Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΗΣ ΑΦΕΛΕΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" (4/7-10/7/2013 ) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ, ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πολλοί εκτιμούν πως ο βιος αυτής τηςδιακομματικής κυβέρνηση δεν θα είναι μακρύς.Εκτιμάτε πως θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις,όπως θεωρούν αρκετοί το φθινόπωρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η δικομματική κυβέρνηση δεν βλέπω να έχει μέλλον, ενώ ήδη έχει αρχίσει να σπαράσσεται ανελέητα με διάφορες αφορμές. Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλεί καμμία επανάπαυση στο ΣΥΡΙΖΑ. Η θεωρία του «ώριμου φρούτου» αποτελεί χονδροειδή αφέλεια. Τώρα χρειάζεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σκληρότερος αγώνας και ουσιαστικότερη επεξεργασία της εναλλακτικής μας πρότασης, τόσο για να μπορέσουμε να διώξουμε το γρηγορότερο δυνατό την κυβέρνηση όσο και για να διασφαλίσουμε μια θετική εναλλακτική προοδευτική πορεία για τη χώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πολλοί εκτιμούν πως ο βιος αυτής της διακομματικής κυβέρνηση δεν θα είναι μακρύςΕκτιμάτεπως θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξειςόπως θεωρούν αρκετοί το φθινόπωρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το νεοαποικιακό κατεστημένο της ΕΕ, πρώτα απ’ όλα το Γερμανικό, θέλει να κρατήσει με «νύχια και δόντια» στην εξουσία την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ως «άταφο πολιτικό πτώμα», μόνο και μόνο για να συνεχιστεί η λεηλασία και η αρπαγή εθνικού πλούτου. Όμως δεν θα τα καταφέρουν. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν και αντεπιτεθούν ενωτικά και με όρους κινήματος, θα έχουμε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ως το τέλος του χρόνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η υπόθεση στην ΕΡΤ κατά γενική ομολογίαοδήγησε σε μια βαθιά πολιτική κρίσηΕκτιμάτε πωςοι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να ¨καταλάβουν τη Βαστίλη¨Και το ρωτώ διότι πολλοίυποστηρίζουν πως μεγάλη ευθύνη για το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το πρωτότυπο κίνημα στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, υπήρξε ότι το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο γεννήθηκε στη χώρα την τελευταία περίοδο. Αυτό το κίνημα προκάλεσε την κυβερνητική κρίση και μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις. Αυτό το κίνημα δεν πρέπει να φυλλορροήσει. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλες τις αριστερές δυνάμεις, σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να δώσει όλες τις δυνάμεις του για να αναζωογονηθεί το κίνημα στο Ραδιομέγαρο και να συνενωθεί με τους επίκαιρους αγώνες των συνδικάτων και πρώτα απ΄ όλα των απολυμένων και των ανέργων στις διάφορες επιχειρήσεις, από την ΚΑΤΣΕΛΗΣ και τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη Ζώνη Περάματος. Οι εξελίξεις και η διέξοδος στη χώρα δεν πρόκειται να προέλθουν από τα «πάνω» αλλά μόνο μέσα από μεγάλους και σκληρούς κοινωνικούς ταξικούς αγώνες και κινήματα. Εδώ είναι που πρώτα απ΄ όλα πρέπει να παίξει το ρόλο του ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειοφαίνεται πως παίζεται ένα παγκόσμιο ενεργειακό πόκερ.Πιστεύετε ότι όλο αυτή η ιστορία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ακόμη και σεπολεμικές συγκρούσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το πόκερ που παίζεται στη Μεσόγειο, πρώτα απ’ όλα στην Ανατ. Μεσόγειο, δεν είναι μόνο ενεργειακό αλλά και ευρύτερα οικονομικό και γεωστρατηγικό.
Δυστυχώς Ελλάδα και Κύπρος, σιδηροδέσμιες στα κατάπτυστα μνημόνια, ακολουθούν πολιτικές υποτέλειας απέναντι στη Γερμανική ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και τον Ισραηλινό δορυφόρο τους, που θυμίζουν αποικίες στη χειρότερη μορφή τους. Αυτές οι επιλογές υποθηκεύουν τον ενεργειακό τους πλούτο, ενώ πολύ φοβούμαι ότι εγκυμονούν και μείζονες εθνικές περιπέτειες, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στο μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τελικά κυβέρνηση αριστεράς ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί, στην κρίση που ζούμε, να αναδειχθεί πραγματικά σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, δίνοντας θετική διέξοδο στο λαό, με τη διασφάλιση, ταυτόχρονα, της εθνικής επιβίωσης και μιας καινούριας γνήσια ανεξάρτητης εθνικής προοπτικής. Η Αριστερά που θα μπορέσει να κάνει τις δικές της υπερβάσεις για τον επαναπροσανατολισμό και τη σύγκλιση όλων των δυνάμεών της πάνω σ’ ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο, μπορεί να αποτελέσει ότι το πιο πλατύ, το πιο ενωτικό, το πιο αναγεννητικό και συνεγερτικό έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Με ποιους θα συμμαχήσετε αν δεν υπάρξει αυτοδυναμίαΠολλοί πιστεύουν πως στηνκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρά και η Λουκά Κατσελη και ο Φωτης Κουβεληςκαι προσωπικότητες απότο ΠΑΣΟΚ αλλά και οι κοινοβουλευτικοί ψήφοι των ΑΝΕΛ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μόνο μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων και όσων δυνάμεων εγκαταλείπουν στην πράξη τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες και κινούνται σε αγωνιστική αριστερή τροχιά, μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος να βγάλει τη χώρα από την κρίση σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι προφανέστατο ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχουν θέση πρόσωπα και παρατάξεις που εφάρμοσαν και στήριξαν μνημονιακές πολιτικές ή δίνουν στον αντιμνημονιακό τους λόγο ένα πολιτικό περιεχόμενο που δεν μπορεί να συνδυαστεί με μια νέα συνεκτική προοδευτική πορεία της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτή την ώρα ένα δεύτερο και δυσκολότερο πολιτικό άλμα που θα του δώσει το προβάδισμα στην πολιτική ζωή. Ας μην βλέπουμε στατικά τα πολιτικά δεδομένα και μέσα σ’ αυτά τις δυνατότητες συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο πολιτικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα, που θα αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επιφέρει θετικές σεισμικές πολιτικές επανατοποθετήσεις και ανακατατάξεις. Αυτό το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το αξιοποιήσουμε θετικά, όχι μόνο θα δώσει πνοή σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που σήμερα μοιάζει δύσκολη αλλά πρώτα απ’ όλα θα δώσει αναπνοή στη χώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πριν τη πρόσφατη πολιτική κρίσηστον ΣΥΡΙΖΑ το επίδικο του συνεδρίου ήταν η αυτοδιάλυσητων συνιστωσώνΣυνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν πρέπει να συμβεί τώρα και να δοθεί χρόνοςγια αργότεραΞέρετε πως αυτό είναι σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα απ΄όλα και κυρίως πολιτικές και δεν αφορούν τόσο τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του και ιδιαίτερα θα έλεγα θέματα που αφορούν την ύπαρξη και για πόσο διάστημα των συνιστωσών και τις λίστες στην εκλογή οργάνων.
Αυτό που όσο ποτέ έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εξωστρεφές Συνέδριο και όχι ένα Συνέδριο το οποίο, αφού έγινε με τροχάδην εσπευσμένες διαδικασίες, θα κοιτάει προς τα μέσα και θα στοχεύει σε νέους εσωτερικούς συσχετισμούς.
Η μεγάλη και πραγματική πρόκληση προς το ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο Συνέδριό του είναι η πρόκληση για μια νέα, βαθύτερη και ουσιαστικότερη ριζοσπαστικοποίησή του με ταξικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους και όρους μιας μεγάλης κινηματικής – κοινωνικής αντεπίθεσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Εκλογή προέδρου από το σώμα του συνεδρίου ή από την κεντρική επιτροπήΝα το θέσωαλλιώςλέγατε πως τα αριστερά κόμματα εκλεγούν τους επικεφαλής τους από την κεντρικήεπιτροπήΔηλαδή όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο δεν είναι αριστεροί 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορεί να μοιράσει πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης. Αλλοίμονο! Από κει και πέρα γνωρίζω ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στην Αριστερά, προκειμένου η τελευταία να παίξει αποτελεσματικά το μεγάλο δημοκρατικό, αναγεννητικό και επαναστατικό ρόλο της. Μία, όμως, από τις καλές παραδόσεις της Αριστεράς, που νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε, και τέτοιες υπάρχουν πολλές, είναι η εκλογή του εκάστοτε επικεφαλής της από την Κεντρική Επιτροπή.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πιστεύεται ακόμα ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την κρίση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για τα θέματα της ευρωζώνης έχω πάγιες προσωπικές απόψεις, τις οποίες έχω διατυπώσει από τα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν, με βάση την απαράδεκτη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το ενιαίο νόμισμα βρισκόταν σε πορεία διαμόρφωσης.
Από κει και πέρα μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το κάκιστο παράδειγμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, η οποία, μετά τον εκβιασμό της πρώτης Κυριακής, υπέκυψε, παίρνοντας πίσω το «ΟΧΙ», οδηγώντας την Κύπρο σε οικονομικό και ίσως αύριο σε εθνικό, βατερλώ.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να πει ένα πολύ δυνατό «ΟΧΙ» στην Τρόικα και τα μνημόνια και να το πάει μέχρι τέλους, εφαρμόζοντας πλήρως και με συνέπεια ένα συνεκτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα ελπίδας και προοπτικής, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, δυσκολίες και πρόσκαιρα εμπόδια.
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου