Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πάρτι με δημόσιο χρήμα


Άκρως αποκαλυπτική σχετικά με την κακοδιαχείριση που συντελείται στη δημόσια διοίκηση είναι η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για το 2012.

Η παρουσίαση έγινε σήμερα και, όπως προκύπτει, τα πρωτεία της διαφθοράς καταλαμβάνει, για ακόμη μία φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση.



Τον περασμένο χρόνο, ο Γενικός Επιθεωρητής εξέτασε 1.499 υποθέσεις, δέχτηκε 989 καταγγελίες, επεξεργάστηκε 1.988 πορίσματα και διενήργησε 4.772 ελέγχους!


Τα γραφήματα είναι ενδεικτικά:



Η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων έχει ξεκινήσει με παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο γενικός επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Το 43% των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση αφορά στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκε σε υπηρεσίες του Δημοσίου και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Για να δείτε όλη την έκθεση κάντε κλικ εδώ



Στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ

Ένας από τους σημαντικότερους ελέγχους που διενήργησε ο ΓΕΔΔ, είναι αυτός σε Μη Κυβερνητικές
 Οργανώσεις. 

Συγκεκριμένα ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, να του γνωστοποιήσει τις ΜΚΟ που έχουν κάνει έναρξη σε όλες τις ΔΟΥ της επικράτειας και αν αυτές έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. 

Σε συνέχεια της παραλαβής των σχετικών καταστάσεων ο ΓΕΔΔ λαμβάνοντας υπόψη ότι όπως προέκυψε από την έρευνά του, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν είχαν διενεργηθεί παρά μόνο λίγοι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι στις ΜΚΟ, απέστειλε στις αρμόδιες ΔΟΥ (συγκεκριμένα 141) τις καταστάσεις και ζήτησε την κατά προτεραιότητα διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. 

Παράλληλα ενημέρωσε και την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία με τη σειρά της διαβίβασε προς τις ΔΟΥ στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή όλων των ελληνικών ΜΚΟ για τις οποίες έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις δράσεων ή προγραμμάτων που έλαβαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων και Αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες καθώς και από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Από τους ελέγχους που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί από τις ΔΟΥ προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλλει από την ημερομηνία έναρξης εργασιών τους τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις (όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΦΠΑ) κλπ. 

Ενδεικτικά αναφέρονται αποτελέσματα περιπτώσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου ΜΚΟ, που διενεργήθηκαν ύστερα από εντολή του ΓΕΔΔ: στη ΔΟΥ Αγ. Δημητρίου για τις χρήσεις 2000-2011, διαπιστώθηκαν διαφορές στους οφειλόμενους φόρους και παραβάσεις ΚΒΣ, ενώ το σύνολο των κυρίων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που καταλογίστηκαν συνολικά ανέρχεται σε 75.227,57 ευρώ, στη ΔΟΥ Ζ’ Θεσσαλονίκης σε μία περίπτωση ελέγχου προέκυψε ποσό προς βεβαίωση ύψους ελέγχου 217.942,62 ευρώ, στη ΔΟΥ Σύρου διενεργήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος σε ΜΚΟ για τα οικονομικά έτη 2002-2010 και εκδόθηκαν καταλογιστικές πράξεις συνολικού ποσού 35.060,74 ευρώ, στη ΔΟΥ Σάμου σε συνέχεια τακτικού φορολογικού ελέγχου οικονομικών ετών 2001 έως και 2012 σε μία ΜΚΟ καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος συνολικού ποσού 102.425,59 ευρώ και παραβάσεις ΚΒΣ για όλες τις ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους συνολικού ύψους 124.756,03 ευρώ. 

Έλεγχος σε offshore 

Παράλληλα, ο κ. Ρακιντζής, με αφορμή την τακτική επιθεώρηση της ΔΟΥ Κρανιδίου από τον αρμόδιο
 εποπτεύοντα οικονομικό επιθεωρητή και στην οποία η ΔΟΥ χαρακτηρίζεται ως φορολογικό καταφύγιο λόγω της ύπαρξης πολλών εξωχώριων (offshore) εταιρειών, ζήτησε την κατάσταση με τις υπάρχουσες offshore εταιρείες, οι οποίες ανέρχονταν σε 186 εκ των οποίων οι 107 ενεργές και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του εποπτεύοντα οικονομικού επιθεωρητή δεν ανήκαν ουσιαστικά στη χωρική αρμοδιότητα της ΔΟΥ, συστάθηκαν όμως εκεί κατά την άποψή του επειδή η ΔΟΥ δεν είχε γραφείο ελέγχου.

Ο ΓΕΔΔ απέστειλε προς την αρμόδια διεύθυνση ελέγχου και φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών, την κατάσταση των offshore εταιρειών και ζήτησε να δοθούν σαφείς οδηγίες προς το προϊστάμενο της ΔΟΥ για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων καθώς και να μεριμνήσουν ώστε να βοηθηθεί το ελεγκτικό έργο με αποσπάσεις ή μεταθέσεις ελεγκτών στη παραπάνω ΔΟΥ. Από τους ελέγχους που επακολούθησαν και τις σχετικές βεβαιώσεις φόρων εισπράχτηκαν συνολικά φόροι ύψους 4.138.723 ευρώ. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΓΕΔΔ στη ΔΟΥ Ιθάκης ανήκουν 16 offshore εταιρείες, στη ΔΟΥ Θηβών 20, στη ΔΟΥ Καλαμάτας 31, στη ΔΟΥ Θήρας 24, στη ΔΟΥ Αίγινας 33, στη ΔΟΥ Ψυχικού 16, στη ΔΟΥ Άνδρου 51, στη ΔΟΥ Γλυφάδας 15, στη ΔΟΥ Δ’ Αθηνών 30, στη ΔΟΥ Αργοστολίου 26, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά 1195, στη ΔΟΥ Μυκόνου 244, στη ΔΟΥ Χίου 16 στη ΔΟΥ Χανίων 43, στη ΔΟΥ Βόλου 36, στη ΔΟΥ Β’ Κέρκυρας 27 , στη ΔΟΥ Ρόδου 58, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών 2908, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 68, στη ΔΟΥ Λιβαδειάς 37, στη ΔΟΥ Πάρου 93, στη ΔΟΥ Χαλκίδας 53, στη ΔΟΥ Α’ Κέρκυρας 69, στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου 46, στη ΔΟΥ Λευκάδας 21, στη ΔΟΥ Α’ Πατρών, ΔΟΥ Α’ Αθηνών και Αγ. Στεφάνου αντίστοιχα από 10.

Επιπλέον, μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες παρενέβη ο γενικός επιθεωρητής είναι οι παρακάτω:

Τα γραφεία της διαφθοράς

- Δύο μελετητικά γραφεία, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, σε διάφορους διαγωνισμούς που προκήρυσσαν διάφορες υπηρεσίες, όπως ο Δήμος Νεμέας, ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Σπετσών και ο Δήμος Τριχωνίδας, συνεννοούνταν και υπονόμευαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονταν ακόμη και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οδηγοί από... χρυσάφι

- Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για την οποία δόθηκε εντολή για διενέργεια διοικητικού και οικονομικού ελέγχου. Από τον έλεγχο προέκυψε κακοδιαχείριση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι δαπανούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες, χωρίς να έχει προβληθεί τέτοια ανάγκη από τη νομική υπηρεσία της εταιρείας. Παράλληλα, βρέθηκαν δαπάνες μη αιτιολογημένης σκοπιμότητας για συμβούλους επικοινωνίας και άλλους. 

Επιπλέον, γινόταν ανάθεση κατασκευαστικών έργων σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς μεθοδολογία πιστοποίησης του έργου. 

Από τον έλεγχο πρόεκυψαν υπέρογκες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση οδηγών. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου λάμβαναν μέχρι και 32.000 ευρώ ετησίως για υπερωρίες! 

Επίσης, βρέθηκαν και δύο ιατροί να υπηρετούν παράλληλα στην ΕΑΒ και στο ΙΚΑ και, φυσικά, να πληρώνονται και από τους δύο φορείς. Και όλα αυτά, την ώρα που για τη λειτουργία της εταιρείας είχαν συναφθεί ομολογιακά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 730 εκατ. ευρώ…

Πλάσαραν στο Υπουργείο Ανάπτυξης πλαστή εγγυητική


- Η υπόθεση αφορά σε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία κατατέθηκε στη
 Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου η εταιρεία να λάβει προκαταβολή, στο πλαίσιο εγκριθείσας επιχορήγησης επενδυτικού προγράμματος.

Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή κατέδειξε ότι, αν και η πλαστότητα της εγγυητικής διαπιστώθηκε άμεσα από την Υπηρεσία, το πλαστό έγγραφο παρέμενε επί εννέα ολόκληρους μήνες στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να κριθούν πειθαρχικά ελεγχόμενοι.

Εισοδήματα-φάντασμα

- Υπάλληλος πολεοδομίας δήμου έπειτα από έλεγχο της οικονομικής περιουσίας του βρέθηκε με 950.000 ευρώ εισοδήματα κατά την περίοδο 2000-2010, τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. 

Οι ενστάσεις

Το 2012, ο γενικός επιθεωρητής πρόλαβε να ασκήσει συνολικά 26 ενστάσεις κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων (θυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012 του αφαιρέθηκε το δικαίωμα ένστασης).

Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό, αδελφής γνωστής δημοσιογράφου, η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας και παράλληλα απασχόληση στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει. 

Δεν είδε τίποτα

Ένσταση υποβλήθηκε επίσης και για την περίπτωση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γενικής Επιθεώρησης του Οίκου Ναύτου, στον οποίο, με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης του δικαιώματος προαγωγής για πέντε χρόνια.

Ο εγκαλούμενος κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, καθώς με έγγραφό του βεβαίωσε ψευδώς στον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου ότι ασχολείται με τον έλεγχο παραπεμπτικών του Διαγνωστικού Ινστιτούτου Κέντρου ΕΠΕ και συμβεβλημένου καρδιολόγου. Οι παραλείψεις του είχαν ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί ζημιά ύψους 82.000 ευρώ.

Ο υπάλληλος-βαποράκι

Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση κατά απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, η οποία επέβαλε σε υπάλληλο την πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για δύο μήνες. Στον συγκεκριμένο άνθρωπο ασκήθηκε παράλληλα ποινική δίωξη για κατοχή και πώληση ναρκωτικών.

Καθηγητές-μπουμπούκια

Ενστάσεις υποβλήθηκαν και για την περίπτωση εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριές του, στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες. 

Την ώρα που ο εν λόγω καθηγητής ήταν στην αίθουσα - υποτίθεται για να διδάξει - οι μαθητές έμπαιναν σε όποια σελίδα του Internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη και επέστρεφαν με… φαγητά. Μάλιστα, κατά το σχολικό έτος 2009-2010, επισκεπτόταν το facebook και group του facebook τύπου «Sex in Athens», ενώ συνομιλούσε με δύο μαθήτριες και τις προσκαλούσε για καφέ και για συζήτηση με θέμα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Τέλος, προέβαλλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άνδρα με… μεγάλες αντοχές.

Επίσης, ασκήθηκε ένσταση και για άλλον εκπαιδευτικό, ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για έξι μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών του.

Ο εν λόγω εκπαιδευτικός κατηγορείται για ασέλγεια σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκημα για το οποίο ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα προσωρινής κράτησης.


http://www.zougla.gr/greece/article/simia-ke-terata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου