Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο Ν. Δένδιας καλύπτει τους χρυσαυγίτες αστυνομικούς, αλλά φορτώνει τους μώλωπες σε ακροδεξιούς!



Την απόλυτη επιβεβαίωση από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις των όσων είχε πει πριν από εβδομάδες στη Βουλή για τις καταγγελίες βασανισμού των 15 συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ ότι "δεν θα βρουν, σύμφωνα με όσα μου λέγονταν, στοιχεία που να δείχνουν ότι τα άτομα αυτά υπέστησαν ηλεκτροσόκ ή ότι τα άτομα αυτά βασανίστηκαν από αναπτήρες ή με κάψιμο" βλέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, παραδεχόμενος ότι είχε γνώση των αποτελεσμάτων της τότε έρευνας, της μυστικής δηλαδή κατά τον νόμο προδικασίας!




Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την αποκάλυψη της "Αυγής" της Κυριακής ότι βάσει των ιατροδικαστικών εκθέσεων ο 7ος τακτικός ανακριτής ζητεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα! Η χθεσινή παραδοχή ότι μίλησε στη Βουλή "αφού μου γνωρίστηκαν τα αποτελέσματα", προτού δηλαδή περάσουν στα χέρια των συνηγόρων υπεράσπισης, συνιστά μάλιστα παραβίαση του 251 άρθρου του Ποινικού Κώδικα για το δικαστικό απόρρητο, του άρθρου 234 του Ποινικού Κώδικα περί παραβίασης μυστικότητας δικαστικών συνεδριάσεων καθώς επίσης και της νομοθεσίας για το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα, όπως υποστηρίζεται από δικηγόρους.

Πώς γίνεται τώρα οι ίδιες ιατροδικαστικές εκθέσεις, αποσπάσματα των οποίων πρώτη "Η Αυγή " της Κυριακής δημοσίευσε, να δικαιώνουν τον υπουργό την ίδια ώρα που βάσει αυτών ο ανακριτής ζητεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών, δεν διευκρινίστηκε από τον υπουργό. Επιπλέον, δε ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα αγωγή κατά του “Guardian”, ο υπουργός είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει αγωγή και ότι το θέμα θα εξετάσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σχετικά με τα "στοιχεία μωλώπων, χτυπημάτων κ.λπ.", ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως "ήταν απολύτως αναμενόμενο διότι είχε προηγηθεί σύγκρουση με ακροδεξιά στοιχεία [...] και δεύτερον οι συγκεκριμένοι συνελήφθησαν μετά από αντίσταση. Άρα είναι προφανές ότι τμήμα των καταγγελιών τους, τουλάχιστον, είναι απολύτως ψευδές. Για τα υπόλοιπα ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη". Παραδέχεται δηλαδή για πρώτη φορά ότι υπήρξε συμπλοκή με ακροδεξιούς και όχι "κατοίκους" όπως αρχικά υποστήριζε η αστυνομία. Υπενθυμίζεται δε ότι οι καταγγελίες περιελάμβαναν και απειλές από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ ότι θα δώσουν τα στοιχεία των συλληφθέντων στη Χρυσή Αυγή.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπενθυμίζει ότι ο υπουργός "είχε σπεύσει να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα χαρακτηρίζοντας συκοφαντικές τις καταγγελίες. Τώρα τα πορίσματα των ιατροδικαστών τον εκθέτουν σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέται κανείς όχι μόνο πώς μπορεί να δίνει 'αντιρατσιστικές' συνεντεύξεις Τύπου, αλλά πώς μπορεί εν γένει να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του". Στην υπόθεση των καταγγελιών των 15 αναφέρεται και η Διεθνής Αμνηστία σε χθεσινή δημόσια δήλωσή της με την οποία καλεί τις αρχές να διερευνάται διεξοδικά, έγκαιρα και αμερόληπτα κάθε καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία και άλλα είδη ανάρμοστης συμπεριφοράς, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι δράστες θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
http://www.left.gr/article.php?id=11577

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου