Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

43η ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ "ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ"
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜ/ΔΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΠΟΣΠΕΡΤ!
Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤέχει προκαλέσει η ενέργεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη στελέχωση της ψευδεπίγραφης"Δημόσιας Τηλεόρασης" (με διακριτικό τίτλο ΔΤ),προκηρύσσοντας τη Δευτέρα (22/7) τις πρώτες589 θέσεις, στις οποίες θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τον "ενδιάμεσο φορέα", χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τους εν δυνάμει εργαζόμενους, πέραν των589, όταν αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα και στηνΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη.
Όπως σημειώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθηνε η κυβέρνηση, δεν προκύπτει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης στον νέο φορέα ΝΕΡΙΤ. Η υποβολή αίτησης και η υπογραφή σύμβασης δεν σημαίνει αποδοχή όλων όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην ΕΡΤ. 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ, σχετικά με την προκήρυξη για τις προσλήψεις στην ΕΡΤ, αναφέρει: « Το μόνο που αναζητούσε η κυβέρνηση είναι να σταματήσει η ΕΡΤ να εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, τη διαδικτυακή ενημέρωση και το πολιτιστικό έργο, που αγκαλιάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, και να «εκδικηθεί» τους εργαζόμενους της ΕΡΤ». Με μία νέα «καινοτομία» επιχειρεί η κυβέρνηση να «θολώσει» τον εκτροχιασμό από τη νομιμότητα, στην οποία προχώρησε το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ιδιοκτήτης και διαχειριστής Μέσων Ενημέρωσης. Με απόφαση την οποία υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών προϋπολογίζεται το κόστος των προσλήψεων για τη λειτουργία  της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ακολουθεί η ανακοίνωση πρόσληψης από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤΓκίκα Μάναλη.
Πεντακόσιοι ογδόντα εννέα δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί  καλούνται, μέσω της σχετικής πρόσκλησης, να στελεχώσουν έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα (Δ.Τ. άραγε;), ο οποίος «στήθηκε» με την σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών και  θα υπάγεται κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι  της χώρας «οπισθοχωρεί» τέσσερις δεκαετίες. Η δημόσια ενημέρωση, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία των πολιτών θα πηγάζει πλέον αποκλειστικά από την… κυβέρνηση, με την κυβέρνηση, για την κυβέρνηση. Στα πρότυπα  της κρατικής τηλεόρασης της… Συρίας, η κυβέρνηση δημιουργεί εκ του προχείρου μια αντίστοιχη ραδιοτηλεόραση, όχι πλέον δημόσια, αλλά αυστηρά κυβερνητική.
Στη δεύτερη φάση οι σχεδιασμοί αλλάζουν την εστία της κυβερνητικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Από τα στούντιο των ιδιωτών μεταφέρεται σε κρατικό «έδαφος», στη  Γενική Γραμματεία Τύπου, όπου και πάλι ιδιώτες εκπέμπουν δημόσιο σήμα. Με μία ακόμη «μετακόμιση», στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη που φρόντισε να καταλάβει από τις 11 Ιουνίου, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη  να υλοποιήσει ένα σχέδιο εκβιασμού της κοινωνίας και των εργαζομένων της ΕΡΤ.Αυτό θα αποτελέσει και την κορύφωση της επίθεσης ενάντια στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και του Πολιτισμού.
Με μία προκήρυξη θέσεων, βασισμένη σε ένα πρόχειρο οργανόγραμμα, και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το θέμα ΕΡΤ.
Πρόκειται για μία πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία βρίθει γενικοτήτων και ασαφειών και θίγει βάναυσα τους εργαζόμενους. Δεν είναι υγιής και «καθαρή» και ως εκ τούτου αφερέγγυα. Η κυβέρνηση δείχνει «αξιοζήλευτη» σπουδή να στήσει σκηνικό εμφυλίου μεταξύ των εργαζομένων που αγωνιούν, αλλά δεν τρομοκρατούνται.
Κρίμα για τους φερόμενους υπέρμαχους του διαλόγου. Κρίμα γι’ αυτούς που προσπέρασαν προκλητικά την όποια θετική πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΕΡΤ να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης, με την κατάθεση νομικά και θεσμικά τεκμηριωμένων προτάσεων.
Οι μάσκες έπεσαν. Ποτέ δεν ήταν ζητούμενο η λύση. Το μόνο που αναζητούσε η κυβέρνηση είναι να σταματήσει η ΕΡΤ να εκπέμπει το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, τη διαδικτυακή ενημέρωση και το πολιτιστικό έργο, που αγκαλιάζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, και να «εκδικηθεί» τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δηλώνουμε για άλλη μία φορά παρόντες τόσο στην παραγωγή πλήρους ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, αντάξιο ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, όσο και σε ένα ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο. 
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου αρχίζει το Τριήμερο για τη Δημοκρατία που οργανώνουν από κοινού ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-1974 και οιεργαζόμενοι της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη πτώση της χούντας.
Αυτή είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν και επιδιώκουν να καταλύσουν το Σύνταγμα, να καταργήσουν τα κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού και να καταπατήσουν τους νόμους: αντίσταση και κοινοί αγώνες. Ο αγώνας κατά του μαύρου της ΕΡΤ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού για τη Δημοκρατία (βλ. παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων).


ΠΟΣΠΕΡΤ: ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
«Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσκαλεί 120 γενναίους βουλευτές να σώσουν την τιμή της «εκτελέστριας» Βουλήςκαι να προτείνουν σύμφωνα με το αρ.44, παρ. 2 του Συντάγματος, Δημοψήφισμα επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ ή και γενικότερα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που απολύουν αντισυνταγματικά Έλληνες πολίτες, ώστε να το απορρίψει ο ίδιος ο ελληνικός λαός που πλέον δικαιούται και υποχρεούται να αντισταθεί με κάθε μέσο στην οικονομική βία που υφίσταται και να καταργήσει αυτό το μνημονιακό, έκτρωμα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία της σημερινής Βουλής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής;
«Πρέπει το κοινωνικό ζήτημα που προκάλεσε η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε να γίνει η αφορμή για τη διαπίστωση της διάστασης μεταξύ Βουλής και εκλογικού σώματος και να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στη Βουλή το εκτρωματικό νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ, ασκώντας και αυτός επιτέλους τη μοναδική αρμοδιότητα που έχει».
Παράλληλα, η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγο για συνθήκες μαύρης εργασίας και ελλιπές πρόγραμμα:
«Οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ, που δεν θα ξεπερνούν τους 1000, θα απασχολούνται με συνθήκες μαύρης και επισφαλούς εργασίας, το πρόγραμμα που θα εκπέμπεται, θα είναι ελλιπές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις του Συντάγματος για πολιτισμό, ενημέρωση, ψυχαγωγία και αναμένεται πολύ κατώτερο των απαιτήσεων μιας πραγματικά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ θα είναι δε Αθηνοκεντρικό, ενάντια σε κάθε πολιτισμική και επιμορφωτική ανάπτυξη του λαού που ζει στην περιφέρεια και ανήκει στην ελληνική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση δε θα γίνουμε Ιφιγένεια για να σαλπάρει η γαλέρα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων από πειρατές των νόμων και του Συντάγματος.»

ΕΣΗΕΜ-Θ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ»
Η σύμπραξη στον λεγόμενο "μεταβατικό" φορέα βρίσκει την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης  (ΕΣΗΕΜ-Θ) αντίθετη που καταγγέλλει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εξαφάνιση της ΕΤ3 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ από τηνΒόρεια Ελλάδα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ως εξής:
Σ' ένα μόρφωμα με καμία προδιαγραφή αξιοπιστίας επιχειρεί η κυβέρνηση να μεταφέρει τη λογική του «μαύρου» που επέλεξε για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η προσχηματική προκήρυξη δείχνει την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι κατά καιρούς ηχηρές διακηρύξεις για την εθνική ανάγκη να υπάρχει ισχυρή φωνή ενημέρωσης στην περιφέρεια μετατράπηκαν σε πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ανταποκριτικό γραφείο Βορείου Ελλάδος, μόλις 39 ατόμων (12 από αυτά δημοσιογράφοι). Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού: Η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ ως φορείς μετάδοσης της φωνής  της ελληνικής περιφέρειας, του απόδημου ελληνισμού, τουπολιτισμού και του αθλητισμού δεν υπάρχουν στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος δε θα νομιμοποιήσει την κυβερνητική προσπάθεια να υποκαταστήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με ένα τέτοιου είδους σχήμα. Και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα δε θα συμπράξει στην βίαιη ακύρωση του πολυετούς έργου που αποδεδειγμένα έχουν επιτελέσει η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ.
Καλούμε όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΕΣΗΕΜ-Θγια την ανατροπή αυτών των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό:
  • Οι δημοσιογράφοι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και θα αναπτύξουν με όσα μέσα διαθέτουν ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  • Η σύμπραξη στον λεγόμενο μεταβατικό φορέα βρίσκει την ΕΣΗΕΜ-Θ αντίθετη. Το ατομικό δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου περνά σε αυτή τη φάση, και δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών, μέσα από το συλλογικό αίτημα, όπως ορίζουν οι καταστατικές αρχές και αξίες της Ένωσης. Όσοι επιλέξουν να συμπράξουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά συμβάλλουν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως το μέλλον της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.



ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 24 ΙΟΥΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ 
20.30: ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ  «Για ποια Δημοκρατία μιλάμε»

Νίκος Τριανταφύλλου ( Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, τότε φοιτητής στο Μικρό Πολυτεχνείο, μέλος της ΚΝΕ, φυλακίστηκε  στην Ασφάλεια Περισσού και στον Κορυδαλλό)

Λάζαρος Κυρίτσης ( μέλος του ΣΦΕΑ, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εξόριστων Μακρονήσου, Μακρονησιώτης)

Νίκος Κιάος ( δημοσιογράφος, τότε φοιτητής, μέλος του «Ρήγα Φεραίου», φυλακισμένος σε  Αβέρωφ, Κορυδαλλό , Μπογιάτι και Γιάρο)

Θανάσης Καλαφάτης (Πανεπιστημιακός)

Γιώργος Κοττανίδης (ηθοποιός, αντιστασιακός και φυλακισμένος )

Μάκης Μπαλαούρας (δημοσιογράφος - αντιστασιακός)

Δημήτρης Χριστόπουλος (αν.καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ :  Άννα  Κωνσταντακάκη (δημοσιογράφος ΕΡΤ)


22.00:   ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

1. Χρήστος Λεοντής - 6 τραγούδια από το «Καπνισμένο Τσουκάλι»
Εξαμελής ορχήστρα Χρήστου Λεοντή
Χορωδία ΕΡΤ - Χορωδία Δήμου Αθηναίων - Χορωδία Δήμου Κηφισιάς


2. Μίκης Θεοδωράκης - 3 τραγούδια από το Πνευματικό Εμβατήριο
Σόλο τραγούδι , Φόρτη Ιωάννα, Μαυρογένης  Κώστας
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Χορωδία Δήμου Αθηναίων


3. Ηλίας Ανδριόπουλος -  4 τραγούδια και ορχηστρικά μέρη.
Σόλο τραγούδι  Δελώτη  Μαριέττα, Τζίτζικα Αντωνία
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Χορωδία Δήμου Αθηναίων

4. Μίκης Θεοδωράκης - 5 τραγούδια από το Άξιον Εστί
Τραγούδι  Γεράσιμος Ανδρεάτος
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Χορωδία Δήμου Αθηναίων 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra.
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου