Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ!

altΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ "ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ" ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ!
Συνωστισμός στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, πρώην «μνημονιακούς» υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κλπ κλπ., το απόγευμα της Παρασκευής (19/7) στο Ξενοδοχείο Τιτάνια σε μιαπρωτοβουλία διαλόγου που «εμπνεύσθηκε» η Λούκα Κατσέλη και είχε στόχο τη «συνεννόηση επί ρεαλιστικών (!) βάσεων» με προοπτική τη «Συμμαχία Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών δυνάμεων»!
Από το ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στην πρωτοβουλία διαλόγου της Λ. Κατσέλη αρκετά στελέχη του και οι δύο εκ των τριών κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων. Ενώ στην ομάδαΠρωτοβουλίας για την «συμπαράταξη» μετέχει και ο Κώστας Χρυσόγονος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόσφατα εκλεγέν μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ!
Κύκλοι της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναρωτώντο ποια θα μπορούσε να είναι η πολιτική καιπρογραμματική βάση συνεργασίας όλων αυτών των ανομοιογενών δυνάμεων, που ξεκινάνε από το ΣΥΡΙΖΑ, διαπερνούν τη ΔΗΜΑΡ και φτάνουν ως το ΠΑΣΟΚ!
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα σε σχέση με τις συζητήσεις στην Πρωτοβουλία ούτε κάποιο πλαίσιο ελάχιστης προγραμματικής βάσης, πάνω στην οποία θα μπορούσαν να συναντηθούν τόσο διαφορετικές δυνάμεις, πέραν των εγγενών προβλημάτων αξιοπιστίας μιας τέτοιας συνεργασίας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΓΑΝΟΣ
Η Iskra, προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, αναδημοσιεύει από την Αυγή τηςΚυριακής (21/7) άλλα και από  άλλες ιστοσελίδες ρεπορτάζ σε σχέση με την πρωτοβουλία της Λ. Κατσέλη.

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»*
Το ζήτημα των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, με ορίζοντα τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια, ήταν αυτό που απασχόλησε κατά κύριο λόγο την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων. Τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας (Γ.Αργείτης, Ν. Κανάκης, Λ. Μίχος, Σ.Μπαγιώργος) υποστήριξαν ότι «η συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει και η Κοινωνική Συμφωνία, με την πρόεδρό της Λούκα Κατσέλη, να κάνει λόγο για την ανάγκη συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Την εκδήλωση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε την προσήλωση του κόμματος στις συμμαχίες. Από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετήθηκε ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασάφειες.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε πως, επειδή η χώρα είναι σε συνθήκες πολέμου, είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε τις όποιες επιφυλάξεις μεταξύ μας, ώστε να καταστεί δυνατή η απαραίτητη συσπείρωση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Όπως είπε «μας ενώνει η αγωνία για το δικαίωμα στην εργασία και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία), μας ενώνει η άρνηση να ξεπουλήσουμε τη χώρα για το χρέος» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας ως βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης και να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει διαμορφωμένη εναλλακτική πρόταση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στην πρωτοβουλία, αλλά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση να κουβεντιάσουμε», υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε: «Η ίδρυση του κόμματος πριν λίγες μέρες είναι ένα θετικό βήμα στην πορεία μας, δεν θεωρούμε, όμως, ότι όλα είναι τέλεια, και θέλουμε την κριτική μέσα από τον διάλογο, για να γίνουν οι θέσεις μας καλύτερες και πιο πειστικές ως εναλλακτική πρόταση». Αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση (ακόμα και σε περίπτωση, όπως είπε, που στις επόμενες εκλογές έχει αυτοδυναμία) αναζητεί πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, γιατί η εποχή απαιτεί λαϊκές πλειοψηφίες», αλλά παράλληλα σημείωσε πως «ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει πάνω σε πρόγραμμα, με κανόνες και διαφάνεια, και όχι λίγο πριν τις εκλογές, γιατί ο κόσμος θα το έβλεπε με μισό μάτι».
Από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, επεσήμανε πως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ορισμένα θέματα δεν είναι σαφή, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος» (π.χ. «για το πώς θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, όταν, όπως υποστηρίζει, θα πάει σε συγκρουσιακή διαπραγμάτευση με τους δανειστές»). Εξάλλου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι σταθερά υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θεωρεί ότι αυτές θα πρέπει να έχουν δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσημο».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Χ. Καστανίδης, Α. Κοτσακάς, Π. Κουρουμπλής, Μ. Κοψίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Λ. Μίχος, Π. Μουτσινάς, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, και Θ. Παραστατίδης.
*Ο τίτλος του κειμένου είναι της Αυγής
Πηγή: Αυγή

"ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"
Το απόγευμα της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, με στόχο τη «συνεννόηση επί ρεαλιστικών βάσεων», κάθονται στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, κατόπιν καλέσματος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων. Μιλώντας στο tvxs.gr ο Νικήτας Κανάκης, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται το πρώτο βήμα για να έρθουν οι δυνάμεις της αριστεράς σε συμφωνία, ώστε να αναχαιτιστούν οι μνημονιακές πολιτικές και να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ενός ρεαλιστικού σχεδίου για αλλαγή της διακυβέρνησης με κατεύθυνση τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Στο κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας έχουν ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Ανδρέας Νεφελούδης από την Αριστερή Προοπτική και ο Οδυσσέας Βουδούρης από την Κοινωνία Πολιτών. Εμπνευστής της συνάντησης φαίνεται να είναι η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, η οποία όπως εξηγεί ο Νικήτας Κανάκης «είχε ζητήσει να υπάρξει αυτή η συνεννόηση και η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης επανειλημμένως».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθούν στην εκδήλωση οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γ. Δαρδανός, Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι. Από το ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το «παρών» πρώην υπουργοί, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τέλος από την ΔΗΜΑΡ, στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Βασίλης Οικονόμου, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Λούκα Κατσέλη με τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.
Οι στόχοι της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι τρεις: «Πρώτον να βρούμε τα κοινά μεταξύ μας παραμερίζοντας τα όσα μας χωρίζουν, ώστε να έρθουμε σε συνεννόηση. Δεύτερον, να καταστρώσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης απέναντι στην ολοένα και χειρότερη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τρίτον οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν ούτως ή άλλως – ανεξαρτήτως εκλογικών ποσοστών, ισχύος, μεγέθους. Ο κόσμος έχει δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι σαφές αυτό. Πρέπει να υπάρξει σύμπλευση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως κατά την γνώμη μου η σίτιση, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση. Είναι άξονες πρακτικοί και απαιτούν λύσεις. Δεν πρέπει να εξαντληθούμε μόνο σε επίπεδο διαλόγου. Ο κόσμος θεωρώ ότι περιμένει να δει ότι υπάρχει μια άλλη άποψη», εξηγεί ο Νικήτας Κανάκης στο tvxs.gr, που σχολιάζει ότι αν και η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελείται από άτομα προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους, σε όλους υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να προστατευθεί η Δημοκρατία και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων παράλληλα με την διάσωση της χώρας.
Στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων συμμετέχουν ο Γιώργος Αργείτης από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, η δικηγόρος Ρέα Δουζίνα, ο πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο Λάμπρος Μίχος πρώην βουλευτής, ο λογιστής Στέφανος Μπαγιώργος και ο καθηγητής του ΠΑΘ Κώστας Χρυσόγονος.
Ο σημερινός στόχος δεν είναι να μετρηθούν δυνάμεις αλλά να γίνει η πρώτη προσπάθεια συμφωνίας των δυνάμεων της αριστεράς, όπως εξηγεί ο κ. Κανάκης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας δεν επιθυμεί να μιλά μεγαλόπνοα αναφορικά με υποψήφια εκλογικά σχήματα, προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες ή μετεξέλιξή της.
«Δεν πρέπει να συμπεριφερθούμε ως παράγοντες. Δεν χρειάζεται άλλους η χώρα. Ο κόσμος ζητά μια ενότητα μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα στοχεύει στην βελτίωση της κατάστασης», σχολιάζει ο κ. Κανάκης εξηγώντας ότι «εμείς είμαστε ένας σχηματισμός που κάνει ένα πρώτο βήμα για να φέρει τις δυνάμεις που έχουν μια κοινή αντίληψη στο τραπέζι. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Όχι το να μετεξελιχθούμε σε κάτι άλλο. Το απόγευμα θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν καθαρά για το πόσο πιστεύουν ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό ή όχι».
Στην προσπάθεια αυτή δεν αφήνουν καμία πόρτα κλειστή, ούτε φέρονται προκατειλημμένοι προς πολιτικούς φορείς. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε πρώτα αυτά που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν. Η διαφωνία είναι εύκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι να υπερβούμε όλα αυτά και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Οι καρέκλες γύρω από το τραπέζι του διαλόγου πρέπει να παραμένουν εκεί ακόμη και αν κάποιος αρνηθεί να καθίσει», αναφέρει ο κ. Κανάκης.
Πηγή: tvxs.gr
" ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ «ΜΕΤΩΠΟΥ» "
Και η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει σε εκδήλωση για τη σύμπτυξη «μετώπου» προοδευτικών, αριστερών και οικολογικών κομμάτων και κινήσεων που πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ενώ «πληθωρική» αναμένεται η συμμετοχή «πασοκογενών», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποκλείστηκε από τη νέα ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση που ξεκινά στις 3 το μεσημέρι θα συμμετέχει και ο Βασίλης Οικονόμου, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η Λούκα Κατσέλη -που φέρεται να είναι ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας- με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Νεφελούδης από την Αριστερή Προοπτική, οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους-Πράσινους, ο Οδυσσέας Βουδούρης από την Κοινωνία Πολιτών και φυσικά η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και πάρα πολλά στελέχη των «πασοκογενών» του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία των οποίων ο κομματικός μηχανισμός δεν επεφύλαξε και την καλύτερη τύχη στο πρόσφατο Συνέδριο. Μεταξύ αυτών οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημ. Τσουκαλάς, Γ. Δαρδανός, Αντώνης Κοτσακάς κ.ά. Το «παρών» θα δώσουν, επίσης, και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Η συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της Δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» αναφέρεται στην πρόσκληση της Ομάδας πρωτοβουλίας. Ομάδα Πρωτοβουλίας, που αποτελούν ο καθηγητής Γιώργος Αργείτης από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, η δικηγόρος Ρέα Δουζίνα, ο πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο Λάμπρος Μίχος πρώην βουλευτής, ο λογιστής Στέφανος Μπαγιώργος και ο καθηγητής του ΠΑΘ Κώστας Χρυσόγονος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς τους ομιλητές είναι τρία:
Πρώτον, ποιο είναι το περιεχόμενο μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας για τη σύμπτυξη του «Μετώπου».
Δεύτερον, ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναδειχθούν πανελλαδικά ώστε να καταργηθεί ο μύθος του μονόδρομου.
Και τρίτον, τι συμμαχίες πρέπει να γίνουν για την πολιτική έκφραση του «μετώπου».
Πηγή: real.gr
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου