Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

(Tέτοιους νονούς είπε μπάτσους ο Βούτσης, λασπολόγε Δένδια)! Kατάχρηση εξουσίας



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μία αιματηρή συμπλοκή μεταξύ καταστηματαρχών και ένας σοβαρός τραυματισμός από μαχαίρι στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν την αφορμή για να αποκαλυφθεί η… ύποπτη συμπεριφορά του διοικητή Τσιχλή Παναγιώτη, ο οποίος καταγγέλλεται για κουκούλωμα της εν λόγω υπόθεσης.



6 Ιουνίου 2013. Έξω από το «Μέλι και Ρόδι» στα Λαδάδικα, γύρω στις 23.30, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Μ. Ν., πιάνεται στα χέρια με τον επιχειρηματία του διπλανού μαγαζιού. 

Ένας από τους θαμώνες του μαγαζιού σπεύδει στο σημείο προκειμένου να σταματήσει τον καβγά. Εν συνεχεία αποχωρεί από το μαγαζί, αφού έχει γίνει αποδέκτης ύβρεων, και επιστρέφει αργότερα με τον αδερφό του Θ. Β. προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για την βίαιη συμπεριφορά του καταστηματάρχη. 

Εκείνη τη στιγμή περικυκλώνονται από μια ομάδα ατόμων - φίλων του ιδιοκτήτη του καταστήματος Μ. Ν. και δέχονται επίθεση.

Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο αδερφός του Θ. Β. να δεχθεί αρκετές μαχαιριές στον θώρακα, να υποστεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.


(Δεκάδες θαμώνες έξω από το κατάστημα)

Οι δύο άντρες που συνεπλάκησαν οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας. Το επεισόδιο αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ από την αστυνομία…

11 Ιουνίου 2013. Η υπόθεση παίρνει περίεργη τροπή, καθώς ο διοικητής του τμήματος εγκαλείται από τον Θ.Β. (αδελφό του τραυματία) για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Ο λόγος; Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη μήνυσή του, ο αξιωματικός προσπάθησε μέσω απειλών και ύβρεων να τον αναγκάσει να καταθέσει ότι ο αδελφός του δεν μαχαιρώθηκε κατά τη συμπλοκή, αλλά… έπεσε με την πλάτη πάνω σε σπασμένα γυαλιά.

Πώς έγινε η αιματηρή συμπλοκή
Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από το εστιατόριο «Μέλι και Ρόδι» στα Λαδάδικα, ιδιοκτησία του Μ.Ν.. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στην κατάθεσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, γύρω στις 21.30 ήρθε σε αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη γειτονικού καταστήματος.

Εκείνη τη στιγμή, ο αδερφός του Θ.Β, θαμώνας του μαγαζιού, προσπάθησε να χωρίσει τον καβγά και έγινε αποδέκτης ύβρεων.

Εν συνεχεία, ο Μ. Ν. ισχυρίζεται ότι αποχώρησε για το σπίτι του για να αλλάξει ρούχα.

«Φθάνοντας έξω από το σπίτι μου, αντιλήφθηκα ότι το ίδιο άγνωστο άτομο με είχε ακολουθήσει έχοντας ακόμη ένα πρόσωπο μαζί του (Θ. Β). Κινήθηκαν εναντίον μου απειλητικά και έφυγα για να μην πιαστούμε στα χέρια. Γύρω στις 23.30, ενώ βρισκόμουν έξω από το εστιατόριο μου, αντιλήφθηκα τα ίδια πρόσωπα να έρχονται κατά πάνω μου κρατώντας αντικείμενα. Πιαστήκαμε στα χέρια» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η μητέρα του Μ.Ν., υποστηρίζει στην κατάθεσή της ότι «τον Θ.Β. δεν τον γνωρίζω και δεν τον αναγνωρίζω να συμμετείχε στο περιστατικό». Κατά τη συμπλοκή ο Μ.Ν. φέρεται να τράβηξε μαχαίρι τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον αδελφό του Θ. Β., ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης, με τη βοήθεια άλλων «πρωτοπαλίκαρων» που κάλεσε για βοήθεια ο φερόμενος ως δράστης.

Ο Θ.Β. μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι ουδέποτε πήγε με τον αδερφό του έξω από το σπίτι του Μ. Ν., ενώ επεσήμανε ότι όταν έφθασαν έξω από το «Μέλι και Ρόδι» περικυκλώθηκαν από μια ομάδα ατόμων - φίλων του Μ.Ν. και δέχθηκαν επίθεση.

«Κουκούλωσε το περιστατικό»

Τα παράδοξα, όμως, τώρα ξεκινούν. Όταν οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας, ο διοικητής, σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας, φέρεται να εξανάγκασε τον Θ.Β. να μην καταθέσει ότι ο αδελφός του μαχαιρώθηκε, αλλά ότι τραυματίστηκε κατά λάθος, βγάζοντας... λάδι τον έτερο καταστηματάρχη. 

Τα λόγια του αξιωματικού, όπως αναφέρονται στην έγκληση: 



Παράλληλα, ο 35χρονος αναφέρει ότι συνέβησαν κι άλλα παράδοξα περιστατικά σε σχέση με το αιματηρό επεισόδιο. 

«Η δικογραφία σχηματίστηκε όχι από το αρμόδιο τμήμα Ασφαλείας αλλά από το αστυνομικό τμήμα Τάξης. Παρά το γεγονός, όπως αντιλήφθηκα, όταν ήμουν κρατούμενος, ότι ο αστυνομικός διοικητής δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον αστυνομικό της Ασφάλειας, ο οποίος του είπε ότι το θέμα είναι της αρμοδιότητάς του λόγω του τραυματισμού του αδελφού μου, ο διοικητής επέμεινε ότι θα κάνει τη δικογραφία ο ίδιος ως τμήμα Τάξης». 

Ισχυρίζεται ακόμη πως η δικογραφία διαβιβάστηκε στην εισαγγελία με μοναδικό αδίκημα αυτό της συμπλοκής και ο εισαγγελέας ήταν αυτός που πρόσθεσε το αδίκημα της σωματικής βλάβης του αδελφού του.

Ο αστυνομικός και το κύκλωμα των νονών 
Ιδιαίτερα γνωστός τόσο στους αστυνομικούς όσο και στους δικαστικούς κύκλους αποδεικνύεται ο εν λόγω αξιωματικός που διερεύνησε την υπόθεση των Λαδάδικων, καθώς στο παρελθόν ο αστυνομικός ενεπλάκη σε σοβαρότατες υποθέσεις διαφθοράς και είναι κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, εκβίαση και παθητική δωροδοκία, κατηγορίες που προέκυψαν μετά την εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλύφων. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να είχε επαφές με μέλη του κυκλώματος, όπως προκύπτει από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις οποίες κατονομάζεται από άλλον συνάδελφό του, επίσης κατηγορούμενο για τα προαναφερθέντα αδικήματα. Μετά την απολογία του, μάλιστα, στον ανακριτή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα, ο αξιωματικός φέρεται να συμμετείχε σε απόπειρα τρομοκράτησης δημοσιογράφου μέσα στο ίδιο το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. 

Μετά το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και είχε ως θέμα τις συμμορίες των
 «μπράβων» που ελέγχουν τη διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη («Τα 'νυχτοκάματα' των μπράβων», 6/6/2007), ο δημοσιογράφος έλαβε κλήση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης / Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση των νονών της νύχτας. Στην προσπάθειά του, όμως, να βοηθήσει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε τραμπουκισμούς.

Παραθέτουμε την προσωπική εμπειρία του συντάκτη, με τον οποίο επικοινωνήσαμε σήμερα το πρωί και μας επιβεβαίωσε το παρακάτω πρωτοφανές περιστατικό που έλαβε χώρα μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Ζήτησε επιτακτικά και με φωνές να του πω ποιοι μου μίλησαν: “Κοίταξε να δεις, εμείς δεν είμαστε τσουτσέκια, όπως εσύ. Ξέρεις πού βρίσκεσαι, αγόρι μου; Ποιος σε δασκάλεψε να τα λες αυτά;” άρχισε να φωνάζει κατά λέξη με απίστευτη ένταση. Χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ο αστυνομικός χτυπούσε το χέρι του στο τραπέζι, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα και τσιρίζοντας: “Θα σε πάω στο Εσωτερικών Υποθέσεων και τότε θα μπλέξεις άσχημα. Πού είναι ο δικηγόρος σου να τον ρωτήσουμε ποιος νόμος σού επιτρέπει να μη μιλήσεις στην αστυνομία; Από τη μία μας κατηγορείτε ότι τα παίρνουμε και τώρα δεν μιλάτε;” Όταν του είπα ότι δεν θυμόμουν απέξω το τηλέφωνο του νομικού συμβούλου της εφημερίδας, εξερράγη: “Παιδί μου, έχεις αμνησία; Να σε πάμε καλύτερα σε κανέναν γιατρό να σε κοιτάξει. Τι ξέρεις να μας πεις; Τις μ... που γράφεις; Ξέρεις πώς σε λένε; Ξέρεις πού μένεις; Κοιτάξτε, ρε, έναν άνθρωπο που γράφει άρθρα και μ... Αν πάρω, δηλαδή, μια σελίδα και γράψω τη λέξη 'το', θα θεωρούμαι κι εγώ αρθρογράφος; Πες μου το τηλέφωνο του διευθυντή της εφημερίδας”. Οι τραμπουκισμοί από τον αστυνομικό συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση. “Ρε παιδιά, τι μας λέει αυτός εδώ; Υπάρχει νόμος που προστατεύει τους δημοσιογράφους". Λίγο πριν φύγω, ο αστυνομικός με ρώτησε ξανά αν ήθελα τελικά να πω κάτι. Του απάντησα αρνητικά και είπε: "Φύγε”».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το zougla.gr επικοινώνησε με τον καταγγελλόμενο αστυνομικό, ο οποίος όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος.


http://www.zougla.gr/greece/article/kataxrisi-eksousias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου