Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

EΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ασφυκτικά χρονοδιαγράό τη συνεχή απειλή νέων μέτρων θέτει η Ε.Ε. με το νέο μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι παρεμβάσεις αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συνοδεύονται από «ρήτρες» διορθωτικών κινήσεων σε κάθε απόκλιση
Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό«κενό» των 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δανειστές ζητούν παράταση για έναν ακόμη χρόνο, έως το2016, της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και του χαρατσιού στα ακίνητα.
Παράλληλα, ορίζουν τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης: τον προσδιορισμό 12.500 επιπλέον υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, την εκκαθάριση των οφειλών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και την αναθεώρηση του Κώδικα των Δικηγόρων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016 και χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η παράταση, ως το 2016, η καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης άνω των 12.000 ευρώ, η οποία έληγε κανονικά το 2014.
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές περιορίζονται για φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ (αρχικός στόχος: 2,5 δισ.), ωστόσο εκτοξεύονται για το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προβλέπεται νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αναμόρφωση του εποπτικού ρόλου της Τραπέζης της Ελλάδος, νέα τεστ αντοχής των τραπεζών (stress tests) και προετοιμασία για την πώληση μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή.


Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το Euro2day, εκτός από την κεραμίδα της διατήρησης του φόρου αλληλεγγύης ως και το 2016 (με εισφορά 1% ως 4% ανάλογα με το εισόδημα) και τον κίνδυνο για παράταση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, αν δεν πειστεί η τρόικα ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα φέρει 2,7 ως 2,9 δισ. ευρώ, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο η Αθήνα καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ώστε να εφαρμοστεί το 2014. Θα παρουσιάσει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κίνητρα για τις επενδύσεις.
Τον Σεπτέμβριο πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να έχει το κράτος τη δυνατότητα να εισπράττει κατευθείαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που οφείλουν οι υπόχρεοι. Παράλληλα, προκειμένου όπως αναφέρεται να «εξασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής» η Αθήνα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες φορολογικές αμνηστίες (ή επέκταση υφιστάμενων) όσα χρόνια διαρκεί το πρόγραμμα και να ανακοινώνει τον Δεκέμβριο κάθε έτους το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των φόρων. Οι διευθυντές των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται, ενώ θα μπει σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει να γίνονται μετακινήσεις στελεχών μετά την πάροδο τριετίας, ενώ το TAXIS θα πρέπει να είναι ενεργό σε κάθε εφορία ως τον Οκτώβριο.
Ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργείται θα πρέπει να στελεχωθεί με 600 άτομα (200 ως τον Αύγουστο και άλλα 400 ως το Δεκέμβριο) και να αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει ως τον Αύγουστο να προσδιοριστεί ποιο μέρος αυτού του χρέους είναι μη εισπράξιμο. Θα γίνει ως το Σεπτέμβριο ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών του ΟΑΕΕ ώστε να εντοπιστούν οι εξαιρέσεις, αλλά και το πώς θα αυξηθούν τα έσοδα.
Στο Δημόσιο η τρόικα ζητά τα 12.500 ονόματα που θα μπουν σε κινητικότητα ως τον Σεπτέμβριο και τις επιπλέον 12.500 ως τον Δεκέμβριο και ξεκαθαρίζει πως σημαντικό μέρος των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς τελικά θα απολυθεί. Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί η διαδικασίααξιολόγησης. Αναφορικά με το στόχο για τις 4.000 απολύσεις φέτος γίνεται αναφορά στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι εκδικάσεις των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται να παρέχει μηνιαία στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, τον αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κινητικότητα, τις απολύσεις και όσους βρίσκονται σε πειθαρχικό έλεγχο. Ως τοΣεπτέμβριο θα πρέπει, παράλληλα με τον προϋπολογισμό να παρουσιάσει η κυβέρνηση το σχέδιο προσλήψεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, και να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ΑΣΕΠ ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Στις αποκρατικοποιήσεις, για να καλυφθούν αστοχίες δίνεται υψηλή προτεραιότητα στο ξεκαθάρισμα των ακινήτων που θα πουληθούν ώστε να μεταβιβαστούν συνολικά 1.000 ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ ως το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει η διαδικασία τιτλοποίησης ή απευθείας ιδιωτικοποίησης μέρους των 80.000 ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ ή επιμέρους υπουργεία. Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο στην τρόικα και η τελική πρόταση να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.
ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Την έναρξη επιβολής μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 - 2016 σηματοδοτεί η έκθεση της Κομισιόν, καθώς προαναγγέλλει την επιμήκυνση εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατά έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το 2016, ενώ σκιαγραφεί και άλλα μέτρα που έπονται, αναφέρει η «Ναυτεμπορική».
Παρά τις διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, η χρονική επέκταση ενός μέτρου που λήγει δεν παύει να είναι νέο μέτρο. Το ανησυχητικό είναι πως δεν θα είναι το μοναδικό, αφού θα πλαισιωθεί και με άλλα που σκιαγραφεί η έκθεση της Κομισιόν και συγκεκριμένα:
Η κατάργηση των φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
Η περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου που έχουν απομείνει.
Η αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η χρονική επέκταση μέτρων που έχουν λήξει (μεταξύ των άλλων πρόκειται για την εισφορά αλληλεγγύης).
Οι στοχευμένες περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών.
Η αναδιάρθρωση (με στόχο το «κούρεμα») του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται από την Κομισιόν σε 1,75% το 2015 και σε πάνω από 2% του ΑΕΠ το 2016.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, η έκθεση προβλέπει:
- Μέχρι το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε κινητικότητα τουλάχιστον 12.500 υπάλληλοι του Δημοσίου και επιπλέον άλλοι 12.500 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό από όσους τεθούν σε κινητικότητα, θα απολυθεί. Σε προσχέδιο της χθεσινής έκθεσης γινόταν λόγος για τουλάχιστον 12.000 απολύσεις μέχρι και το τέλος του 2014.
- Η τρόικα επιβάλλει τη μηνιαία παρακολούθηση της κινητικότητας και των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα υπουργεία.
- Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα καθοριστούν και τριμηνιαίοι στόχοι για το πρόγραμμα κινητικότητας του έτους 2014.
- Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 11.000 υπαλλήλων το 2014.
- Καθιερώνονται συστήματα αξιολόγησης τόσο για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα όσο και του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
- Οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων στις θέσεις των αποχωρούντων αφορά μόνο σε όσους απολύονται ως επίορκοι (εκτιμώνται σε λιγότερους από 100 άτομα) και όχι στο σύνολο των υπαλλήλων.
Για τις θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται για άλλους λόγους, θα συνεχίσει να ισχύει ο γενικόςκανόνας 1 προς 5.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω της εξάλειψης των επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, φαίνεται να προαναγγέλλει η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται η ανάγκη οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων επιχειρήσεων στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία -κατά το σκεπτικό αυτό- «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.
«ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ» ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Προθεσμία μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο έχει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το θέμα των κρατικών οφειλών προς τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση ποσοστού των δύο εταιρειών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του συγκεκριμένου διαστήματος.
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της ΕΥΑΘ για την τελευταία οικονομική χρήση, υπάρχουν απαιτήσεις από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που ανέρχονται σε 8,8 εκατ. ευρώ.
Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου