Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ηχηρό χαστούκι στο βρετανικό "Εθνικό Σύστημα Υγείας"





Παύλος Κιρκασίδης

Τον τίλο της «πρωταθλήτριας Ευρώπης» στην παιδική θνησιμότητα έχει κατακτήσει πλέον και επίσημα η -κατά τα άλλα «Μεγάλη»- Βρετανία, με τον αριθμό των παιδικών ζωών που χάνονται κάθε χρόνο και μάλιστα «τζάμπα», δηλαδή από παθήσεις που -εδώ και δεκαετίες- αντιμετωπίζονται εύκολα, να παραπέμπει ευθέως σε χώρα που παραπαίει μεταξύ πρώτου και ...τρίτου κόσμου.


«Πέντε παιδιά πεθαίνουν άσκοπα κάθε μέρα από παθήσεις όπως το άσθμα, η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία, μόνο και μόνο επειδή το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) είναι, όχι απλώς κακά οργανωμένο αλλά και επικίνδυνα ανεπαρκές».

Αυτή τη σοκαριστική αποκάλυψη έκανε η Dr. Hilary Cass, πρόεδρος του RCPCH, (Royal College of Paediatrics and Child Healt), του Εθνικού δηλαδή οργανισμού της Βρετανίας στον οποίο εργάζονται 11.000 επιστήμονες κορυφαίας εξειδίκευσης στα θέματα της υγείας των παιδιών.

Η Dr. Hilary Cass όμως δεν σταμάτησε εδώ. Κατήγγειλε δημόσια πως, «περίπου 2.000 παιδιά χάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο τη ζωή τους, καθώς η χώρα έχει κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στην Ευρώπη μέχρι τις ηλικίες της εφηβείας».

Ως αίτια αυτής της τραγικής για ευρωπαϊκή χώρα κατάστασης εντόπισε, όχι μόνο την «επιστημονική ανεπάρκεια πολλών παιδιάτρων αλλά και το χαμηλότατο επίπεδο τεχνογνωσίας σε πάρα πολλές μικρές παιδιατρικές μονάδες καθώς και την μεγάλη έλλειψη παιδιατρικών συμβούλων».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη κρίση», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, «με τα άρρωστα παιδιά να έχουν πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν απ' ότι σε άλλες εποχές. Αλλά και η έλλειψη ανώτερης εξειδίκευσης παιδοφθαλμιάτρων είναι πλέον τραγική».


«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στη θνησιμότητα η Μ. Βρετανία σε ηλικίες μέχρι 5 ετών.
»Αν το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αναδιαρθρωθεί ριζικά, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση των θανάτων οι οποίοι μπορούν άνετα να προληφθούν και να μην χάνονται χωρίς λόγο παιδικές ζωές».

Η Dr. Hilary Cass όμως δείχνει αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με κάθε κατεστημένο που, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει από τα στοιχεία που προσκομίζει, λειτουργεί κυριολεκτικά με τρόπο που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά εγκληματικός:

«Υπολογίζουμε ότι μόνο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει συγκεκριμένα 6.198 παιδικές ζωές, αν όλα τα παιδιά στη χώρα ετύγχαναν της ίδιας ιατρικής αντιμετώπισης με την αντίστοιχη των παιδιών της Σουηδίας»!

Συγκλονιστικά όμως ήταν και τα στοιχεία τα οποία η κορυφαία ιατρός παρέθεσε και συνέκριναν την παιδική θνησιμότητα από συγκεκριμένες παθήσεις σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης:
Η Βρετανία έχει 100% μεγαλύτερη παιδική θνησιμότητα από τη Γαλλία, 120% μεγαλύτερη από την Γερμανία, ενώ σε σχέση με την Ιταλία αλλά και την Ισπανία, στο θέμα αυτό η Βρετανία κατάντησε να μοιάζει η τριτοκοσμική χώρα της Ευρώπης, καθώς στις δύο τελευταίες χώρες οι οποίες βρίσκονται και σε βαθιά οικονομική ύφεση, η παιδική θνησιμότητα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

H Μεγάλη Βρετανία στη χειρότερη θέση της γενικής παιδικής θνησιμότητος
H Μεγάλη Βρετανία στη χειρότερη θέση της γενικής παιδικής θνησιμότητος
Ειδικά όσον αφορά στους θανάτους από άσθμα, η θνησιμότητα μεταξύ 0-14 ετών ανάμεσα σε οκτώ ευρωπαϊκά κράτη, φέρνει τη Βρετανία στην ...τελευταία θέση, ενώ σε θανάτους από πνευμονία, ανάμεσα σε 15 κράτη-μέλη, κατάφερε να ...κατακτήσει την τέταρτη χειρότερη !

Αδυνατώντας πλήρως η Υπουργός Υγείας Daniel Poulter, να φέρει οποιοδήποτε αντεπιχείρημα στα μη αμφισβητήσιμα στοιχεία της Dr. Hilary Cass, δεν είχε παρά να ομολογήσει πως «η Πρόεδρος έχει απόλυτο δίκιο σε ό,τι ανέφερε».

«Η υγεία των παιδιών είναι ένα θέμα που πρέπει να είναι πάντα στην κορυφή της ατζέντας της υγειονομικής περίθαλψης και συμφωνώ πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο γιά όλα αυτά. Πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια ευκαιρία σε μια υγιή ζωή, ανεξάρτητα από το πού ζουν και σε ποιά κοινωνική τάξη ανήκουν», κατέληξε η υπουργός, με τον χρόνο μονάχα να μπορεί να αποδείξει αν οι διατυπώσεις της έχουν κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο ή δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ένα κενό πολιτικό λόγο, σαν και αυτόν που και μεις στη δική μας χώρα, πολύ καλά γνωρίζουμε.

Σε κάθε όμως περίπτωση, είτε η κατάσταση βελτιωθεί είτε όχι, κανένας δεν μπορεί να φέρει πίσω τις χιλιάδες παιδικές ζωές που χάθηκαν, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Dr. Hilary Cass, «άσκοπα», όπως δηλαδή λέμε εμείς οι Έλληνες... τζάμπα.


http://www.zougla.gr/ygeia/article/ixiroxadt

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου