Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη



Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε την Τρίτη στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόταν από κλιμάκιο βουλευτών Θεσσαλονίκης του κόμματος και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 

«Προβλήματα συσσωρευμένα που με την κρίση γίνονται όλο και μεγαλύτερα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, το σημαντικότερο από όλα είναι το πρόβλημα της ανεργίας, τα ποσοστά της οποίας βρίσκονται εδώ, πάνω από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα για τα κονδύλια που προβλέπει το ΕΣΠΑ, ώστε να δοθεί ανάπτυξη και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τις δράσεις της περιφέρειας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το ζήτημα θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο θα κληθούν και εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων πλευρών. Μετά τη συνάντηση, ο Α. Τζιτζικώστας δώρισε μια προτομή του Μεγ. Αλεξάνδρου στον Α.Τσίπρα.

(Οι δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση)

Μετά την Περιφέρεια, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην οδό Βενιζέλου και συνάντησε τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, επειδή η Αττικό Μετρό προανήγγειλε δεκάδες απολύσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την συμπαράσταση του στον αγώνα τους, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο εργοτάξιο για να ενημερωθεί για το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην διαχείριση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο σημείο.

Επίσης, πρόταση νόμου που θα αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο και θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις που η εργοδοσία «εγκαταλείπει», προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ. Ο κ. Τσίπρας είπε πως η πρόταση νόμου θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας των εργοδοτών, οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη των εταιρειών στους εργαζόμενους. 
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ, είπε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία να πάρουν στα χέρια τους το εργοστάσιο και την παραγωγή, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών να εγκαταλείψουν την εταιρεία, κάνοντας λόγο για ένα πιλοτικό εγχείρημα πάνω στο οποίο θα «μπορέσουμε να βασιστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τρομαχτική αύξηση της ανεργίας».

«Εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο για να δοθεί η δυνατότητα με αλλαγή στο νομικό πλαίσιο να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες σαν τη δική σας» είπε στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι στο πρόγραμμα του κόμματος είναι η δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα χρηματοδότησης συνεταιριστικών πρωτοβουλιών. 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου όπως είπαν να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με νόμιμο τρόπο. 


(Απόσπασμα από την ομίλια του Α.Τσίπρα προς τους εργαζόμενους)

Μιλώντας εξάλλου για το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής ο κ. Τσίπρας, είπε χαρακτηριστικά: «Πριν από 1,5 μήνα επισκέφτηκα τη Λατινική Αμερική και κάποιοι χλευάζανε κάποιοι που σήμερα υποστηρίζουν τους ίδιους πολιτικούς που εκεί έφυγαν με ελικόπτερο, όταν εφάρμοζαν την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν εδώ στην Ελλάδα. Εκεί λοιπόν βρέθηκαν σε μια ανεργία 24% και μέσα σε 6 χρόνια την πήγαν στο 6%. βάζοντας το θεσμικό πλαίσιο και δίνοντας τη δυνατότητα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων να πάρουν υπό τον δικό τους έλεγχο την παραγωγή. Βεβαίως υπήρξαν και άλλες δράσεις, όπως η χρηματοδότηση από δημόσιες τράπεζες των “μικροπιστωτών” οι οποίοι παίρνανε μικρά δάνεια προκειμένου να κινήσουν τη δραστηριότητα τους, ταυτόχρονα με ένα δίκτυο αλληλεγγύης, ένα κοινωνικό δίκτυο αγοράς, προκειμένου να μπορούν να πουλάνε σε μικρότερες τιμές, χωρίς υπερκέρδη, αλλά με τη δυνατότητα να μπορούν να βγάλουν έναν μισθό». 



Διαβάστε επίσης Συνάντηση Τσίπρα με εργαζόμενους του μετρό Θεσσαλονίκης, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 16:16

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 09:25

Πηγή: thesstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου