Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Άγρια νύχτα στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες διαδηλωτές στο δρόμο

Μάχες σώμα με σώμα στην Τουρκία, σε συγκέντρωση κατά της ανέγερσης εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη. Μια τουρίστρια σε κρίσιμη κατάσταση (Pics + Vid)

Μαίνονται τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Φήμες για νεκρό από καρδιακό επεισόδιο.
Άγρια νύχτα στην Κωνσταντινούπολη καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές.  Οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία αναφέρει πάνω από 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους.
Δείτε εικόνα από τις συγκρούσεις:
Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com
#OccupyGezi το Hashtag στο Twitter
Δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, που τραυματίστηκε όταν ένα δοχείο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο, και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.
Συνολικά 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί για να διαλύσουν τους περίπου 1.000 πολίτες.
Οι διαδηλωτές, παρέμεναν συγκεντρωμένοι επί τέσσερις ημέρες στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου στην περιοχή.
"Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο "χημικός Ταγίπ", ήταν το δηκτικό σχόλιο βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον περίπου 1.000 πολιτών οι οποίοι παραμένουν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.
Το Twitter έχει "βομβαρδιστεί" από εικόνες που μεταφέρουν τις εικόνες. Θάλαμος αερίων το κέντρο της Πόλης:

Σε κρίσιμη κατάσταση τουρίστρια
Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η 34χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.
Η αστυνομία επιτέθηκε στις 05:00 εναντίον των συγκεντρωμένων οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές. Ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις μέχρι το μεσημέρι.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγραψε στο twitter ότι "φαίνεται πως κάποιοι χρειάζονται αέριο"!
Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου