Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΟΣ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ!

louketo_1ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ FRANCHISE ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!
ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΙΟ – ΖΩΗ «ΛΑΣΤΙΧΟ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή τονομοσχέδιο-έκτρωμα του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με το οποίο δίνεται η χαριστική βολή σε χιλιάδες μικρούς εμπόρους και μετατρέπει τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων σε λάστιχο!
Το ξεκλήρισμα των χιλιάδων μικρομάγαζων, μάλιστα, θα επιταχυνθεί, καθώς με εκπρόθεσμη, παράνομη και σκανδαλώδη τροπολογία στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου, που εισήχθη «από το παράθυρο» και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία και των αλυσίδων franchise, οι οποίες, στη συντριπτική πλειοψηφία, ανήκουν σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.
Σε αυτές τις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις αντέδρασε έντονα η αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφερόμενο στην εκπρόθεσμη τροπολογία, να κάνει λόγο για «σκάνδαλο τύπου Πάχτα» και «δώρο στα πολυκαταστήματα», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος ώστε οι αλυσίδες να λειτουργούν και τις Κυριακές».
Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έγινε δέκτης των αντιδράσεων από τηναντιπολίτευση, απάντησε κατά απαράδεκτο τρόπο, λέγοντας ότι επιτρέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και ότι θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αφού την δέχεται η κυβέρνηση.
Συνολικά ψήφισαν 96 βουλευτές του Α' θερινού τμήματος. Το επίμαχο άρθρο 16, που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερψήφισαν 52 βουλευτές της συμπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και καταψήφισαν 44 της αντιπολίτευσης!
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (23/7) ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τρεις αλλαγές-διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου. Όπως είπε ο υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή «υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό για άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακής το χρόνο, ενώ για τα μικρότερα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.):
• Ορίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα παίρνει την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και είναι υποχρεωμένος να εκδώσει την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μέσα σε ένα τρίμηνο, αλλιώς θα έχει κυρώσεις
• Ξεκαθαρίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης μπορεί να αποφασίζει και για συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο χώρο ευθύνης του.
• Για τις τουριστικές περιοχές όπου, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης διατυπώθηκε η κριτική ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά «καθιστούμε σαφές ότι σε σχέση με το ωράριο που ισχύει στις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα».
Επιπλέον μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο εισηγητής του Μιχάλης Κασσής, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχουςΑθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες. «Αφού το ΠΑΣΟΚ άλλαξε άποψη, προφανώς και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει λόγο να επιμείνει σε μία πρωτοβουλία που δεν ήταν δική του», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου