Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η ιστορία μιας 29χρονης άνεργης Θεσσαλονικιάς. Αφιέρωμα Guardian στους ανέργους του ευρωπαϊκού Νότου


Στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα εστιάζει η βρετανική Guardian, τονίζοντας πως τα συντριπτικά ποσοστά της ανεργίας τείνουν να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
"Όλη σου τη ζωή σου λένε πως είσαι ένας λαμπρός πρίγκιπας, πως το μέλλον είναι λαμπρό, δικό σου, ότι σε περιμένει. Ότι έχεις πτυχίο, ότι θα έχεις μια καλή δουλειά και μια ωραία ζωή. Και ξαφνικά διαπιστώνεις πως όλα αυτά δεν είναι αλήθεια" αναφέρει η Αργυρώ Παρασκευά από τη Θεσσαλονίκη.
Η Αργυρώ Παρασκευά από τη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν και έχει αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με κάποια ιδιαίτερα μαθήματα και με συγγραφή εργασιών έναντι πληρωμής, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει αποστείλει εκατοντάδες βιογραφικά, δεν έχει καταφέρει να βρει μια δουλειά.
"Δεν είμαι περήφανη, αλλά μία εργασία 50 σελίδων μου αποφέρει 150 ευρώ", σημειώνει, τονίζοντας πως θα πάει οπουδήποτε. "Δεν έχω πλέον την πολυτέλεια να πιστεύω πως έχω επιλογή. Εάν κάποιος χρειάζεται καθηγητή θα πάω. Αν θέλουν γραμματέα, θα πάω. Αν θέλουν έναν βοηθό εργαστηρίου, θα πάω", σημειώνει.
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι χωρίς δουλειά στην Ε.Ε., αριθμός που αυξάνεται κάθε μήνα.
Αποκαλείται χαμένη γενιά, μια λεγεώνα νέων συχνά με ιδιαίτερα προσόντα, που μπαίνει σε μια αγορά, η οποία προσφέρει πολύ δύσκολα ελπίδες για μια θέση εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 59,2%, στην Ισπανία στο 56,4%, στην Πορτογαλία στο 42,1% και στην Ιταλία στο 38,5%, ενώ πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η ανεργία πλήττει την πιο μορφωμένη γενιά της Ευρώπης, καθώς το 40% των ανέργων νέων στην Ισπανία, το 30% στην Ελλάδα και περισσότεροι από το 20% στην Ιταλία είναι πτυχιούχοι.
"Στους τρεις πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς, η Αργυρώ Παρασκευά κέρδισε 300 ευρώ. Μετά τίποτα για τέσσερις μήνες, μετά 250 ευρώ και μετά τίποτα. Ξοδεύει μάξιμουμ 30 ευρώ την εβδομάδα και κυρίως χρήματα που της δίνουν οι γονείς της. Δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας επειδή το λίγο έργο που επιτέλεσε ήταν στη μαύρη εργασία. Έτσι, στα 29 της χρόνια έχει επιστρέψει σπίτι με τους γονείς", αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη Guardian, η ανεργία των νέων είναι ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει μια σειρά από παραμέτρους, όπως την παραγωγικότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το δημογραφικό ζήτημα, ενώ παράλληλα κορυφώνει τις εντάσεις ανάμεσα στις γενιές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που άνθρωποι ηλικίας 30 ετών αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους.
"Πρέπει να βρεις μια ρουτίνα. Χρειάζεσαι μια ρουτίνα, και να συναντάς ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσένα, αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να καταλάβεις ότι δεν είναι δικό σου το λάθος, ότι δεν έχεις κάνει τίποτα κακό, ότι και οι άλλοι είναι στην ίδια βάρκα" αναφέρει η Αργυρώ Παρασκευά.
Στο δημοσίευμα της Guardian περιλαμβάνονται οι προσωπικές ιστορίες και άλλων νέων ανέργων, με τον συντάκτη να επισημαίνει πως η κρίση έχει αναγκάσει τους νέους να μεταναστεύουν σε μια προσπάθεια να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και μια θέση απασχόλησης.
Επικαλούμενος έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 120.000 γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες έφυγαν από την Ελλάδα το 2012.
Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στην Ισπανία περισσότεροι από 300.000 νέοι κάτω των 30 ετών έχουν φύγει από τη χώρα από το 2008, ενώ στην Ιταλία η μετανάστευση των νέων αυξήθηκε κατά 30% το 2012 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου