Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Διώξεις για τη λίστα Λαγκάρντ Διώτη και Καπελέρη (Κύριε Διώτη στην έφεραν! Η ΕΥΠ βρίθει από Χρυσoχοϊδικούς! Μίλα, σε ξεβράζουν σαν σκατό)!


Για δυο κακουργήματα πρόκειται να βρεθεί κατηγορούμενος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, ενώ ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και Γιάννης Καπελέρης για ένα, αναφορικά με τους χειρισμούς τους στη λίστα Λαγκάρντ.
 

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος αναφορικά με την υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Τον κ. Διώτη βαρύνει και η κατηγορία υπεξαγωγής εγγράφου.

Η υπόθεση για τους δυο κατηγορούμενους παραπέμπεται σε τακτικό ανακριτή. 

Για τη συνεργάτιδα του Γ. Διώτη Γαλάτεια Μανέ, ο εισαγγελέας ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση Διώτη
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαΐου ο Ιωάννης Διώτης είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με τη διαδρομή που ακολούθησε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Διώτης επανέλαβε στην ανακοίνωση ότι το περίφημο στικάκι είχε αποσταλεί σε εκείνον από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «άτυπα και εξωυπηρεσιακά». Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έθιγε τον ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση και ξεκαθάριζε ότι ποτέ δεν του είχε αναφερθεί από τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι έχει εμπλοκή το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην υπόθεση. Παράλληλα, τότε είχε προειδοποιήσει με μηνύσεις όσους τον αποκαλούν «ψεύτη» και «προστάτη φοροφυγάδων».

Η κατάθεση Διώτη στην Επιτροπή της 15ης Ιουλίου

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 15 Ιουλίου, ο Ιωάννης Διώτης παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τρίτο usb με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο χαρακτήρισε «στικάκι εργασίας» που το χρησιμοποιούσε για να κάνει μόνο εκτυπώσεις. Επίσης, φέρεται να παραδέχτηκε ότι κρατούσε σημειώσεις από τη λίστα Λαγκάρντ και ότι έφτιαξε ένα κατάλογο με ονόματα, τον οποίο εκτύπωσε και τον παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να υποστήριξε ότι άνοιξε το συγκεκριμένο usb στις 16 Φεβρουαρίου 2012 για να δει περιεχόμενο του και το κατέστρεψε αμέσως.

Να σημειώσουμε ότι την ύπαρξη τρίτου usb, που ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012, είχε διαπιστώσει η πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ που έγινε στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του κ. Διώτη.

Η κατάθεση Διώτη στην Προανακριτική τον Μάιο
Στις 14 Μαΐου ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος κλήθηκε για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η κατάθεση θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Διώτης παραδέχτηκε ότι δημιούργησε και τρίτο στικάκι με τη «λίστα Λαγκάρντ», χαρακτηρίζοντας το «στικάκι εργασίας» το οποίο χρησιμοποιούσε μόνο για να κάνει εκτυπώσεις.

Όπως φέρεται να είπε, στις 16 Ιανουαρίου 2012 άνοιξε το usb για να δει το περιεχόμενο του και αμέσως το κατέστρεψε. Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παραδέχτηκε ότι κρατούσε σημειώσεις από τα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ» καθώς και ότι έφτιαξε ο ίδιος έναν κατάλογο, τον οποίο δακτυλογράφησε, τον εκτύπωσε και τον παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη τρίτου usb της «λίστας Λαγκάρντ», είχε διαπιστωθεί στην πραγματογνωμοσύνη που είχε κάνει στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του κ. Διώτη η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε υποστηρίξει στις καταθέσεις του ότι όταν παρέλαβε το usb της «λίστας Λαγκάρντ» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αντέγραψε το περιεχόμενο του σε άλλο usb το οποίο παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Ιούλιο του 2011 καταστρέφοντας το αρχικό.

Τι είχε δείξει η πραγματογνωμοσύνη
Συνολικά ίχνη από 23 usb εντοπίστηκαν στο σκληρό δίσκο του φορητού υπολογιστή που κατασχέθηκε στο γραφείο του κ. Διώτη. Τα τρία από τα ίχνη προέρχονταν από τη λίστα Λαγκάρντ και κατά συνέπεια προέκυψαν ερωτήματα, καθώς μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι υπήρχαν μόνο δύο στικ της λίστας στην κατοχή του κ. Διώτη Που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Το ένα ήταν εκείνο που είχε αρχικά ο ίδιος λάβει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου το οποίο στη συνέχεια κατέστρεψε και το δεύτερό ήταν αντίγραφο που είχε δημιουργήσει και παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το τρίτο usb όπως έδειξε η έρευνα «μπήκε» για πρώτη φορά στον υπολογιστή του κ. Διώτη στις 15 Ιουλίου 2011 ενώ η τελευταία σύνδεση του γίνεται στις 16 Ιανουαρίου 2012.

Η αποκάλυψη της ύπαρξης τρίτου usb οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δημιούργησε τελικά δύο και όχι ένα αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που του είχε παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε το τρίτο στικάκι έμεινε στην κατοχή του χρήστη για τρεις μήνες.

Επίσης στο σκληρό δίσκο βρέθηκαν 1.972 αρχεία που εμπεριέχονταν συνολικά στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εντοπίστηκαν τα τρία αρχεία των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η κατάθεση Καπελέρη
Στις 10 Απριλίου, είχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή και ο κ. Καπελέρης ο οποίος επέμεινε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας λάθος τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Έπρεπε να δώσει σαφή εντολή ελέγχου και να παραδώσει τα στοιχεία της λίστας για να διεξαχθεί ο έλεγχος. Δεν το έκανε», φέρεται να ανέφερε ο κ. Καπελέρης.

Απόψε η απόφαση για Παπακωνσταντίνου
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή στη δικαιοσύνη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23.00 το βράδυ και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία.

Για να δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή πατήστε εδώ.


http://www.zougla.gr/politiki/article/lista-lagarnt-askisi-pinikis-dioksis-gia-dioti-ke-kapeleri


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου