Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΤΑ ΤΡΙΑ S ΣΑΜΑΡΑΣ SIEMENS ΣΕΚΕΡΗΣ




Ο κύριος «…γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους»

Στις 5 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη, φτάνει στην Ευελπίδων ένα ακόμα στέλεχος της Siemens Hellas που βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με το Μιχάλη Χριστοφοράκο τα τελευταία χρόνια. Είναι ο Ευάγγελος Σέκερης.

Ήδη, απ’ το καλοκαίρι του 2008 ο «εσωτερικός ελεγκτής» της γερμανικής εταιρείας, η Debevoise & Plimton είχε παραδώσει στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό στοιχεία απ’ την ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο ανδρών. Μεταξύ άλλων είχε απομονώσει ένα e-mail[19] με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2006. «Σας υπενθυμίζω – γράφει, μεταξύ άλλων, ο Σέκερης απευθυνόμενος στο Χριστοφοράκο – ότι ήμουν ο βασικός χειριστής προμηθειών με τον ΟΤΕ, ως επίσης και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και, βεβαίως, όλου του παρασκηνίου που περιέβαλλε όλα τα παραπάνω σημαντικότατα για την τύχη ολόκληρης της εταιρείας γεγονότα. Ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τα έξω κάτι που να βάλλει εναντίον των συμφερόντων της Εταιρείας. Και αυτό παρά το γεγονός της ανάρμοστης συμπεριφοράς που επιδείχθηκε και στο πρόσωπό μου από πρόσωπα της τότε εμπιστοσύνης σας, μερικά από τα οποία σήμερα βρίσκονται εκτός Εταιρείας με δικής σας απόφαση. Άλλωστε αυτή η συμπεριφορά ήταν που οδήγησε νέα και ικανότατα στελέχη με καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των Π.Σ. (σ.σ. προγραμματικών συμφωνιών), σε αναγκαστική αποχώρησή τους και μετακίνησή τους σε ανταγωνιστικές εταιρείες». Πρόκειται για ένα e-mail με το οποίο ο Σεκέρης ζητούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νέο τομέα που θα δημιουργούνταν απ’ την επικείμενη συγχώνευση του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas με τη NOKIA. Παράλληλα άφηνε να διαφανεί ότι είναι γνώστης «ιδιαίτερων» σχέσεων ορισμένων στελεχών του κλάδου τηλεπικοινωνιών (COM) της Siemens με την Intracom, η οποία θεωρητικά ήταν ανταγωνίστρια εταιρεία. Όπως φάνηκε αργότερα[20] η αλληλογραφία του Ευάγγελου Σέκερη έδειχνε άνθρωπο με ιδιαίτερες σχέσεις και διασυνδέσεις με τη ΝΔ, το περιβάλλον Μητσοτάκη αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ο τελευταίος είναι αποδέκτης e-mail[21] στις 31 Ιουλίου 2006 με το οποίο το στέλεχος της Siemens του ζητάει να μεσολαβήσει στο Χριστοφοράκο για να πάρει προαγωγή. «Γενικά δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του, τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζεις πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζεις πάρα πολλά…», είναι τα τελευταία λόγια του μηνύματος που προκάλεσε σάλο όταν δημοσιοποιήθηκε το 2010 κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Στον ανακριτή ο Σέκερης θα καταθέσει[22] πως: «Η σύμβαση πλαίσιο 8002 του ΟΤΕ έγινε με απευθείας ανάθεση μετά από διαπραγματεύσεις του ΟΤΕ με τους δύο οίκους. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο Γεωργίου, ο Καραβέλλας, ο Σταυριανός με αντίστοιχα στελέχη του ΟΤΕ, που ήταν ο Γρεβενίτης, ο Σκαρπέλης, ο Χρυσολούρης, νομίζω και ο Παναγιώτης Νικάκης ή ο Γιώργος Αυλωνίτης. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν κάποιες φορές και εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ… Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ξεκίνησε Κυριακή βράδυ και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ένας άλλος λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης της σύμβασης πλαίσιο 8002 με τον ΟΤΕ, ήταν, όπως επισήμως μας ανέφεραν, η ανάγκη να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, είχε όμως ακουστεί ότι από το τέλος του 1997 και μετά δεν θα ήταν πλέον δυνατή η απευθείας ανάθεση στη Siemens από τον ΟΤΕ, αλλά θα έπρεπε να τηρηθεί πλέον η διαγωνιστική διαδικασία…». Επιπρόσθετα ο Ευάγγελος Σέκερης θα αναγνωρίσει το γραφικό χαρακτήρα του Χρήστου Καραβέλλα σε χειρόγραφα σημειώματα από την Αθήνα με τα οποία ζητούνταν η έγκριση των εκταμιεύσεων μιζών από το Μόναχο. Τα χειρόγραφα αυτά απευθύνονταν στον Ράινερ Πέτερ Νηντλ[23].

Στο βαθμό που η εξέλιξη της υπόθεσης Siemens καθορίζει (και επηρεάζεται από) τις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες, η κατάθεση Σέκερη συμπυκνώνει δύο στοιχεία καθοριστικά για τα θεμέλια του ίδιου του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της Ελλάδας και της διαπλοκής του με το διεθνή παράγοντα. Το πρώτο είναι ότι όσο ξετυλίγεται το κουβάρι «οδηγεί» στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και το δεύτερο είναι η «εμπλοκή» του Αντώνη Σαμαρά που αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση του Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ, του έτερου δηλαδή πυλώνα του δικομματισμού. Ωστόσο το θέμα είναι ακόμα βαθύτερο αν αναλογιστούμε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα μαζί με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία σχετίζεται ο Σέκερης, ξαναφέρνουν το νήμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας στο 1993. Σημείο – αφετηρία της βαθύτερης πρόσδεσης-εξάρτησης της οικονομικής ελίτ της χώρας απ’ το γερμανικό άξονα, με στόχο την «άλωση» των Βαλκανίων μετά και τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Συνεχίζεται…

ΜΑΚΗ ΞΕΤΙΝΑΞΤΕ ΤΟΥΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου