Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την παράνομη κράτηση του Κ. Σακκά


"Θέμα τήρησης των νόμων και του Συντάγματος είναι πάνω από όλα η αποφυλάκιση του Κωνσταντίνου Σακκά", τονίζουν οι συνήγοροι του κρατούμενου, μετά τη δικαστική απόφαση για παράταση της προφυλάκισής του, η οποία πλέον θα φθάσει τους 36 μήνες (3χρόνια) χωρίς να έχει γίνει δίκη.
"Τέτοια κυνική εκτροπή από τη νομιμότητα ξεπερνά τον Σακκά και αφορά ολόκληρη την κοινωνία" αναφέρουν οι συνήγοροι και προαναγγέλλουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κ. Σακκά πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής κινητοποίηση στο Μοναστηράκι και πορεία στην Καμάρα Θεσσαλονίκης στις 18:30. Ανάλογες εκδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ο κρατούμενος Κ. Σακκάς, που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, βρίσκεται σε απεργία πείνας από την 4η Ιουνίου (25 ημέρες), καθώς εκείνη την ημέρα έληγε η νόμιμη περίοδος προφυλάκισης του.
Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει κατά 6 μήνες την προφυλάκιση του Κ. Σακκά, ο οποίος έχει ήδη συμπληρώσει 30 μήνες (18 + 12) στη φυλακή. Ο Κ. Σακκάς αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, αλλά υπερασπίζεται την αναρχική του ταυτότητα.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, τονίστηκε ότι είναι "πάνω από όλα θέμα τήρησης των νόμων και του Συντάγματος η αποφυλάκιση του Κωνσταντίνου Σακκά. Κάθε παραπάνω μέρα κράτησής του εκθέτει τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας. Τέτοια κυνική εκτροπή από τη νομιμότητα ξεπερνά τον Σακκά και αφορά ολόκληρη την κοινωνία".
Η Όλγα Κοσμοπούλου, ιατρός που παρακολουθεί τον Κ.Σακκά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, σημείωσε:
"Η κατάστασή του δεν είναι καλή αλλά είναι νοσηρό σε τέτοιες περιπτώσεις να αναφερθώ σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Έχει ό,τι έχουν όλοι οι άνθρωποι μετά από 25 μέρες ασιτίας. Κάνει υπογλυκαιμικά επεισόδια, κάνει ορθοστατική υπόταση. Έχει χάσει το 10% του σωματικού του βάρους".
Η συνήγορος του Κ.Σακκά Μαρίνα Δαλιάνη αναφέρθηκε επισταμένως στο ιστορικό της υπόθεσης.
"Ενώ δεν είχε συμπληρωθεί το δεκαοκτάμηνο της πρώτης προφυλάκισης, αποφασίστηκε η επιμήκυνση της προφυλάκισης του με βάση μια νέα δικογραφία στην οποία δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του.
Mιλάμε για μια δίκη που ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο. Και πλέον φτάσαμε σε παράταση της προφυλάκισης για άλλους έξι μήνες (συνολικά 36, ενώ η νομοθεσία ορίζει πως σε κάθε περίπτωση ο συνολικός χρόνος της προφυλάκισης δεν μπορεί να ξεπερνά τους 30 μήνες), μια πράξη παράνομη την οποία ούτε το Συμβούλιο Εφετών μπήκε στον κόπο να εξηγήσει νομικά" σχολίασε η κυρία Δαλιάνη.
"Η δαιδαλώδης και ζοφερή υπόθεση που αντιμετωπίζει ο Σακκας χτίστηκε από την αρχή σε μια σειρά αυθαιρεσιών πάνω στο κράτος δικαίου στις οποίες εθίστηκε μια μερίδα του δικαστικού κόσμου για να φτάσει να κάνει το άλμα προς την καθαρή παραβίαση του νόμου και του Συντάγματος" επεσήμανε η κυρία Δαλιάνη προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. "Η καταδίκη της χώρας μας είναι δεδομένη. Άλλωστε το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο διαμορφώθηκε το 1996, ακριβώς επειδή είχαν προηγηθεί άλλες καταδίκες της Ελλάδας για παρόμοιες περιπτώσεις".
Από την πλευρά της η Κλειώ Παπαπαντολέων, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημείωσε:
"Με την προφυλάκιση Σακκά το δικαστικό σύστημα αποδεικνύει πως μπορεί να διολισθαίνει στον αυταρχισμό και να μένει σε αυτόν όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρίσταται ανάγκη. Η ανάγκη αυτή είναι οι ανεπάρκειες και η δομική αδυναμία του δικαστικού συστήματος να φέρει σε πέρας σε εύλογο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις.
Αυτό που ομολογούν οι δικαστές στην περίπτωση του Σακκά είναι πως σε δυόμισι χρόνια δεν κατάφεραν να δικάσουν μια υπόθεση υψίστης σημασίας για τον κρατικό μηχανισμό, μια υπόθεση τρομοκρατίας εντός και εκτός εισαγωγικών. Μια υπόθεση μείζονος σημασίας που εισάγεται κατά απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο επειδή έχει τους προσωρινά κρατούμενους, αλλά επειδή φέρει και τον "ειδικό" χαρακτήρα που της αποδίδουν".
O δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου συνέδεσε την περίπτωση Σακκά με πιθανές ιδεολογικού χαρακτήρα τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους της Δικαιοσύνης, οι οποίες κατά τη γνώμη του έχουν την κυβερνητική υποστήριξη.
"Γιατί έγινε αυτή η παρανομία; Μα επειδή μπορούν να την κάνουν" σχολίασε.
"Η Δικαιοσύνη επιτρέπει στον εαυτό της να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις. Ίσως γιατί η εικαζόμενη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας της το επιβάλλει. Τι θέλει ενδεχομένως να πετύχει το Συμβούλιο Εφετών με μια τέτοια απόφαση; Να ξεκινήσει μια άτυπη διαδικασία με την επιμήκυνση των ορίων κράτησης πέρα από τα θεσμοθετημένα όσον αφορά τέτοιους "εδικούς" κατηγορούμενους. Με το βλέμμα σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης πιθανόν κάποιοι να σκέφτονται. Πως όταν έχουν συγκεκριμένες υποθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος, όταν έχουν δίκες που διαρκούν πολύ καιρό, δεν μπορούν να επιτρέψουν να αφήσουν έναν τέτοιο "ειδικό" κατηγορούμενο να κυκλοφορεί ελεύθερος έστω και μία μέρα" επισήμανε ο κ. Καλογήρου.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου.
"Ό,τι ερωτήσεις, επερωτήσεις και γενικότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο και να κάνουμε διαπιστώνουμε μια βάναυση προβολή του περί δικαίου αισθήματος. Απαντιούνται με ένα στερεότυπο τρόπο από τις Αρχές", δήλωσε ο κ. Βούτσης.
"Μην παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη, με ό,τι κάνετε γίνεστε αλληλέγγυοι. Είδαμε και χθες ότι από πλευράς ΝΔ υπήρξαν ανακοινώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Θέλουν ακριβώς να ξεφύγουν από το κρίσιμο ζήτημα της προσβολής του περί δικαίου αισθήματος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας", συμπλήρωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου