακτηριστική περίπτωση εργοδότη που παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου περί ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ επανέρχεται επίσης και ζητά να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στις απολύσεις. Συνεπώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να καταργήσει κάθε προστατευτική ρύθμιση για όλους τους εργαζόμενους . Η κατάσταση στην λεγόμενη αγορά εργασίας είναι ήδη απελπιστική και θα γίνει τρομακτική αν περάσουν αυτές οι πρακτικές. Ζούμε σε μια πραγματική ζούγκλα, σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Γι' αυτόν τον επιπρόσθετο λόγο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην περάσει η πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει  λοιπόν, ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ να αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, να υποστηριχτεί πολιτικά  και να καταστεί νικηφόρος .Ο συντονισμός του αγώνα όλων όσων πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης είναι επιτακτικά αναγκαίος.
Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση   ότι αυτό το απολυταρχικό μνημονιακό καθεστώς πρέπει να πέσει και αυτό δεν θα γίνει προφανώς αναμένοντας την πτώση του ,αλλά δημιουργώντας τις κινηματικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή του.
Η ταξικά και ιδεολογικά προκλητική συμπεριφορά του Κου Σαμαρά σε όφελος της ευρωπαϊκής και εθνικής οικονομικής ολιγαρχίας είναι πρόδηλη σε όσους ασχολούνται με την πολιτική αλλά πρέπει να αποκαλυφθεί και να καταγγελθεί σε όλο το λαό. Στην ίδια συνέντευξη αλλά και στην ομιλία του αναφέρεται στο κάστρο της αδιαφάνειας και της διαφθοράς της ΕΡΤ που πρέπει να καταληφθεί και μάλιστα ως στοιχείο δικαιοσύνης απέναντι στο λαό που υποφέρει. Ξεχνά φυσικά ο κος πρωθυπουργός να αναφέρει ότι ο λαός υποφέρει από την δική του πολιτική και ότι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν δεν ανακουφίζονται ούτε αισθάνονται δικαιωμένοι αν προστεθούν και άλλοι άνεργοι και απελπισμένοι στις γραμμές τους αλλά θέλουν να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους . Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν επίσης πολύ καλά την προσχηματική ρητορική του ,διότι το ρουσφετολογικό και αδιαφανέςκαθεστώς στο δημόσιο τομέα ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβερνούν επί 40 χρόνια και συνεπώς είναι απόλυτα υποκριτικό να εμφανίζονται ως τιμητές της εξυγίανσης της ΕΡΤ και του δημόσιου τομέα αυτοί που τον αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν ως κομματικό λάφυρο. Όμως μια και αναφέρεται ο κος Σαμαράς σε κάστρα βολεμένων-τα οποία τα ανακαλύπτει μόνο ανάμεσα στους εργαζόμενους- να του υπενθυμίσουμε μερικά κάστρα των πραγματικά βολεμένων και προνομιούχων που πρέπει να κυριευτούν: των εφοπλιστών που έχουν φορολογική ασυλία , των πολυεθνικών επιχειρήσεων που και μέσα στην κρίση κάνουν χρυσές δουλειές και μεταφέρουν εκτός χώρας τα αφορολόγητα κέρδη τους ,των μεγάλων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να κερδίζουν αξιοποιώντας την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα μας για την οποία δεν έχει κάνει τίποτα ,των διάφορων επιτηδείων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες που ακόμη τις ψάχνουν, των τοκογλύφων δανειστών που απομυζούν το εισόδημα και την περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτά τα κάστρα ο κος Σαμαράς και ο υπασπιστής του κος Βενιζέλος δεν πρόκειται να τα εκπορθήσουν διότι εκεί βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι ,είναι οι εντολοδόχοι τους ,είναι η οικονομική ολιγαρχία που εκπροσωπούν με κάθε τρόπο. Αυτά τα κάστρα θα τα κατακτήσει η Αριστερά μαζί με το λαό με τους αγώνες και την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας .
Ο αγώνας του λαού για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να περάσει σε νέα φάση όπου η έντονη πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να αποκτήσει και ιδεολογικά στοιχεία ,ενώ οι κινητοποιήσεις πρέπει ναπροσλάβουν ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα και ευρύτερη στόχευση με αιχμές :το κλείσιμο της ΕΡΤ,την απόκρουση των απολύσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ,το κλείσιμο των νοσοκομείων,την επαναφορά των συμβάσεων και τα άλλα μεγάλα επίδικα της περιόδου . Όλα αυτά πρέπει να συνδέονται με τον κεντρικό στόχο να φύγουν τα μνημόνια, η τρόικα και η δικομματική κυβέρνηση .
Ο κος Σαμαράς με σαφή υπαινιγμό ,προειδοποίησε ότι θα ανακαταλάβει βίαια την ΕΡΤ διότι τάχα παρανομούν οι εργαζόμενοι ,επιβεβαιώνοντας την παροιμία: φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Η δικομματική κυβέρνηση, παρά την ευρεία στήριξη από όλο το σύστημα είναι αδύναμη να ολοκληρώσει το 3ο μνημόνιο και να πάρει νέα μέτρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο αυταρχισμός και η καταστολή των αγώνων θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Η πολιτική πυγμής, όμως , πρέπει να ακυρώνεται εκεί που εκδηλώνεται. Η υπόθεση της ΕΡΤ αποκτά ένα τεράστιο συμβολισμό και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση πρέπει να δεχτεί σε αυτό ακριβώς το ζήτημα μια μεγάλη ήττα.
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου