Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Εμπαίζουν χιλιάδες γονείς σε σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Σε μείζον πρόβλημα για τις οικογένειες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αναδεικνύονται τα ζητούμενα δικαιολογητικά.


Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσκλήθηκαν μητέρες δικαιούχοι να υποβάλλουν τα χαρτιά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό και να επιδοτηθούν τα δίδακτρα μέσω ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι, οι οικογένειες που διεκδικούν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιο νηπιακό σταθμό, καλούνται να καταθέσουν την φορολογική δήλωση του 2012 και όχι του 2013.

Δηλαδή, καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα που είχαν πριν από δύο (!) χρόνια, τα οποία, όπως είναι σαφές, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που τον προηγούμενο χρόνο πέρασαν την «πόρτα» της ανεργίας.

Άλλαξαν τα κριτήρια

Πέρσι, οι ενδιαφερόμενοι γονείς είχαν την δυνατότητα επιλογής του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα προσκόμιζαν.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν ριζικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στη δημόσια διαβούλευση αναφερόταν ότι θα έπρεπε οι γονείς να προσκομίζουν την φορολογική δήλωση του 2013, στην ανακοίνωση των προϋποθέσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα, αναφέρεται ότι απαιτείται η υποβολή εκκαθαριστικού σημειώματος του έτους 2012 ( το οποίο αφορά εισοδήματα του έτους 2011).

Τα εισοδήματα δηλαδή των δύο προηγούμενων ετών. Έτσι στην περίπτωση που ένας γονέας εργαζόταν το 2011 και το 2012 έμεινε άνεργος (όπως πολλοί συμπολίτες μας), το γεγονός ότι έχασε την δουλειά του δεν γίνεται «αποδεκτό», καθώς στην περίπτωση που καταθέσει εκκαθαριστικό σημείωμα του 2013, η αίτησή του απορρίπτεται…



Στα κάγκελα οι γονείς

Αμέτρητες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει από γονείς οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, έμειναν άνεργοι τον προηγούμενο χρόνο.

Δύο από αυτούς, μιλώντας στο zougla.gr, κάνουν λόγο για άδικες προϋποθέσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στο να μην επωφεληθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.

http://www.zougla.gr/greece/article/empezoun-xiliades-gonis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου