Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Έρευνα-φωτιά για τη ΔΕΠΑ



Το… θέατρο του παραλόγου που φέρει μερικούς από τους υποψήφιους αγοραστές να χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (!) προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι εισαγγελικές Αρχές οι οποίες ασχολούνται με τον φάκελο της ΔΕΠΑ.


Τη στιγμή που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ –κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- αποφάσισε την παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις 10 Μαϊου, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν ήδη στα χέρια τους και ερευνούν στοιχεία με τους μεγαλοφειλέτες της επιχείρησης που την ίδια στιγμή εμφανίζονται και ως υποψήφιοι επενδυτές.

Βάσει των στοιχείων-ντοκουμέντων που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr, προκύπτει ότι δυο από τις εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό οφείλουν στη ΔΕΠΑ ποσό το οποίο ξεπερνάει τα 222 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για τις εταιρίες του Ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιον Ανώνυμος Εταιρία, Κόρινθος Power AE και Protergia AE) οι οποίες οφείλουν συνολικά 182,6 εκατ. ευρώ, την ΜOTOR OIL που οφείλει 34.9 εκατ. ευρώ, αλλά και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία εμφανίζεται να οφείλει μέσω του Θερμομετρικού Σταθμού ΗΡΩΝ ΙΙ 6,1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου σε συνεργασία με την MOTOR OIL μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μέσω της κοινοπρακτικής εταιρίας M&M, ενώ επίσης ενδιαφέρον εκδηλώνει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το Τσεχικό Fund PFF για το πλειοψηφικό μερίδιο της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια λίστα των μεγαλοφειλετών βρίσκεται και η ELPEDISON Ενεργειακή Α.Ε. η oποία φέρεται να χρωστάει 144,1 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη 

Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε κατόπιν των στοιχείων που παρέθεσε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Κοζάνη, κυρία Ραχήλ Μακρή. Συγκεκριμένα η υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε –στις 2 Οκτωβρίου 2012- ζητούσε να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και πως είναι δυνατόν οι οφειλέτες να εμφανίζονται και ως υποψήφιοι αγοραστές!

Στην ερώτηση της βουλευτή το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε αναρμόδιο, υποστηρίζοντας ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ.

Τελικά σύμφωνα με έγγραφο το οποίο απέστειλε, αρμοδίως στις 16 Οκτωβρίου 2012 η ΔΕΠΑ προκύπτουν οι οφειλές μαμούθ των εν λόγω εταιριών οι οποίες μάλιστα αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 και έχουν καταχωρηθεί στην κατηγορίες με τις οφειλές μεγάλων πελατών.

Δείτε το σχετικό έγγραφο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου