Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

(Η λίστα) - Συμφωνία για 15.000 απολύσεις


Έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα, σε ένα σύνολο 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε αυτόν τον πρώτο κατάλογο εντάσσονται 2.500 σχολικοί φύλακες (ανήκουν στο Υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικοί και 500 υπάλληλοι υπουργείων.


Η κυβέρνηση θα καταρτίζει τέτοιες λίστες ανά μήνα έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και 2.000 υπάλληλοι θα προέλθουν από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία αποδέχθηκε ο Πολ Τόμσεν. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, στην πορεία θα αξιολογηθούν και ορισμένοι από αυτούς θα απολυθούν.

Συνολικά, 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς έως το τέλος του 2014. Απ’ αυτούς 4.000 θα απολυθούν εντός του 2013 και 11.000 το 2014. Εάν εν τω μεταξύ απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.

Η συμφωνία για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις ήταν και το σημαντικότερο ζήτημα σε αυτήν τη φάση αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος της δανειακής σύμβασης από την τρόικα. Οι τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία θα προστεθούν λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το απόγευμα της Δευτέρας. Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για το σύνολο της δόσης των 8,1δις προς την Ελλάδα, αλλά, όπως ξεκαθαρίζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, η εκταμίευση του ποσού θα πραγματοποιείται τμηματικά, ανάλογα δηλαδή με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Με λίγα λόγια, τους αμέσως επόμενους μήνες η Αθήνα θα βρίσκεται υπό τη συνεχή και με εκβιαστικό χαρακτήρα επιτήρηση από την τρόικα.

Αμέσως μετά την 22α Σεπτεμβρίου και τη διεξαγωγή των γερμανικών βουλευτικών εκλογών θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προφανώς όχι με τη μορφή που θα επεδίωκε η Αθήνα, αλλά με τη μορφή που θα συστήσει το μετεκλογικό Βερολίνο με τους συμμάχους του.
Το ραντεβού της Κυριακής και οι προβλέψεις του Όλι Ρεν

Τρόικα και Αθήνα «βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία» ανακοίνωνε το μεσημέρι της Κυριακής η Κομισιόν, με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει σε ποδοσφαιρική διάλεκτο για άλλη μία φορά ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας».

Οι δηλώσεις του Ρεν, από οικονομικό συνέδριο στη γαλλική πόλη του Αιξ-αν-Προβάνς, αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες απαιτούν διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε επίπεδο αξιωματούχων, η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο» είπε ο Όλι Ρεν, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα μπορέσει να τηρήσει τα εναπομείναντα στοιχεία όσων έχουν συμφωνηθεί» συμπλήρωσε ο επίτροπος. Είναι ο ίδιος ο Όλι Ρεν, άλλωστε, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η δόση των 8,1 δις θα καταβληθεί τμηματικά.
Κατ' αρχήν συμφωνία

Λίγο μετά τις 12.30 ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα και όλα δείχνουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρούσαν για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup.

Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν ότι «έκλεισαν» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τελεί υπό διαπραγμάτευση το μείζον για την Αθήνα ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ., όπως προβλέπεται από εναλλακτικά μέτρα, όπως η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ (μέτρα που είχαν περιέργως εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά).


http://www.zougla.gr/politiki/article/simfonia-gia-15000-apolisis-sto-dimosio


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου