Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: 22η ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ!

ert-sygkentrosi-apergiaΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
ΝΕΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (2/7)
Κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεση κατά της ΕΡΤ και των 2.700 εργαζομένων της, που εδώ και τρεις εβδομάδες αντιστέκονται σθεναρά, καθώς, κατά την χθεσινή (1/7) συνάντηση των αντιπροσώπων των εργαζομένων με τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή, η κυβέρνηση προτείνει ως "λύση"... την αποζημίωση απόλυσης και το επίδομα ανεργίας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων και του κινήματος των αλληλέγγυων.
Για την Τρίτη (2/7) έχει προγραμματισθεί Γενική Συνέλευση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν τις αποφάσεις τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, «οι αποζημιώσεις δεν είναι χάρη και "γενναιόδωρη προσφορά" που μπορεί να εντάσσεται στην όποια "διαπραγμάτευση", αλλά ορίζονται νομίμως» και «το ταμείο ανεργίας δεν είναι δώρο και "πριμ" της κυβέρνησης στους - κατ' αυτήν- απολυμένους της ΕΡΤ».
Επισημαίνουν ακόμη ότι «τα επιμέρους σημεία, με τις παραπομπές σε ΦΕΚ και ΚΥΑ, δεναποκαθιστούν τη νομιμότητα, τις ασάφειες και την υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», καταγγέλλοντας παράλληλα το γεγονός ότι «το "μαύρο"παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και η απόφαση του ΣτΕ δεν εκτελείται».

Σημειώνουν τέλος πως η «λειτουργία ενός άλλου "θολού" ενδιάμεσου φορέα Ραδιοτηλεόρασηςενδεχομένως διευκολύνει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις συνέπειες ενός πολιτικού λάθους», αλλά, όπως τονίζουν, «τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνταγματικάκατοχυρωμένο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Την ίδια ώρα, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, με πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της Τρίτης έχει ως εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ 2 ΙΟΥΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ
«Η ΕΡΤ σηματοδοτεί  τον αγώνα για τη δημοκρατία και γίνεται  πραγματικός πομπός της κοινωνίας  που αγωνίζεται.»
8.30 μ.μ.:
- Καίτη Μάρακα – Λένα Κουτσογιάννη τραγούδια αγάπης και    αντίστασης
-    Ο συνθέτης τραγουδοποιός  Αντώνης Μιτζέλος  με  την κιθάρα του
-    Ο τραγουδοποιός  Γιάννης Νικολάου   από τους «λαθρεπιβάτες»
Saltymbagoi the band: Λίνα Σταμάτη τραγούδι, Στάθης Μπαιρακτάρης τραγουδι-κιθαρα Νικος Γεωργακης κιθαρα- τραγουδι Babayan Narek κρουστά
- η Θεοδοσία Στίγκα   σε  Λαϊκά και Ρεμπέτικα  με το Γιώργο Γκίκα κρουστά, Γιώργο Τοκακλίδη μπουζούκι, Σπύρος Κονσολάκης κιθάρα,
Φώτης Νεζης πιάνο και  την Αλίνα στα κρουστά .

ΑΚΡΑΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ (ΝΔ) ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (ΠΑΣΟΚ) ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Ακραία υποκριτική τακτική ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (ΝΔ) και οι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι ναι μεν δέχτηκαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL για συζήτηση στην Ολομέλεια του θέματος του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα εμπόδισαν στην συζήτηση αυτή να εκδοθεί Ψήφισμα υπέρ της ΕΡΤ και των εργαζομένων της.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έθεσε το ερώτημα γιατί αποφασίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση, χωρίς την υιοθέτηση Ψηφίσματος, δηλαδή, χωρίς να αποτυπωθεί η πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σημαντικό θέμα του κλεισίματος της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής «στο ερώτημα που έχουν οι απολυθέντες στην ΕΡΤ που είναι 2600 και οι έλληνες πολίτες για το ποια είναι η γνώμη, ποια είναι η απόφαση, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι θα απαντήσουμε; Κάναμε μια συζήτηση; Σας παρακαλώ λοιπόν εξηγήστε μου γιατί ακολουθήσατε αυτή τη διαδικασία».
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Συνέλευσης των Προέδρων (Οργάνου που καθορίζει την Ημερήσια Διάταξη),τονίζοντας ότι «Η συνέλευση των Προέδρων ούτως αποφάσισε για την Ημερήσια Διάταξη ώστε να μην υπάρχει ψήφισμα σε σχέση με το θέμα αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ, είναι τα πολιτικά κόμματα που αποφασίζουν εάν ένα θέμα θα συνοδεύεται από ψήφισμα ή όχι».
Όπως αποκαλύφθηκε στο περιθώρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με τους Σοσιαλιστές, δεν δέχτηκαν η συζήτηση για το κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης να συνοδεύεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), όχι μόνο πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, αλλά και μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, ζήτησε να υιοθετηθεί Ψήφισμα.
Ακολουθεί ο πλήρης διάλογος Νίκου Χουντή και Μάρτιν Σούλτς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και το σχετικό βίντεο:


Νίκος Χουντής:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Αναφέρομαι στην Ημερήσια Διάταξη της Τετάρτης και επικαλούμαι το άρθρο 110 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ημερήσια Διάταξη της Τετάρτης έχει μπει το θέμα του κλεισίματος της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει δηλώσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου και βλέπω ότι η συζήτηση δεν θα καταλήξει σε ψήφισμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι το πρόβλημα παραμένει, το σήμα της τηλεόρασης και το σήμα του ραδιοφώνου δεν εκπέμπεται, αλλά μόνο με τη βοήθεια της EBU. Κύριε Πρόεδρε, δώσατε μια επιστολή στον έλληνα Πρωθυπουργό διαπιστώνοντας παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου. Η Επιτροπή μίλησε και κάλυψε αυτήν την ενέργεια και στο ερώτημα που έχουν οι απολυθέντες στην ΕΡΤ που είναι 2600 και οι έλληνες πολίτες για το ποια είναι η γνώμη, ποια είναι η απόφαση, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι θα απαντήσουμε; Κάναμε μια συζήτηση; Σας παρακαλώ λοιπόν εξηγήστε μου γιατί ακολουθήσατε αυτή τη διαδικασία.
Απάντηση Μάρτιν Σούλτς:
Κύριε Χουντή,
Η συνέλευση των Προέδρων ούτως αποφάσισε για την Ημερήσια Διάταξη ώστε να μην υπάρχει ψήφισμα σε σχέση με το θέμα αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ, είναι τα πολιτικά κόμματα που αποφασίζουν εάν ένα θέμα θα συνοδεύεται από ψήφισμα ή όχι. Το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να συζητήσετε με τις άλλες πολιτικές ομάδες ώστε να δεχτούν να υπάρξει ένα ψήφισμα, αλλά δεν είναι στη δική μου δύναμη να ανατρέψω την απόφαση αυτή.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "DIE WELT": ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ!
Σε συνέντευξή του ,o Κ. Χατζηδάκης ,στην γερμανική Die Welt κατηγορεί εμμέσως τον Αντώνη Μανιτάκη για το "λουκέτο" της ΕΡΤ.
Αναγκαίο βήμα, το κλείσιμο ορισμένης διάρκειας, μοναδική δυνατότητα για να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της τρόικας. Όλα αυτά ακούστηκαν από τα χείλη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο κ. Χατζηδάκης δείχνει ως μόνο υπεύθυνο τον Αντώνη Μανιτάκη αφού λέει: "Δεδομένου ότι από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δεν κατέθεσε προτάσεις, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τον σταθμό".
Ο κ. Χατζηδάκης δεν θεωρεί λανθασμένη την απόφαση να κλείσει και με τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ.
"Όχι, η προσωρινή διακοπή του προγράμματος της ΕΡΤ ήταν ένα αναγκαίο βήμα", τονίζει. Και συνεχίζει: "Πρόκειται για κλείσιμο ορισμένης διάρκειας, προκειμένου να αρχίσει μετά από μια αναδιάρθρωση η επαναλειτουργία της, με μικρότερο όμως κόστος και λιγότερο μεγαλειώδεις αξιώσεις. Επιπλέον ήταν η μοναδική δυνατότητα να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της τρόικας που αναμένει από εμάς την κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου έπρεπε να βρούμε 2.000 θέσεις προς κατάργηση. Δεδομένου ότι από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δεν κατέθεσε προτάσεις, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τον σταθμό".
Μάλιστα, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και παρά το γεγονός ότι αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ που διατάσσει να φύγει το "μαύρο", ο κ.Χατζηδάκης χαρακτηρίζει το "χουντικής έμπνευσης" κλείσιμο της ΕΡΤ "ένδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας ακόμη κι αν είναι υψηλό το πολιτικό κόστος"!!!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ της Δευτέρας 1 Ιούλη.
Τρίτη 2 Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου