Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η μεγάλη "ληστεία"...






Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας της zougla.gr σχετικά με την εκμετάλλευση της οικονομικής ανέχειας των πολιτών από επιτηδείους που θησαυρίζουν δανείζοντάς τους με τοκογλυφικούς όρους.
Ιδιώτες οι οποίοι απευθύνονται σε ενεχυροδανειστήρια, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν έσοδα για τον βιοπορισμό τους, καλούνται να πληρώσουν ληστρικά επιτόκια, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων φθάνουν στο σημείο να εκποιηθεί το ενεχυριασμένο αντικείμενό τους.
Παρέμβαση εκ των υστέρων
Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του εποπτικού οργάνου λειτουργίας του πιστωτικού συστήματος, της Τραπέζης της Ελλάδος, αποδεικνύουν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των «μαγαζιών» που δέχονται ενέχυρα (κυρίως κοσμήματα) και δίνουν μετρητά.
Άξιον αναφοράς είναι ότι χρειάστηκε να κυλήσει αρκετός χρόνος, έως ότου σημειωθούν οι πρώτες αντιδράσεις από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τα οποία εμφανίζονται, πλέον, να αντιλαμβάνονται ότι η λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων στη χώρα μας βασίζεται σε διατάξεις που υπογράφηκαν στο… πόδι, χωρίς προηγουμένως να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος ήταν «παρθένος», καθώς η πρόσφατη νομολογία απέκλειε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Μόλις το τελευταίο διάστημα, με τον φάκελο «ενεχυροδανειστήρια» άρχισε να ασχολείται η Τράπεζα της Ελλάδος, στελέχη της οποίας έχουν ήδη διαγνώσει μια σειρά από παρατυπίες που αφορούν αφενός στο θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργούν και αφετέρου στα επιτόκια που ζητούν, όταν ανταλλάσουν ένα αντικείμενο με χρήματα.
Εξέχουσα θέση στη λίστα ελέγχου που συνέταξαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr κατέχουν τα «ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων και σκαφών» λόγω του μεγάλου ύψους πιστώσεων που παρέχουν, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι λαμβάνουν ως ενέχυρο αντικείμενα η αξία των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των κοσμημάτων και άλλων μικροαντικειμένων.
Τα στελέχη της TτΕ θεωρούν ότι οι όροι που θέτονται από τα παραπάνω καταστήματα είναι απεχθείς, καθώς εμπεριέχουν υψηλές «παράπλευρες χρεώσεις» που οδηγούν σε υπερβολικά υψηλή συνολική επιβάρυνση και εν τέλει στην εκποίηση του ενεχυριασμένου αντικειμένου.
Σε επίσημο σημείωμα του εποπτικού οργάνου του τραπεζικού συστήματος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και σε μία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Επιτόκια-φωτιά
Μάλιστα, στην πρώτη εξ αυτών, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το 2007, το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος διαπίστωσε έπειτα από έλεγχο παραβάσεις και απέστειλε έγγραφο στον γενικό διευθυντή της εταιρείας, με το οποίο τον καλούσε να παύσει άμεσα τις δραστηριότητες της επιχείρησης μέχρι την 31η Αυγούστου του 2008, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και απέστειλε «Ανακοίνωση Αξιόποινης Πράξης» στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Τόσο η παραπάνω εταιρεία όσο και η άλλη που δραστηριοποιείται στην Αττική δίνουν χρήματα με μηνιαίο επιτόκιο 0,75% (9% σε ετήσια βάση), ενώ, σύμφωνα με τα έγγραφα της ΤτΕ, η επιβάρυνση λόγω των χρεώσεων για έξοδα φακέλου και για ασφάλιση, φύλαξη, εκτίμηση και στάθμευση οχήματος ανέρχεται σε ετήσια βάση από 115% έως 220% της αξίας του δανείου, πλέον των τόκων.
Όσον αφορά στην επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ζητεί επιτόκιο 0,75% τον μήνα (9% τον χρόνο), ενώ η επιβάρυνση λόγω των χρεώσεων για ασφάλιση, φύλαξη, εκτίμηση και στάθμευση οχήματος ανέρχεται σε ετήσια βάση στο 101,22% της αξίας του δανείου, χωρίς φυσικά να περιλαμβάνονται οι τόκοι.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Διεύθυνση Ενεχυροδανειστηρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δανείζει με ετήσιο επιτόκιο 6% και το χρηματικό ποσό που δίδει δεν μπορεί βάσει νόμου να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Από τα έγγραφα της ΤτΕ προκύπτει ότι η δραστηριότητα της παροχής δανείων με ενέχυρο κινητά αντικείμενα ασκείται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., υπό διαφορετικό, όμως, καθεστώς.

Στη Γαλλία, η δραστηριότητα αυτή ασκείται μόνο από δημοτικές τράπεζες. Αυτή η πρακτική είναι συνεπής προς το γεγονός ότι στη Γαλλία η παροχή πιστώσεων δεν μπορεί να ασκείται παρά μόνο από πιστωτικά ιδρύματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η δραστηριότητα αυτή ασκείται από τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία αποτελούν ειδική επιχειρηματική κατηγορία. Για τη λειτουργία τους, όμως, προϋποτίθεται η λήψη άδειας για την παροχή καταναλωτικών δανείων από υπηρεσία με αρμοδιότητες αντίστοιχες του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα, έπειτα από αξιολόγηση της καταλληλότητας και της ακεραιότητας του υπευθύνου προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου