Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ

altΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (6/7)
Φτάσαμε στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέσα από ασφυκτικέςπροσυνεδριακές διαδικασίες και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία, πράγματα που δεν επέτρεψαν την πιο ουσιαστική και πλατιά συμμετοχήτων οργανώσεων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον προσυνεδριακό διάλογο.
Παρ’ όλα αυτά το κρίσιμο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να αναδειχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό.
Σπανίως τα Συνέδρια των κομμάτων και της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης, ξεφεύγουν από τυπικότητες και προκατασκευασμένες τετριμμένες αποφάσεις, οι οποίες επενδύονται με κάθε λογής μεγαλοστομίες.
Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση και την έκπληξη.
Είναι στο χέρι των αντιπροσώπων του Συνεδρίου να κάνουν την τομή, να σπάσουν τα στερεότυπα και να μετατρέψουν το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ιστορικό σταθμό για το ΣΥΡΙΖΑ, για τηνΑριστερά στο σύνολό της και κυρίως για μια θετική διέξοδο για την Ελλάδα, που βιώνει την πιο τραγική, ίσως, στιγμή της ιστορίας της.
Για να καταστεί το Συνέδριο ένας τέτοιος ιστορικός σταθμός πρέπει να γίνει αφετηρία μιας νέας φάσης τολμηρής ριζοσπαστικοποίησης και μεγάλης πολιτικής και κυρίως κινηματικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ που έχει φτάσει, ή θα κάνει ένα νέο πολιτικό άλμα για να πάρει ισχυρό προβάδισμαστην πολιτική ζωή και να συμβάλει στην ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών κοινωνικών αγώνων ή κινδυνεύει να γνωρίσει μια καθοδική τροχιά.
Αυτό το νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ πιο δύσκολο, πιο σκληρό και απείρως πιοσυγκρουσιακό απ’ αυτό που μας ανέδειξε σε αξιωματική αντιπολίτευση, απαιτεί από το ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες υπερβάσεις και ριζικές αλλαγές.
Υπερβάσεις ανατρεπτικές και όχι προσαρμογής και αναδίπλωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τώρα να τραβήξει τολμηρά μπροστά, χωρίς διλήμματα, χωρίς φοβίες καιαναστολές, χωρίς ταλαντεύσεις και μπρος-πίσω, αφήνοντας πίσω του κάθε σκέψη οπισθοχώρησηςκαι συστημικών εξετάσεων.
Η νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ριζοσπαστικοποίηση πρώτα απ’ όλα μεκοινωνικοταξικούς όρους, όρους εργατικών-λαϊκών προβλημάτων και όρους ενίσχυσης των κοινωνικών ταξικών αγώνων για θετικούς δρόμους. Η νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πρώτα απ’ όλα νέες ριζοσπαστικές προγραμματικές επεξεργασίες και μεγάλες ριζοσπαστικές προγραμματικές υπερβάσεις και επανατοποθετήσεις για μια συνεκτική και βιώσιμη εναλλακτική προοδευτική πρόταση σοσιαλιστικής προοπτικής.
Αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να αναληφθούν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές ενωτικές πρωτοβουλίες, και όχι απλώς γενικές εκφωνήσεις, για τη συμπαράταξη και την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς.
Αυτά σημαίνουν ότι η Αριστερά στο σύνολό της πρέπει να υπερβεί όλα τα κατάλοιπα ενός μυωπικού«ευρωκεντρισμού», που βλέπει τα πάντα κάτω από τους περιορισμένους παραμορφωτικούς φακούς τωνευρωζωνικών δογμάτων και να ανακαλύψει εκ νέου τη σημασία μιας πολιτικής με τέσσερις ορίζοντες.
Αυτά σημαίνουν ότι η Αριστερά σε όλο το εύρος της οφείλει να θεμελιώσει για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα την ανάγκη μιας νέας αληθινά ανεξάρτητης, αντιιμπεριαλιστικής Ελλάδας, οχυρό και σύμβολοελευθερίας, δικαιοσύνης και ανατροπών για τους λαούς της περιοχής μας και όχι μόνο.
Αυτά σημαίνουν ότι η Αριστερά θα φέρει με δύναμη στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα νέο αποδοτικό δημόσιο τομέα, για ένα νέο αποτελεσματικό πρότυπο εθνικοποίησης – κοινωνικοποίησης τωνστρατηγικών οικονομικών κλάδων και κυρίως ένα σχέδιο μιας μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα και θα εκτείνεται στηνμεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες.
Αυτά σημαίνουν, ακόμα, γιατί ο κατάλογος δεν εξαντλείται, την ανάγκη η Αριστερά να φέρει στο επίκεντρο μια μεγάλη προοδευτική, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και μαζί με αυτήν την προσπάθειαπολιτιστικής αναγέννησης, απέναντι στην πολιτιστική εξαχρείωση μιας μνημονιακής χώρας «μπανανίας» και «νεοαποικιακού προτεκτοράτου».
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιστορική πρόκληση για μια χώρα και ένα λαό, που όσο ποτέ χρειάζονται την κοινωνική εξέγερση και μια Αριστερά αντάξια των μεγάλων αντιστασιακών και δημιουργικών της στιγμών.
Δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία¨ τοΣάββατο 6 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου