Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αποδοκίμασαν τον Σόιμπλε έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Σειρά συσκέψεων είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, φώναξαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του κ.Σόιμπλε κατά την άφιξή του.
Αποδοκίμασαν τον Σόιμπλε έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Στο πλαίσιο των συσκέψεων που ολοκληρώθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για την δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο αναμένεται να συνεισφέρει κεφάλαια η Γερμανία.
Στη συνέχεια ο κ.Σόιμπλε έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και αποχώρησε από το υπουργείο.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ.Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κωστή Χατζηδάκη, βρέθηκαν το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και το θέμα της δημιουργίας του επενδυτικού ταμείου στην Ελλάδα. Τη σχετική συμφωνία του μνημονίου υπέγραψαν ο κ.Χατζηδάκης και ο δρ Ούλριχ Σρέντερ, πρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.
Αποδοκίμασαν τον Σόιμπλε έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Κατά την προσέλευση του κ.Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ομάδα διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, φώναξε συνθήματα κατά του Γερμανού υπουργού, όπως «raus Hitler», «Εξω ο Χίτλερ από δω», «Να φύγουν οι φασίστες» κ.α. Ο κ.Σόιμπλε δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο παρά μόνον όταν οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους διαδηλωτές.
Το Ταμείο της Ανάπτυξης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σκοπός του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που επιδιώκεται να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:
-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.
Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου