Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δελτίο τύπου- Δήλωση βουλευτών Νομού Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ
Κατά την 9η συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ  της 27ης Αυγούστου, σχετικά με το θέμα της υλοποίησης έργων του Περιφερειακού σχεδιασμού  διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, αποφασίσθηκε η υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία  τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων  στην Αττική» με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την ειδική  Γραμματεία  ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πρόκειται για την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας–ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ (επικαιροποίηση 2006) με ΣΔΙΤ και με την εγγύηση του Δημοσίου για  ελάχιστη ποσότητα 1.350.000 τόνων ετησίως,  σε περίοδο 25ετίας. 
Ουσιαστικά, υλοποιείται ένα  σχέδιο εκμετάλλευσης σύμμεικτων απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, που βάζει «ταφόπλακα» στην πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, στηρίζει την υπερσυγκέντρωση 85% των παραγομένων απορριμμάτων στον ίδιο χώρο της Φυλής (όπου έχουν εξαντληθεί τα όρια περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ανοχής) και ανοίγει  διάπλατα το δρόμο για τον εφιάλτη της καύσης. 
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Το πολιτικό κατεστημένο, εξαρτημένο από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακολουθεί  τυφλά τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και του επιχειρηματικού κέρδους.   Επιβεβαιώνονται ο προσανατολισμός και οι  δεσμεύσεις   της μνημονιακής  συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις επιταγές της Τρόικας, που δήλωσε προτεραιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με τον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων.  Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τη μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα  και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια πρόταση που στηρίζεται στον δημόσιο χαρακτήρα, τον κοινωνικό έλεγχο και την αποκέντρωση των δράσεων  σε επίπεδο δήμων ή όμορων δήμων, βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας. Μια πολιτική που συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγεται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες. Μια πρόταση  κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να είναι  βασικός  παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αθανασίου Νάσος (Αττικής)
Αλεξόπουλος Απόστολος (Β΄Αθηνών)
Βαλαβάνη Νάντια (Β΄Αθηνών)
Βαμβακά Τζένη (Β΄Πειραιώς)
Βούτσης Νίκος (Α΄Αθηνών)
Δούρου Ρένα (Β΄Αθηνών)
Δραγασάκης Γιάννης (Β΄Αθηνών)
Δρίτσας Θοδωρής (Α΄Πειραιώς)
Κατριβάνου Βάσω (Β΄Αθηνών)
Καφαντάρη Χαρά (Β΄Αθηνών)
Κουρουμπλής Παναγιώτης (Β’Αθηνών)
Κωνσταντοπούλου Ζωή (Α΄Αθηνών)
Λαφαζάνης Παναγιώτης (Β΄Πειραιώς)
Μητρόπουλος Αλέξης (Αττικής)
Μπόλαρη Μαρία (Α΄Αθηνών)
Παναγούλης Στάθης (Β΄Αθηνών)
Πάντζας Γιώργος (Αττικής)
Παπαδημούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Σακοράφα Σοφία (Β΄Αθηνών)
Στρατούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Τατσόπουλος Πέτρος (Β΄Αθηνών)
Τσακαλώτος Ευκλείδης (Β΄Αθηνών)
Τσουκαλάς Δημήτρης (Επικρατείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου