Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: 2500 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

alt
ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ
Η σημερινή συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπ Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη απλώς επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς μας ότι από τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης γιαδιαθεσιμότητες που οδηγούν σε απολύσεις δεν εξαιρείται ούτε ο χώρος της Υγείας. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το Υπ Υγείας και η συγκυβέρνηση επιμένουν με «φανατισμό» τόσο στις καταστροφικές «αναδιαρθρώσεις» στο χώρο της Υγείας όσο και στην κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Η κινητικότητα που εμφανίστηκε, στην προηγούμενη συνάντηση του Υπ με την ΠΟΕΔΗΝ ως μια απλή μετακίνηση, αποκαλύφθηκε σήμερα ότι είναι «καραμπινάτη» διαθεσιμότητα που περιλαμβάνει 1250 εργαζομένων φέτος και αντίστοιχο αριθμό το 2014.
Στην προσπάθεια του Υπουργού να καθησυχάσει την ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις στα Νοσοκομεία που υπηρετούν, θα «τοποθετηθούν» αποκλειστικά σε άλλα σε κενές οργανικές θέσεις άλλων Νοσοκομείων. Ανέφερε μάλιστα, ότι το προσωπικό αυτό δεν θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θεωρώντας ότι η επιλογή αυτή αποτελεί γι αυτούς τους εργαζόμενους «ευνοϊκή» ρύθμιση. Από την συζήτηση προέκυψε μάλιστα ότι από τη διαθεσιμότητα δεν εξαιρείται κανένας κλάδος εργαζομένων.
Οι απαντήσεις του Υπ. Υγείας δείχνουν ότι στο στόχαστρο, μέσω της διαθεσιμότητας, έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία. Μάλιστα εξαιτίας του γεγονότος ότι στους περισσότερους κλάδους στα Νοσοκομεία έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις η διαθεσιμότητα θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες απολύσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί οργανική θέση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά σε Νοσοκομείο θα οδηγεί σε μεταθέσεις εργαζομένων από Νομό σε Νομό και ουσιαστικά η μετάθεση αυτή λόγω των θα ισοδυναμεί με απόλυση.
Σχετικά με το κλείσιμο Νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας προσπάθησε να τις διαψεύσει, τονίζοντας ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει αλλά θα υπάρξει αναπροσανατολισμός ενός αριθμού Νοσοκομείων.Στην ουσία η μετατροπή Νοσοκομείων σε κέντρα υγείας ή άλλες δομές υγειονομικών υπηρεσιών εμφανίζεται ως διατήρηση των Νοσοκομείων «εν ζωή» και έτσι επιχειρείται να συγκαλυφθεί ουσιαστικά το λουκέτο που θα μπει σε αυτά. Επιβεβαιώθηκε επιπλέον ότι θα κλείσουν, όχι μόνο 660 τμήματα και κλινικές που αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά τελικά 774 με βάση και τους νέους μνημονιακούς οργανισμούς.
Στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά σε κλινικές και τμήματα στα Νοσοκομεία όλη της χώρας, λόγω υποστελέχωσης, δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Ο Υπ. Υγείας ήταν σαφής τόσο στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων αλλά και των νέων περικοπών στα ποσά για λειτουργικά έξοδα στους προϋπολογισμούς τους. Επανέλαβε ότι το 2014 θα περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων στο 1,6 δις ευρώ, μειωμένα δηλαδή κατά 300 δις ενώ ήδη το 2013 έχουν μειωθεί κατά 500 εκατ σε σχέση με το 2012. Την ίδια τύχη βεβαίως θα έχει και ο ΕΟΠΥΥ όπου σύμφωνα με τις απαντήσεις του υπουργού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης οικονομικής στήριξης.
Τέλος όσο αφορά το ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό ό Υπ. Υγείας ήταν σαφής. Δεν υπάρχουν χρήματα για νέες προσλήψεις.
Είναι προφανές ότι παρά την προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα ζητήματα ο κ. Γεωργιάδης, η πραγματικότητα και η θύελλα των μέτρων που έρχονται και για την υγεία δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια.
Οι αυταπάτες που επιχειρούσε να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση μαζί με κάποια παπαγαλάκια μέσα στο κίνημα των υγειονομικών, ότι ο τομέας της υγείας δεν θα πληγεί όχι μόνο δεν περπατά, αλλά διαψεύδεται οικτρά.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών θεωρεί ότι αυτή την ώρα χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο από τους πολίτες τους εργαζόμενους όλα τα λαϊκά στρώματα για την υπεράσπιση των Νοσοκομείων και των θέσεων εργασίας σε αυτά, για να σταματήσουμε την πλήρη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τα σωματείων στα Νοσοκομεία μαζί με όλο το λαό πρέπει τώρα να μπουν στη πρώτη γραμμή του αγώνα, για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια, για την απόκρουση των μνημονιακών μέτρων στην υγεία και συνολικά την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Aνακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών
Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου