Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ! 5η ΝΥΧΤΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ!

swedenΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ» ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!
Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οισφοδρές συγκρούσεις στιςφτωχογειτονιές της Στοκχόλμης, όπου μένουν κυρίως μετανάστες, ανάμεσα στιςαστυνομικές δυνάμεις καταστολής και κατοίκους.

Την ώρα που στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίεςπλήττονται από την κρίση και τιςνεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, κυριαρχεί μια νηνεμία, την ίδια ώρα στην Σουηδία, οαποκλεισμός, η ανεργία και η εξαθλίωση ωθούν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα σε εξέγερση, αφορμή για την οποία στάθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ηλικιωμένου μετανάστη μέσα στο σπίτι του από την αστυνομία, στην περιοχή Χούσμπι την προηγούμενη βδομάδα.
Οι αυταπάτες για το λεγόμενο "σουηδικό μοντέλο", το οποίο, υποτίθεται, ότι αμβλύνει τις κοινωνικές διαφορές και τις ταξικές συγκρούσεις, καταρρέουν καθώς, ακόμα και αστοί αναλυτές, όπως ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάλμε, Άγε Κάρλμπομ, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι «το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας».
Το ίδιο επιβεβαιώνει και πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, η οποία καταδεικνύει την περιθωριοποίησηκαι τη φτώχεια  που μαστίζουν τη νεολαία στις φτωχογειτονιές των σουηδικών πόλεων. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε ορισμένες από τις πιο φτωχές συνοικίες, δεν σπουδάζουν ούτε εργάζονται, ενώ το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών για την υπόλοιπη σουηδική κοινωνίααυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η κυβέρνηση της Σουηδίας ετοιμάζεται να αυξήσει τα μέτρα καταστολής εναντίον των εξεγερμένων, καθώς  η αστυνομική διεύθυνση της σουηδικής πρωτεύουσας πρόκειται να ζητήσει ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της χώρας. Οι νεαροί τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/5) πυρπόλησαν αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Από τα επεισόδια δεν έχει σημειωθεί κανένας τραυματισμός. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγέλ Λίντγκρεν δήλωσε πως η αστυνομία προετοιμάζεται να έχει ισχυρή παρουσία στους δρόμους. «Θα το πράξουμε αυτό για μέρες, εβδομάδες, για όσο χρειαστεί» τόνισε.



1 σχόλιο:

  1. H αυταπάτη του καπιταλιστικού "κράτους προνοίας" καταρρέει μέσα στα συντρίμμια της βαθιάς κρίσης αυτού του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή