Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΤΟΥ ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Οι δυνάμεις του συστήματος έλπιζαν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τις δυνατότητες παρέμβασης της αριστερής πλατφόρμας και θα κατέληγε σε αποφάσεις και συσχετισμούς που θα άνοιγαν το δρόμο για μια συντηρητική στροφή του κόμματος τόσο πολιτική όσο και οργανωτική.
Δυνάμεις του συστήματος επένδυσαν ελπίδες στους κραδασμούς που θα μπορούσε να φέρει στο ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή στην άμεση κατάργηση των συνιστωσών. Τελικά το «εύλογο διάστημα», στο οποίο οι συνιστώσες θα αποφασίσουν για το οργανωτικό τους μέλλον, έδωσε λύση που δεν βάζει σε δοκιμασία την ενότητα του κόμματος.

Έλπισαν ότι η ζωντάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα έσβηνε μέσω της επιστροφής στην παρωχημένη μορφή ενός μονολιθικού κόμματος – νεκροταφείου, με την έμπρακτη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των τάσεων μέσω του ενιαίου - χωρίς λίστες - ψηφοδελτίου. Τελικά το συνέδριο επέλεξε, μετά από πρόταση του προέδρου, την εκλογή με τελείως χωριστά ψηφοδέλτια. Βεβαίωςδεν είναι το καλύτερο σύστημα και νομίζω ότι, ήδη, ακόμη και όσοι υπερψήφισαν αυτή τη διαδικασία εκτιμούν σαν θετικότερη την εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο με λίστες που μπορεί να επικοινωνούν, δηλαδή τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στη συνδιάσκεψη και που υποστηρίχτηκε από την αριστερή πλατφόρμα. Όμως σε κάθε περίπτωση κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης εντός του κόμματος και τη δυνατότητα κάθε τάσης να διεκδικεί την έκφρασή της στα όργανα με κατάθεση λίστα εκλογής.
Οι προτάσεις – τροπολογίες και προσθήκες – της αριστερής πλατφόρμας μπορεί να μη συγκέντρωσαν την πλειοψηφία. Όμως υπερψηφίστηκαν από πολύ περισσότερους αντιπροσώπους απ' όσους ψήφισαν το ψηφοδέλτιό της. Επιπλέον στην αντίκρουση αυτών των προτάσεων οι ομιλητές της πλειοψηφίας χρησιμοποίησαν και το επιχείρημα ότι θέσεις σαν αυτές συμπεριλαμβάνονται, με άλλα λόγια, στο σχέδιο απόφασης αποφεύγοντας να αντικρούσουν την ουσία των προτάσεων. Συνεπώς κανένας σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει όχι στη διαγραφή του χρέους, στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στο διάλογο, έστω, για το μέλλον της σχέσης μας με τηνευροζώνη ή για την κυβέρνηση της αριστεράς και τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν στην κατεύθυνση της συμπαράταξής της.
Όσοι λοιπόν έλπιζαν να δουν το ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται πιο ευάλωτος στις πιέσεις και τις παγίδες του συστήματος μάλλον βλέπουν μια χαμένη γι'αυτούς ευκαιρία στο συνέδριο που έγινε. Η αριστερή πλατφόρμα βγήκε ενισχυμένη από ένα συνέδριο στο οποίο ορισμένοι προσδοκούσαν να μειώσει την επιρροή και την εκπροσώπησή της.
Βεβαίως οι ευθύνες που έχει αναλάβει είναι μεγάλες, καθώς στις ενωτικές της πρωτοβουλίες και τιςριζοσπαστικές της επεξεργασίες προσβλέπουν πολλοί περισσότεροι απ' όσους τη στήριξαν στο συνέδριο και, οπωσδήποτε, ένας κόσμος της αριστεράς που, ακόμη, δεν έχει πειστεί από την πολιτική και την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ.
*Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου