Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Σφυριά, δρεπάνια και χαιρετίσματα

Ο Σίμος Κεδίκογλου

“ Μια μόνο λέξη συνοψίζει τα πιστεύω του Βενιζέλου: Χαιρετίσματα – αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Χαιρετίσματα σε ιδέες, οράματα, στρατηγικές, πολιτικές, δεσμεύσεις, αντιδεξιές εξάρσεις, συντρόφους, φίλους και γενικώς στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος του. 

Η οξυμένη ακροδεξιά ακοή του Κεδίκογλου συνέλαβε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ύβρεις και συνθήματα για σφυριά και δρεπάνια.

 Και για μεν τις ύβρεις είναι υπερβολικός ο…υπουργός – κι αν διαφωνεί με τη διαπίστωση, ας πάει μια βόλτα στην Αθήνα χωρίς τη συνοδεία ΜΑΤ. Για δε τα σφυριά και τα δρεπάνια όμως είναι ασαφής: Τα εν λόγω εργαλεία εκφωνήθηκαν χωριστά; Ή εκφωνήθηκαν μαζί, στο γνωστό ανατριχιαστικό σύμπλεγμα;

Του Θανάση Καρτερού

Η ασάφεια απαιτεί διευκρινίσεις. Γιατί, στην πρώτη περίπτωση, τα εν λόγω συνθήματα αποτελούν απόδειξη ότι στο εν λόγω συνέδριο κυριαρχούσε η μαστοράντζα, η οποία αναζητά εργασία – άρα είναι της αρμοδιότητας του υπουργού Εργασίας. Στη δεύτερη όμως περίπτωση, υποβόσκει η κατηγορία ότι στο συνέδριο κυριαρχούσαν κάποιου είδους ανατροπείς και τρομοκράτες – άρα πρέπει να επιληφθούν ο Δένδιας και οι μονταζιέρες.

Αν όμως ο Σίμος, διακατεχόμενος από κάποια ελληνική εκδοχή του μακαρθικού συνδρόμου, άκουσε ό,τι άκουσε, εκείνος που έκανε την πιο χαρωπή εκτίμηση των εργασιών του συνεδρίου ήταν ο Κεντροαριστερός, ου μην και οξύνους, Βενιζέλος. Ο οποίος στη σχετική ανακοίνωση του κόμματός του αναφέρει επί λέξει: “Κατά τα άλλα ο ανένδοτος που κήρυξε αφορά τις υπόλοιπες συνιστώσες του. Στο δίλημμα ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ή χαιρετίσματα, που έθεσε ο κ. Τσίπρας, διαλέγουμε τα χαιρετίσματα”. Στη λιτή αυτή αναφορά υπάρχει μια σοβαρή είδηση και μια σοβαρότερη ιδεολογική επιλογή.

Η σοβαρή είδηση είναι ότι τώρα ο Τσίπρας θα πάρει στο κυνήγι τις συνιστώσες. Και πρέπει να τη θεωρήσουμε αληθινή, όχι μόνο γιατί ο Βενιζέλος είναι άκρως αξιόπιστος, αλλά και γιατί είναι άκρως ειδικός στο σχετικό κυνήγι. Ραγκούσης, Λοβέρδος, εκσυγχρονιστές, και πολλοί άλλοι, μεταξύ τους ακόμα κι ο Γιώργος Παπανδρέου, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Η ιδεολογική επιλογή πάλι δεν μπορεί να μη μας απασχολήσει, γιατί συνοψίζει σε μια μόνο λέξη τα πιστεύω του Βενιζέλου: Χαιρετίσματα – αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Χαιρετίσματα σε ιδέες, οράματα, στρατηγικές, πολιτικές, δεσμεύσεις, αντιδεξιές εξάρσεις, συντρόφους, φίλους και γενικώς στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος του.

Χαιρετίσματα στον προχτεσινό Βενιζέλο που έλεγε άλλα απ’ ό,τι ο χθεσινός και στον χθεσινό που έλεγε τα εντελώς αντίθετα από τον σημερινό.

Συμπέρασμα: Με όλα αυτά δικαιούται τα χαιρετίσματα που έρχονται από τη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” για την οποία λιώνει όταν μιλάει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου